British Documentary 2012, 6 noiembrie – 11 decembrie

Zilele “British Documentary” urmareste familiarizarea publicului roman cu cele mai bune documentare britanice contemporane, premiate la Festivalul Grierson din Marea Britanie. British Council va invita la cea de a treia editie a seriei de filme documentare, la Bucuresti si Iasi. Proiectiile de la Iasi au loc in fiecare marti, in perioada 6 noiembrie – 11 decembrie 2012.

Patru dintre regizorii inclusi in actuala selectie sunt castigatori ai premiului BAFTA,  doi dintre acestia fiind si laureati ai premiului Emmy. Ca si la editiile anterioare, filmele ce vor fi prezentate au fost nominalizate sau castigatoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, in 2011.

Intrarea este libera iar filmele sunt subtitrate in limba romana.

PROGRAM IASI

Proiectiile saptamanale au loc la Casa de Cultura “Mihai Ursachi” (Parcul Copou), in fiecare marti, de la ora 18:00.

  • 6 noiembrie , „Razboiul invizibil”
  • 13 noiembrie, „Micul maratonist”
  • 20 noiembrie,  „Bucuria statisticii”
  • 27  noiembrie, „Fratele meu, islamistul”
  • 4 decembrie, „Placeri vinovate”
  • 11 decembrie,  „Leonard Cohen”

SELECTIA BRITISH DOCUMENTARY 2012

„Razboiul invizibil” (2010, regia: John Pilger, 96 min.)

„Razboiul invizibil” (2010, regia: John Pilger, 96 min.)

„Razboiul invizibil” dezvaluie si, nu de putine ori, demasca rolul extrem de important al presei internationale in modul si perspectiva din care publicul primeste informatii despre razboaiele purtate de puterile occidentale in ultimul secol – primul si al doilea razboi mondial, razboaiele purtate de Statele Unite ale Americii in Vietnam, razboaiele recente din Iraq si Afganistan.

Un film despre manipulare mediatica, despre controlul presei de catre guverne, despre propaganda si despre etica si moralitate, despre pactul dintre putere si presa, „Razboiul invizibil” este realizat de un fost jurnalist, John Pilger, el insusi reporter de razboi, castigator al premiilor BAFTA si Emmy pentru documentarele realizate.

Intr-un ton ferm, cu adevaruri dure, spuse fara  menajamente, acest film se doreste o trezire la realitate pentru spectatorii sai, victime ale unei iluzorii libertati a presei si ale unui fals acces la informatie.

„Micul maratonist” ( 2010, regia: Gemma Atwal, 90 min.)

„Micul maratonist” ( 2010, regia: Gemma Atwal, 90 min.)

„Micul maratonist” este  o poveste  adevarata din acea parte de lume a Indiei aflata intr-o dezumanizanta saracie, in care copiii sunt o sursa de castig, fiind vanduti sau exploatati de catre proprii parinti si de catre retele mafiote locale. Protagonistul filmului este unul dintre acesti copii, care, insa, va ajunge o adevarata vedeta in postura de cel mai tanar maratonist din India. Cel care ii schimba destinul si care isi schimba astfel si propriul destin este o figura aproape eroica, un om care poate aduce speranta pentru acesti copii destinati decaderii.

Filmul este o istorie tragica despre cat de mult poate invinge binele intr-o lume fundamental a raului.

„Bucuria statisticii” (2010, Dan Hillman, 60 min.)

„Bucuria statisticii” (2010, Dan Hillman, 60 min.)

Prezentat de profesorul suedez Hans Rosling, „The Joy of Stats”, acest film povesteste intr-un mod absolut captivant si tonic istoria statisticii, nenumaratele utilizari si foloase aduse de aceasta si, totodata, ne arata in ce masura lumea de astazi se bazeaza pe statistici si se dezvolta in acord cu acestea.

Statistica nu este doar cifre, ea pune lucrurile intr-o lumina noua, in mai multe lumini diferite si poate fi si o stiinta vesela, nu doar utila.

„Fratele meu, islamistul” (2011, regia: Robb Leech, 60 min.)

„Fratele meu, islamistul” (2011, regia: Robb Leech, 60 min.)

Lumea asa cum o cunoastem sau credem ca o cunoastem se indreapta uneori in directii neasteptate; ca reactie la diverse probleme sociale, nu putini tineri britanici, albi, se convertesc la islam si se alatura unor grupuri extremiste care militeaza pentru transformarea Marii Britanii intr-un stat islamic, guvernat de Sharia – legea musulmana.

Filmul incearca sa gaseasca raspunsuri si explicatii pentru acest fenomen ingrijorator, alaturand punctului de vedere al acestor protestatari pe cel al familiilor acestora, analizand faptele si situatiile din perspective diferite.

„Elgar – omul din spatele mastii” (2010, regia: John Bridcut, 90 min.)

„Elgar – omul din spatele mastii” (2010, regia: John Bridcut, 90 min.)

Realizat de John Bridcut, autor al mai multor documentare despre compozitori britanici, acest film este dedicat celebrului Edward Elgar, punand in balanta imaginea publica a muzicianului, de gentleman perfect, cu unele evenimente din viata sa privata, mai putin laudabile.

Filmul a primit premiul BAFTA pentru coloana sonora in 2011.

„Placeri vinovate” (2010, regia: Julie Moggan, 86 min.)

„Placeri vinovate” (2010, regia: Julie Moggan, 86 min.)

Romanele de dragoste pot fi o placere nevinovata, uneori chiar vinovata si, se pare, un mod de viata.

„Placeri vinovate” ne prezinta un scriitor de astfel de romane, care isi doreste, mai mult decat orice, sa fie absolut singur, un fotomodel care pozeaza pentru romanticele coperti ale acestor carti, dar care nu a avut o relatie de dragoste de mai multi ani, o cititoare hotarata sa transforme in realitate povestile din romane, o alta cititoare care isi modeleaza asteptarile dupa intamplarile citite.

Mai mult decat o placere, lumea cartilor ajunge sa fie o evadare si un surogat pentru neimplinirile din viata adevarata, cu un numar impresionant de adepti – una dintre editurile britanice de profil vinde anual peste 200 de milioane de romane de dragoste, in 109 tari.

“Leonard Cohen” (2010, regia: Tony Palmer, 106 min.)

“Leonard Cohen” (2010, regia: Tony Palmer, 106 min.)

Regizorul britanic Tony Palmer a filmat cea mai mare parte a documentarului in timpul turneului european al lui Leonard Cohen din 1972.

Considerat a fi pierdut timp de 38 de ani si reconstituit in 2010, filmul reprezinta un portret surprinzator, atent si impresionant al unui artist extraordinar.

Tony Palmer este autorul unui numar impresionant de filme dedicate unor personalitati muzicale,  atat din lumea muzicii rock, cat si din lumea muzicii clasice. Este castigator a peste 40 de premii internationale, printre care si BAFTA si Emmy.

„Intre viata si moarte” (2010, regia: Nick Holt, 50 min.)

„Intre viata si moarte” (2010, regia: Nick Holt, 50 min.)

Un documentar impresionant despre responsabilitatea de a alege intre viata si moarte pentru victimele unor tragice accidente rutiere, in care se pune intrebarea pana la ce punct viata merita traita atunci cand ea inseamna doar a respira si nimic mai mult.

Cu imagini nu de putine ori socante, „Intre viata si moarte” aduce spectatorul in fata unor forme extreme de suferinta umana. Regizorul Nick Holt a primit premiul BAFTA la categoria „Documentar”, in 2011, pentru acest film.

Parteneri media: TVR Iasi, Radio Guerilla, Ziarul de Iasi, Iasi Fun, Iasul Cultural, 360UAIC, Zile si Nopti.

INFO

www.britishcouncil.org

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: