“British Documentary”, editia a II-a

British Council Romania va invita la cea de a doua editie a seriei de filme documentare “British Documentary”, in perioada 8 noiembrie – 13 decembrie, la TVR Iasi.

Sase filme documentare britanice, productii recente, premiate sau nominalizate pentru premii la Festivalul britanic de film documentar Grierson, in anul 2010,  vor fi prezentate saptamanal, marti, de la ora 18.00, in intervalul 8 noiembrie – 13 decembrie, la Sala Studio.

Intrarea este libera la toate proiectiile.

British Documentary” debuteaza marti, 8 noiembrie, la ora 18.00, cu subversivul si provocatorul Exit Through The Gift Shop”.

Aparent o cronica centrata asupra unei dintre cele mai enigmatice figuri ale artei contemporane – artistul graffitti Banksy – filmul se intoarce asupra sa, aducandu-l in prim plan pe regizorul amator Thierry Guetta. O abordare radicala, surprinzatoare, in care personajul si povestitorul isi schimba locurile, o poveste reala incendiara a micii criminalitati, camaraderiei si incompetentei. Filmul a castigat 15 premii la festivaluri internationale de film si a primit numeroase nominalizari, in anul 2010 si in 2011.

Exit Through The Gift Shop- 8 noiembrie, ora 18.00

Banksy
Durata: 86 min

„Exit Through the Gift Shop” urmareste eforturile unui proprietar francez de magazin de a-l gasi si a se imprieteni cu Banksy, in final artistul intorcind camera asupra proprietarului sau cu efecte spectaculoase. O povestea reala incendiara a micii criminalitati, camaraderiei si incompetentei.

 

Requiem For Detroit- 15 noiembrie, ora 18.00

detroitJulien Temple
Durata: 75 min

Acest film evoca o viziune apocaliptica. O data ce cel de-al patrulea oras ca dimensiune al Americii – Detroit – a fost construit de masina pentru masina, cu primele autrostrazi, suburbii si centre comerciale, acesta a reprezentat intruchiparea visului american. Acum este un oras distopic: verdeata creste printre cladirile de birouri ruinate si fabrici de masini, criminalitatea si incendierea sunt la apogeu. Dar exista speranta. Strazile sunt transformate in arta. Agricultura se intoarce inspre oras. Acesta este oare viitorul oraselor post-industriale?

 

Moving To Mars- 22 noiembrie, ora 18.00

marsMat Whitecross
Durata: 83 min

„Moving to Mars” descrie calatoria epica a doua familii din Burma, dintr-o imensa tabara de refugiati de la granita dintre Burma si Thailanda spre noile lor camine din Regatul Unit al Marii Britanii. Uneori amuzanta, alteori emotionanta, calatoria lor este o privire patrunzatoare, fascinanta si unica, asupra efectelor migratiei, dar si asupra uneia dintre cele mai importante crize politice curente – Burma.

The Trials of Robert J. Oppenheimer- 29 noiembrie, ora 18.00

OppenheimerDavid Grubin
Durata: 89 min

Filmul spune povestea extraordinara a cresterii si decaderii lui Robert Oppenheimer. Povestit de Zoe Wanamaker, al carei propriu tata a experimentat anti-comunismul virulent al McCarthyism-ului la prima mina, filmul tese cu expertiza biografia lui Oppenheimer cu evenimentele dramatice ale procesului sau si ale tragicelor sale urmari. Emotional si constringator, este un film care, intr-o epoca in care non-proliferarea este cu fermitate din nou pe agenda, ne spune multe despre pericolele de a amesteca stiinta si guvernarea.

Enemies Of The People- 6 decembrie, 18.00

EnemiesRob Lemkin
Durata: 94 min

Khmerii Rosii sunt cei responsabili pentru uciderea a aproape doua milioane de oameni in a doua jumatate a anilor 1970, in Cambodgia. Cu toate acestea, „Cimpurile Masacrului” ramin neexplicate. Pina acum. Enter Thet Sambath, un discret dar abil jurnalist de investigatie, petrece un deceniu cistigind increderea unora dintre cei care au comis masacrele. Sambath obtine marturii socante si fara precedent, inclusiv de la „Numarul 2” al fostului regim, marturii ce ne aduc mai aproape de intelegerea tragediei recente a acestei tari.

 

Soundtrack For A Revolution- 13 decembrie, 18.00

Bill Guttentag, Dan Sturman
Durata: 82 min

O poveste emotionanta despre puterea muzicii de a schimba mentalitati bine inradacinate si de a redefini lumea. O istorie a recentei luptei pentru drepturile civile ale populatiei de culoare din Statele Unite ale Americii, dintr-o perspectiva diferita.

 

Proiectul “British Documentary” este realizat de British Council Romania in cadrul Programului “New Work New Audiences”.

Mai multe informatii despre proiect si programul proiectiilor sunt disponibile pe website-ul British Council : www.britishcouncil.ro/britishdocumentary .

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: