Brian Harvey – East 17

Brian Harvey de la East 17 este aniversatul zilei de astazi la Power Play. Brian Lee Harvey s-a nascut pe 8 august 1974 in Edmonton, Londra. Brian a inceput sa ia lectii de dans si canto la 10 ani, iar la 14 dadea deja primele probe pentru un grup de dansatori. A fost remarcat la preselectia pentru trupa de dans care urma sa insoteasca grupul East 17, format de managerul de la London Records.


Dupa ce si-a castigat locul in trupa, Brian a devenit unul dintre purtatorii de cuvant si de asemenea cel care aducea partea de R&B in muzica East 17. In timp ce Tony Mortimer era orientat mai mult spre rap sau dance, Brian a compus cateva din cele mai bune balade ale trupei.

Walthamstow a fost primul album East 17. Promovat de MTV prin single-ul “Deep”, albumul s-a vandut bine si a atins pragul “discului de aur” in doar 5 luni de la lansare si s-a stabilit pentru 3 saptamani in fruntea topului britanic. Vazuti ca o alternativa hip-hop la Take That, East 17 au demonstrat rapid ca erau capabili sa-si schimbe stilul din mers, dovada fiind discul din 1994, Steam, de pe care single-ul omonim si balada “Stay Another Day” au ajuns in varful topului britanic, obtinand pentru prima data si puncte in clasamentul american. Dupa lungi turnee in care nu au reusit sa se puna de acord 100 % in privinta orientarii muzicale viitoare a trupei, cei de la East 17 au editat un nou LP, Up All Night, in 1995. In afara de piesa “Thunder” care a devenit instant un hit, baietii nu au reusit sa se impuna in piata supra-aglomerata de grupuri de baieti frumosi, cu public preponderent feminin.

Din aceasta cauza dar si din cauza unei controverse legate de droguri, trupa se desfiinteaza nu inainte de a a lansa o compilatie cu cele mai bune piese si cu doua piese noi in 1996. In 1998, Harvey si inca doi fosti colegi decid sa relanseze grupul fara Mortimer si sub numele de E-17. Desi piesa “Each Time” a ajuns pana pe pozitia a doua in Marea Britanie, albumul “Resurrection” se vinde prost, iar noul grup se desfiinteaza dupa doar cateva concerte.

In 2002, Brian isi lanseaza propriul album solo cu doua single-uri de top 10, iar in 2005 fostii membri s-au reunit dupa aproape 10 ani pentru cateva concerte de caritate si lansarea unui nou best-of. In acelasi an, Brian sufera de o depresie care il trimite in spital, avand chiar si o tentativa de sinucidere in urma unui accident de motocicleta. BBC-ul difuzeaza in decembrie 2005 un documentar despre cariera lui Brian Harvey si recuperarea dupa accident, iar sarbatoritul nostru de astazi devine tot mai sigur pe faptul ca East 17 trebuie sa revina in prim plan. Primul pas este facut in 2007-2009 perioada in care baietii sustin o serie de turnee la finele carora intra in studio pentru inregistrarile unui nou album. Dark Light iese pe piata in 2012, cu un sound schimbat lipsit de dance si pop si asemanator mai mult cu ceea ce canta nume grele ale muzicii precum Beatles, Kings of Leon sau U2. Astazi Brian Harvey vine la Power Play alaturi de East 17 cu “It’s Alright”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: