Brad Delp, vocalistul si basistul trupei Boston

Ziua de 12 iunie este rezervata rockului la Power Play. Astazi il sarbatorim pe Brad Delp, vocalistul si basistul trupei Boston.

Boston, 1976

Bradley E. Delp s-a nascut pe 12 iunie 1951 in Danvers, Massachusets, si a fost atras de muzica inca din copilarie. Insa cariera sa a inceput mult mai tarziu, mai exact pe cand lucra la magazinul Mr.Coffee ca strungar. Ocupatia sa de baza era sa fabrice si sa repare tancurile de incalzire pentru automatele de cafea. Avea obiceiul sa cante in timp ce lucra, si asa a fost remarcat de chitaristul Barry Goudreau, care i-a propus sa intre in trupa sa, Mother’s Milk. In aceeasi trupa, Tom Scholz se ocupa de clape, si dupa ce trupa Mother’s Milk s-a desfiintat, a format un nou grup pe care l-a numit Boston. In 1976, dupa multe incercari nereusite de a semna un contract cu o casa de discuri, Tom Scholz a reusit sa plaseze una din cele trei casete demo Boston unui director de la Epic Records. Acesta le-a oferit un contract pentru un disc, avand posibilitatea de a prelungi contractul in cazul in care lucrurile mergeau bine.

Lucrurile nu au mers bine ci excelent, aproape fiecare piesa de pe albumul lor de debut, self-titled devenind un hit la posturile de radio americane. Albumul a atins 11 milioane de copii vandute, iar casa de discuri a vrut imediat un album care sa fie scris pe aceeasi linie. Insa Scholz si Delp, principalii compozitori, nu au vrut sa se grabeasca, de aici aparand si tensiunile intre grup si label. Boston au editat totusi, in 1978, cel de-al doilea disc “Don’t Look Back”. Asa cum era de asteptat, discul a avut o primire mult mai proasta in State, insa piesa titlu s-a bucurat de succes in Europa, iar in 2 ani discul trecuse de 6 milioane de copii vandute. In timp ce Scholz se lupta singur cu casa de discuri, chitaristul Barry Goudreau a inceput lucrul la albumul sau solo, la care i-a cooptat pe ceilalti trei membri Boston.

Cand a aflat acest lucru, Tom a explodat si i-a concediat pe toti membrii trupei, exceptandu-l pe sarbatoritul nostru de astazi, Brad Delp. Cu ajutorul lui s-a inregistrat albumul “Third Stage”, care a iesit pe piata in 1986 si care le-a adus celor de la Boston statutul de super-star-uri. Piese ca “Amanda” sau “We’re Ready” au ajuns in fruntea topului american. Anii urmatori, Boston au concertat intens, mai ales la evenimenete de caritate, sprijinind organizatiile non-profit. Dupa acest mega-turneu, Boston au luat o lunga pauza, iar Delp a parasit trupa, ramanand cu Barry Goudreau in proiectul sau solo. Cu alt vocalist si o conceptie instrumentala oarecum schimbata, Boston au revenit in 1994 cu “Walk On”, un album slab si care a semnat definitiv epilogul trupei. De atunci, fostii membri Boston au incercat sa se afirme pe cont propriu, iar Brad Delp a colaborat cu mai multi artisti, si in paralel a fondat un Beatles-tribute-grup, intitulat Beatlejuice. In 2002, a raspuns afirmativ chemarii lui Scholz pentru un reunion-tour, insa nu s-a precizat nimic despre un posibil viitor album.

Nimeni nu putea prevesti tragedia care avea sa urmeze in viata artistului. Brad Delp a decis sa-si puna capat zilelor pe 9 martie 2007, la varsta de 55 de ani, fiind gasit mort in propria locuinta din Atkinson, New Hampshire, intoxicat cu monoxid de carbon. Si pentru ca astazi ar fi trebuit sa-l celebram pe Brad Delp, o sa-i ascultam pe Boston la Power Play cu “More than a Feeling”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: