Brian May

Un maestru al celor sase corzi avem de sarbatorit astazi la Power Play. Este vorba despre Brian May, chitaristul de la Queen. Brian Harold May s-a nascut pe 19 iulie 1947 in Hampton, Middlesex, Anglia, si a fost atras de muzica inca de la 4 ani, reusind sa invete sa cante la ukulele si pian pana la 7, varsta la care a primit cadou o chitara.

Brian May, Queen

Doi ani mai tarziu, tatal sau i-a construit dintr-o bicicleta veche din lemn o chitara electrica speciala, devenita acum obiect de colectie si denumita “Red Special”. Cu aceasta chitara, Brian a reusit sa-si formeze in scurt timp un stil foarte personal de a canta, inspirat fiind de Buddy Holly, Hank Marvin sau Scotty Moore (chitaristul lui Elvis Presley).

A format in 1966 o trupa intitulata “1984” cu care canta numai piese instrumentale. A reusit sa-i impresioneze pe Jimi Hendrix si pe cei de la Pink Floyd, care i-au promovat pe “1984” in deschiderea concertelor lor. Insa in primavara lui 1968, Brian May paraseste grupul pentru a forma trio-ul Smile care a devenit apoi un cvartet si care si-a schimbat numele in Queen. Personalitatea si vocea puternica a lui Freddie Mercury, coroborate cu piesele compuse de May, au facut ca in doar 5 ani grupul Queen sa devina un grup de top in Marea Britanie. Multe din hiturile Queen din prima perioada sunt scrise in totalitate de May, dintre acestea “We Will Rock You,” “Fat Bottomed Girls,” “Now I’m Here,” sau “Tie Your Mother Down” fiind cele care au ajuns si in topuri.

In 1983, in timpul unei mini-vacante luate de membrii Queen, Brian May isi lanseaza primul material solo, Ep-ul “Star Fleet Project”, ajutat fiind de Eddie Van Halen si Reo Speedwagon si tot atunci se lanseaza si in cariera de producator, lansand cateva trupe tinere de heavy-metal. In anii ’80, in cea mai fasta perioada Queen, Brian May a pus umarul la ridicarea acestei trupe la nivel de legenda, drept multumire pentru serviciile sale in domeniul muzical aduse Regatului fiind decorat de regina cu ordinul “Commander Of The British Empire”. Dupa moartea lui Freddie Mercury in 1991, Brian a continuat sa inregistreze cu un grup de muzicieni exceptionali sub numele de Brian May Band. Back To The Light (1992) si Live at the Brixton Academy (1994) sunt cele doua materiale care au demonstrat inca o data clasa de chitarist a lui Brian.

Brian May

In 1998, dupa moartea bateristului Cozy Powell, Brian May a continuat sa inregistreze cu trupa sa completata cu fostul tobar de la Kiss, Eric Singer, si asa apare albumul Another World (1998). In 2000 a scris soundtrack-ul pentru filmul Furia, iar in 2005 a decis sa reformeze grupul Queen cu Roger Taylor si cu ceva “intariri” de la trupa sa de acompaniament. Ca vocalist a fost ales Paul Rodgers (Free, Bad Company), iar turneul s-a numit Queen + Paul Rodgers – Return Of The Champions.

Despre Queen am putea vorbi la nesfarsit, dar o sa ne rezumam spunand doar ca din 2011, Adam Lambert a fost desemnat ca solist al trupei, impreuna avand programate concerte in Marea Britanie, Ucraina, Polonia si chiar la Jocurile Olimpice, editia londoneza din 2012. Tot in materie de colaborari, ar trebui sa mentionam si partea instrumentala a piesei “You and I” apartinand lui Lady Gaga, semnata de Brian May, si lansata in toamna lui 2011. Astazi la Power Play il vom asculta pe Brian May alaturi de Queen: “I Want to Break Free” !

http://www.youtube.com/watch?v=bRdo7WXTVoM

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: