British Documentary, 18 martie – 8 aprilie 2014

Proiectiile British Documentary revin la Iasi cu o nouă editie interesantă. Între 18 martie si 8 aprilie îti prezentăm o selectie a celor mai bune documentare britanice din domenii precum fizica, politica, cultura pop sau cosmologia.

Cele 10 filme documentare alese au fost distinse cu premii diferite la Grierson Trust: The British Documentary Awards, una dintre cele mai prestigioase institutii de profil sau în cadrul vestitelor premii Oscar.

Printre proiectii se numără „Ziua în care John Lennon a murit” regizat de câstigătorul premiului BAFTA, producătorul Michael Waldman, „Sfârsitul jocului” în regia lui Peter Travis (care a regizat si „Fiecare vede altceva” – Vantage Point), „Până în iad si înapoi” – nominalizat la premiile Oscar în 2012, câstigătorul premiului British Independent Film si singurul documentar care a fost filmat în Zimbabwe în ultimii ani – „Mugabe si africanii albi” sau „Îngrijindu-l pe Calum”, câstigătorul premiului Grierson pentru cel mai bun documentar filmat de studenti.

Te asteptăm la Casa de Cultură “Mihai Ursachi”, începând cu ora 18:00.  Intrarea este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română.

PROGRAM

Marti, 18 martie

  • 18:00 – “Ziua în care John Lennon a murit”
  • 19:10 – “Copilul meu, protestatarul”

Sambata, 22 martie

  • 18:00 – “Detectivul bengalez”

Marti, 25 martie

  • 18:00 – “Textura cosmosului: Odiseea Spatială”
  • 19:00 – “Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie si găsirea unei sotii”

Vineri, 28 martie

  • 19:30 – “Sfârsitul jocului”

Miercuri, 2 aprilie

  • 18:00 – “Îngrijindu-l pe Calum”
  • 18:30 – “Mugabe si africanii albi”

Marti, 8 aprilie

  • 18:00 – “Mostar”
  • 18:30 – “Până în iad si înapoi”

Partener principal: Casa de Cultură “Mihai Ursachi” Iasi.

PREZENTARE FILME

1. ”Ziua în care John Lennon a fost ucis/ The Day John Lennon Died”, Michael Waldman, 60 min, 2011

Pe data de 8 decembrie 1980, vestea că John Lennon a fost împuscat mortal a dat nastere unui val de soc ce a cuprins lumea întreagă. Câstigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman, identifică itinerariul parcurs de John Lennon de-a lungul zilei, până la momentul în care a fost împuscat, ajutat de amintirile extrem de vii ale celor care au intrat în contact cu el. Acest documentar prezintă interviuri emotionante cu personaje cheie, începând cu sotia lui John, Yoko Ono (singurul interviu pe care l-a acceptat pentru a marca această dată importantă în afara Statelor Unite), care îsi aminteste de ultimele momente petrecute alături de sotul său, continuând cu Paul Goresh, fan al lui John Lennon, care a făcut memorabila fotografie ce îl înfătisează pe artist alături de criminalul său, Mark Chapman, cu gazda emisiunii radio unde a avut loc ultimul său interviu, cu producătorul care a înregistrat ultima piesă compusă de John alături de el în acea zi si încheind cu medicul care a încercat să îi salveze viata.

2. ”Copilul meu, protestatarul/ My Child the Rioter”, Olly Lambert, 60 min, 2012

Odată ce revoltele s-au răspândit în întreaga Anglie în august 2011, prim-ministrul David Cameron a aruncat vina asupra „lipsei de responsabilitate din partea părintilor” pentru anarhia de pe străzi. Acest film simplu relevă însă o imagine mult mai complexă si mai nelinistitoare: părintii copiilor „rebeli” stau jos pentru a fi intervievati, chiar lângă copiii lor când este posibil, pentru a discuta cele întâmplate si motivul din spatele acestora. Rezultatul este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia. Caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times si „devastator de direct” de către The Guardian, acest documentar urmăreste să dezvăluie o realitate incomodă si de-a dreptul nelinistitoare.

3. ”Detectivul Bengalez / The Bengali Detective”, Phil Cox, 92 min, 2012

Acest documentar, care te tine cu sufletul la gură, dezvăluie secretele Calcuttei si ale comunitătii bengaleze din Londra gratie unui personaj absolut uimitor, Rajesh Ji, reprezentantul cheie al unei noi specii de investigatori temerari care a apărut în India pentru a duce la capăt actiuni pe care politia coruptă nu reuseste să le finalizeze. Altfel, Rajesh mai poate fi descris ca fiind un detectiv supraponderal, îndrăznet si obsedat de dans. Amestecând muzica si dansul cu vietile grele ale clientilor, acest documentar cu caracter original aruncă o privire ludică, dar totusi critică, asupra Indiei moderne si asupra diasporei indiene, prin prisma criminalitătii. Întrebarea cea mai importantă pe care o ridică acest film este ce se întâmplă atunci când populatia îsi pierde încrederea în politie si autorităti?

4. ”Textura cosmosului: Odiseea Spatială/ The Fabric of the Cosmos: Space Odyssey” , Jonathan Sahula, Graham Judd, Sabin Streeter, 50 min, 2012

„Textura cosmosului” ne conduce către limitele fizicii pentru a vedea cum reusesc să pună oamenii de stiintă cap la cap cea mai cuprinzătoare imagine a spatiului, timpului si universului. Împletind teorii provocatoare, experimente si istorisiri prin intermediul celor mai clare explicatii si mai plastice metafore, „Textura cosmosului” îsi propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă si completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, întrucât demonstrează că ceea ce stiam despre universul nostru – că trecutul deja s-a întâmplat, că viitorul va veni, că spatiul este doar un gol imens si că acest univers este singurul care există – poate să nu fie chiar adevărat.

5. ”Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie si găsirea unei sotii / A Hasidic Guide to Love, Marriage and Finding a Bride”, Paddy Wivell, 60 min, 2012

Regizorului Paddy Wivell i se permite accesul în comunitatea evreiască hasidimă din Stamford Hill, Londra, unde află despre obiceiurile personale si religioase ale membrilor. Wonderland explorează o comunitate în care oamenii locuiesc într-o lume unică împărtită între viata urbană a secolului XXI si traditiile secolului al XVIII-lea. Această comunitate este în mare măsură rezervată si timidă, însă regizorul Paddy Wivell, care a petrecut trei luni alături de membrii comunitătii este invitat să participe la nunta celui mai în vârstă fiu al lui Avi Bresler (tată a cinci copii, aflat în căutarea unui neveste si pentru cel de-al doilea fiu al său) – o scenă de solemnitate religioasă si de adunare a familiei – permitând astfel lumii să asiste la traditiile si obiceiurile unei comunităti de-a dreptul unice.  Pe lângă acestea, cele trei luni acoperă câteva momente cheie, printre care o vizită la familia lui Avi în Ierusalim si întâlniri regulate cu un învătat hasidim pentru a afla mai multe despre viziunea sa asupra dragostei si a căsătoriei.  

6. ”Sfârsitul jocului/ Endgame”, Peter Travis, 101 min, 2010

Regizorul filmului „Vantage Point”/„Fiecare vede altceva”, Peter Travis i-a distribuit pe William Hurt si pe Chiwetel Ejiofor în „Sfârsitul jocului”, un thriller politic grandios ce spune povestea conversatiilor secrete ce au dus la sfârsitul apartheid-ului, precum si cea a personajelor cheie care au riscat totul pentru a face ca lucrurile să se întâmple în Africa de Sud a anului 1985. Filmul explorează relatia emotională care se dezvoltă între Willie Esterhuyse si presedintele Thabo Mbeki, două nume importante în istoria apartheid-ului. Acest documentar cu accente dramatice înfătisează pentru prima dată curajul eroilor necunoscuti în discutiile cruciale cu Marea Britanie. În pofida tuturor posibilitătilor, prin discutii voalate, piedici si revelatii, aceste conversatii secrete reusesc inimaginabilul – să facă loc unei încrederi fragile între două partide aflate în conflict.  

7. ”Îngrijindu-l pe Calum/ Caring for Calum”, Lou McLoughlin, 24 min, 2011

Câstigător al premiului Bafta Scotland New Talent si al premiului Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenti, „Îngrijindu-l pe Calum” explorează relatia complexă dintre un fiu aflat între două vârste si tatăl său. După ani în care s-a aflat în exil, Uisdean (58) se întoarce acasă, pe marginea unui lac din tinuturile muntoase, pentru a se confrunta cu un trecut ce îi amenintă dorinta de a avea grijă de tatăl său. În vreme ce Calum, în vârstă de 92 de ani, se recuperează datorită grijii si umorului zgomotos al vietii împărtăsite cu fiul său, o tragedie din trecutul lui Uisdean survine, făcând ca rolul de îngrijitor să se împartă între cei doi, într-o pendulare continuă, precum valurile lacului.

8. ”Mugabe siafricaniialbi / Mugabe & The White African” , Lucy Bailey and Andrew Thompson, 94 min, 2010

Câstigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, acesta este singurul documentar de lung-metraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde o interdictie totală pentru presă încă există. Filmul este expunerea personală a cutezantei incredibile a unei familii în fata brutalitătii, în lupta pentru a-si proteja proprietatea, comunitatea si tara. În 2008, Mike, asemenea altor sute de fermieri albi înaintea sa, ale căror proprietăti fuseseră încălcate si care avuseseră parte de violente ani de-a rândul, acum în vârstă de 75 de ani si bunic totodată, a făcut inimaginabilul: l-a dus pe Robert Mugabe în fata tribunalului international SADC (Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud), acuzându-l, alături de guvernul său, de violarea drepturilor omului si discriminare rasială. Acest documentar, adesea coplesitor, este un portret extrem de precis al unui mod de viată aflat pe cale de disparitie în Zimbabwe, filmat în secret si sub amenintarea violentei, realizatorii riscând închisoarea, dacă ar fi fost surprinsi filmând.

9. ”Mostar”, Sebastian Feehan, Josh Bamford, 19 min, 2012

Cel mai controversat oras din perioada războiului din Bosnia continuă să fie căminul lui Nedzad Kasumovic. Când a izbucnit conflictul lucra într-un magazin si avea o familie tânără. Și-a apărat orasul aflat sub ocupatie în 1993, riscându-si viata pentru a filma distrugerea podului Stari Most, vechi de 400 de ani. Acum, 20 de ani mai târziu, Nedzad îsi spune povestea si dezvăluie adevăratele orori ale războiului. Regizat de Josh Bamford si Sebastian Feehan la doar un an după terminarea studiilor la University of Wales, în cadrul cursului Newport Documentary Film & Television, acesti doi regizori continuă să culeagă roadele muncii lor asidue – „Mostar” a fost lăudat de membrii juriului de la Festivalul International de Documentare Sheffield unde a fost proiectat în iunie, anul 2012 si unde a câstigat premiul pentru cel mai bun documentar realizat de studenti.

10. ”Până în iad si înapoi/ Hell and Back Again”, Danfung Dennis, 85 min, 2012

Câstigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de Film Sundance si nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun documentar în 2012, „Până în iad si înapoi”, în regia lui Danfung Dennis, explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum si artificialitatea nelinistitoare a vietii de după război. În 2009, trupele infanteriei marine americane au lansat un asalt aerian asupra bastionului taliban din sudul Afganistanului. Câteva ore după ce fusese abandonată în spatele liniilor inamice, unitatea sergentului Nathan Harris, în vârstă de 25 de ani, a fost atacată din toate părtile. Odată întors acasă, în North Carolina, după ce fusese rănit grav în timpul ofensivei, Nathan devine dependent de medicatie. Agonia sa se adânceste pe măsură ce încearcă să reconcilieze prăpastia dintre experienta războiului si normalitatea acum înspăimântătoare a vietii de acasă.

INFO

Casa de Cultura M. Ursachi

Parcul Copou

www.britishcouncil.ro/evenimente/british-documentary-iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: