Numele Bolta Rece a devenit un simbol si un loc de referinta pentru orice iesean, indiferent de etate si profesie si chiar de faptul ca omagiaza sau nu memoria lui Bachus. Prima mentiune documentara cunoscuta privind cladirea si locul care va deveni vestita locanta a Iasilor “Bolta Rece” dateaza din 17 ianuarie 1786.
Localul se gaseste pe marginea sud-estica a renumitului deal al Copoului, pe strada care nu intamplator se numeste Rece, intrucat aici se cunosc din vechime intinse si ramificate pivnite care se intretaie intre ele si mai mult, unele se afla pe nivele mai adanci sau mai putin adanci, ca niste adevarate etaje subterane.
Ospetia a fost construita in stil specific moldovenesc, ca o casa taraneasca, cu prispa. Deasupra solului, in jurul unei mari bucatarii si al unui cuptor, exista un salon unde erau serviti un numar mare de meseni; in subsol au fost zidite, in piatra, hrube cu firide, de unde lumina opaitelor se rasfrangea asupra vaselor de stejar care adaposteau licoarea de Cotnari, de Bucium, de Uricani si din alte podgorii.
Pentru distantele parcurse, pe tot cuprinsul pendularilor, hanul a devenit localul popasurilor; Mihail Sadoveanu, in opera sa axata pe cele doua coordonate: pamantul romanesc si trecutul nostru istoric – din timpul lui Stefan cel Mare pana la revolutia industriala – ne-a lasat, in marea fresca a societatii romanesti, imaginea hanului unde, la focurile din ziduri de cetate, langa carele drumetilor, se consuma o lume, dar in acelasi timp se consolida si capata noi valente, o adevarata experienta.
In acest loc a stat meditativ Mihai Eminescu, in fata canii sale cu vin? Oare tot aici cei doi prieteni nedespartiti, Eminescu si Creanga, sa fi poposit la discutiile lor prelungite?!… Dezbaterile boltagiilor sa fi fost tot langa aceasta fereastra prin care patrunde lumina soarelui, dar si a amintirilor?!…
In atmosfera nimbata de intelectualism si prietenie, aici au facut iscusita zabava, dezbatand chestiuni de cultura, in general, si literatura in special, multi junimisti. La Universitas Vinorum de la Bolta Rece unele personalitati din cercul Junimistilor, care lansasera deviza “mancarea-i fudulie, bautura temelie”, nu de putine ori au fost vazuti la “un sfat de vorba”.
Ca o dovada ca la aceasta locanta trona umorul, mai amintim ca in noiembrie 1899, a vazut lumina tiparului o revista satirica , care din motive financiare nu s-a putut mentine decatin cinci numere. Din informatiile ce le detinem, se pare ca locanta ieseana este unica in tara prin detinerea unei reviste satirice.
Prestigioase nume ale artei si literaturii noastre au fost prezente la ”Festivalul de poezie Mihai Eminescu” din octombrie 1968, incheiat cu o seara de epigrame la Bolta Rece. Retinem printre participanti in ambianta Boltei Reci, pe Victor Eftimiu, Zaharia Stancu, Stefan Augustin Doinas, Traian Iancu, Dumitru Radu Popescu, George Lesnea, Constantin Ciopraga, Alexandru Husar, Alexandru Pascu, Ion Arhip s.a.
Localul azi ca-n vremuri de-altadat! / Ne rostuieste in lumina pasii / Iar vinul in butoaie ferecat / Ne-asteapta la baut sa fim noi nasii!”
MENIU
Liste meniu | Menu |
Specialitatea casei: tochitura moldoveneasca si chisca moldoveneasca
Specialitatea bucatarului: zama de gaina cu taitei de casa |
|
Minuturi din oua | Egg snacks |
Oua la pahar | Egg-cup served soft boiled eggs |
Omleta simpla | Omlette |
Omleta cu ciuperci | Omlette with mushrooms |
Omleta cu ceapa | Omlette with onions |
Omleta cu sunca si cascaval | Omlette with ham & romanian pressed cheese |
Omleta cu cascaval | Omlette with romanian pressed cheese |
Omleta cu sunca | Omlette with ham |
Gustari calde | Warm snacks |
Creier la gratar | Grilled brain |
Cascaval pane | Breadcrums coated pressed cheese |
Clatite umplute cu ciuperci | Fritters filled with ham & mushrooms |
Crenvusti fierti | Boiled frankfurters |
Cabanos la tigaie | Panfried salami |
Ficatei de pui la tigaie | Panfried fowl liver |
Chisca moldoveneasca | Moldavian black pudding |
Gujon piept pui | Gujon chicken brast |
Gustari reci | Cold snacks |
Sunca presata | Prague style pressed ham |
Pastrama de porc | Pork pastrami |
Salam de sibiu | Sibiu salami |
Cascaval | Romanian pressed cheese |
Telemea de oi, cas | Ewe’s cottage cheese |
Masline negre | Olives |
Salata ton | ton salade |
Salata de cruditati | |
Supe | Soups |
Supa de galuste din gris si piept de pasare | Semolina duplings soup |
Supa de rosii cu orez | Tomato soup with rice |
Supa de pasare | Chicken soup |
Creme | Creams |
Crema de legume | Vegetable cram |
Crema de ciuperci | Mushrooms cream |
Ciorbe | Soups |
Ciorba taraneasca de vacuta | peassant beef soursoup tschorba |
Ciorba taraneasca de porc | Peasant pork soursoup tschorba |
Zama de gaina cu taitei de casa | chicken soup with noodles |
Ciorba de perisoare a al grec | A la grecminced meat balls sousoup |
ciorba de burta | Tripe soup |
Borsuri | Bortsches |
Bors de legume | Vegetable bortsch |
Bors de fasole alba | White beans bortsch |
Preparate din carne porc | Pork dishes |
Escalop de porc Zingara | Pork escalop Zingara |
Tochitura moldoveneasca | Moldavian dish of fried pieces of meat |
Cotlet de porc pane | Breadcrums coated pork cutlet |
Cotlet de pork la tava | Baked pork cutlet |
Rulou din cotlet cu ciuperci | Pork cutlet roll with mushrooms |
Sarmalute-n foi de varza | Force-meat rolls in cabbage leaves |
Parjoale moldovenesti | Moladavian minced meat croquettes |
Pastrama de oaie cu mamaliguta si branza | Ewe’s pastrami with polenta & cheese |
Cordon bleu | Cordon bleu cutlet |
Tochitura moldoveneasca cu chisca si cascaval | Moldavian dish of fried pieces of meat |
Preparate din carne vita | Beef dishes |
Muschi de vita la tava | Baked beef sirloin fillet |
Biftec tartar | Tartar sauce beefsteak |
Snitel din muschi de vita | Collops beefsteak |
Sarmalute-n foide vita | Force meat rolls in wine leaves |
Preparate din carnepasare | Fowl |
Ficatei pasare sote | Sauted fowl liver |
Ficatei pui la gratar | Grilled chicken livers |
Ficatei de pui la tigaie | Fried chicken livers |
Piept pui dezosat pane | Boneless chicken brast |
Pulpe pui la tigaie | Fried chicken gammon |
Pulpe pui fara os la gratar | Grilled chickn gammon |
Pui la frigare | Spitted chicken |
Produse lactate | Dairy produces |
Telemea oi cu mamaliguta si unt | Ewe’s cheese with polenta & bread |
Branza cu smantana si mamaliguta | Cheese & cream with polenta |
Smantana | Cream |
Preparate la gratar | Grilled |
Cotlet de porc | Pork cutlet |
Ceafa porc | Pork nape |
Muschi de porc | Pork sirloin fillet |
Mititei | Grilled long shaped minced meat – “mititei” |
Frigarui din piept de pui | Chicken breast roasted on the spite |
Preparate la gratar | Grilled |
Muschi de vita la gratar | Grilled beafsteak |
Frigarui din muschi de vita | Spitted beef sirloin fillet |
Piept de pui la gratar | Grilled chicken breast |
Carnaciori de porc la gratar | Grilled fresh sausages |
Ficat de porc la gratar | Grilled pork liver |
Creier la gratar | Grilled brains |
Frigarui din cotlet de porc | Spitted porkchops |
Preparate din paste | |
Spaghete cu sos, sunca si cascaval | Spaghetti with sauce, ham & pressed cheese |
Garnituri | Trimmings |
Mazare sote | Sauteed green peas |
Varza de Bruxelles | Bruxelles cabbage |
Broccoli | Broccoli |
Porumb boabe | Indian com |
Piure de cartofi | Mashed potatoes |
Fasole verde sote | Sauteed beans |
Ciuperci sote | Sauteed mushrooms |
Morcov sote | Sauteed carrots |
Cartofi pai | Chips |
Morcovi parisienne sote | Sauteed carrots parisiennes |
Cartofi natur | Boiled potatoes |
Mamaliguta | Polenta |
Sosuri | Dressings |
Mustar | Moustard |
Maioneza | Mayonnaise |
Mujdei de usturoi | Garlic juice |
Sos de hrean | Horseradish sauce |
Ketchup | Ketchup |
Sandwichuri | Sandwiches |
Sandwich cu salam de Sibiu si cascaval | Sandwich with Sibiu salami & pressed cheese |
Sandwich cu sunca si cascaval | Ham and pressed cheese sandwich |
Sandwich cu cascaval | Pressed cheese sandwich |
Sandwich cu salam de sibiu | Sibiu salami sandwich |
Sandwich cu sunca | Ham sandwich |
Salate | Salads |
Salata de ardei copti | Fried peppers salad |
Rosii natur | Tomatoes |
Castraveti natur | Fresh Cucumbers |
Ardei iuti | Hot chili peppers |
Salata de rosii, ceapa si castraveti | Tomatoes, onion & cucumber salad |
Castraveti in otet | Cucumbers in vinegar |
Lamai | Lemons |
Salata de rosii cu ceapa | Tomatoes with onion salad |
Pulpa de gogosari la otet | Bell-peppers in vinegar |
Castraveti murati | Pickled cucumbers |
Gogonele murate | Pickled tomatoes |
Preparate din peste | Fish dishes |
File salau pane | Znader filet viennese manner |
Somon pane | Somon viennese manner |
File crap salbatic in ulei | Crap fillet in oil |
File salau gratar | Grilled zander filet |
Salata de fructe de mare | Sea fruits salad |
File salau meuniere | Zander filet a la meuniere |
Somon meuniere | Somon a la meuniere |
Desert | Dessert |
Coltunasi cu branza | Chese triangular dumplings |
Papanasi cu branza de vaci si smantana | Cottage friters with cheese & cream |
Clatite cu crema de ciocolata | Chocolate cream pancakes |
Clatite cu branza de vaci | Cheese pancakes |
Clatite cu dulceata | Jam pancakes |
Salata de fructe | Fruit salad |
Cocteil de fructe | Fruit cocktail |
Compot de ananas | Pineapple fruit-stew |
Inghetata cu frisca | Big ice cream |
Inghetata asortata | Assorted ice cream |
Alune pellito | Pellito peanuts |
Alune prajite | Roasted peanuts |
Alune la cutie | |
Fistic | |
Vinuri | Winery |
Francusa | |
Blanc Cotnari | |
Chateau Cotnari | |
Feteasca Alba | |
Grasa de Cotnari | |
Tamaioas Romaneasca | |
Feteasca alba | (vinoteca – 1994) |
Grasa de Cotnari | (vinoteca – 1979) |
Grasa de Cotnari | (vinoteca – 1984) |
Grasa de Cotnari | (vinoteca – 1989) |
Grasa de Cotnari | (vinoteca – 1995) |
Tamaioasa romaneasca | (vinoteca – 1989) |
Grasa de Cotnari | (vinoteca – 1975) |
Podgoria Tohani : | |
Pinot Noir | |
Muscat Ottonel | |
Riesling | |
Cabernet Sauvignon | |
Muscat Ottonel | |
Tamaioasa | |
Busuioaca | |
Pinot Gris | |
Podgoria Bucium : | |
Feteasca Alba | |
Muscat Ottonel | |
Furmint | |
Riesling | |
Feteasca Regala | |
Merlot | |
Aligote | |
Feteasca Neagra | |
Feteasca Alba | |
Podgoria Jidvei : | |
Dry Riesling | |
Sauvignon Blanc | |
Feteasca Regala | |
Feteasca Alba 1994 | |
Spumant | |
Podgoria Murfatlar : | |
Sauvignon Blanc | |
Caubernet Sauvignon | |
Riesling | |
Chardonay | |
Pinot Gris | |
Pinot Noir | |
Merlot | |
Lacrima lui Ovidiu | |
Alte podgorii : | |
Vinula casei alb (Sauvignon Copou) | |
Vinul casei rosu (Cabernet Uricani) | |
Busuioaca de Bohotin | |
Caubernet Sauvignon (Recas) | |
Sauvignon Blanc (Copou) | |
Muscat Ottonel | |
Vampire Pinot Gris (Recas) | |
Cardaca( Recas) | |
Pinot Noir (Recas) | |
Caubernet Sauvignon 1997 | |
Riesling 2003 | |
Feteasca Alba | |
Sauvignon Blanc 2003 | |
Sampanie : | |
Jidvei | |
Muscat Ottonel | |
Brut | |
Vinuri de vinoteca : | |
Feteasca Alba Bucium 1986 | |
Feteasca Alba Bucium 1992 | |
Feteasca Neagra 1979 | |
Feteasca Regala 1992 | |
Traminier 1992 | |
Riesling Italian rezerve XX | |
Busuioaca de Bohotin rezerve XX | |
Feteasca Alba 1993 | |
Feteasca Iasi 1991 | |
Feteasca Regala 1992 | |
Sauvignon Blanc rezerve XX | |
Cabernet Rezerve XX | |
Tamaioasa rezerve XX | |
Cabernet”Comoara Pivnitei” 1993 | |
Merlot “Comoara Pivnitei” 1993 | |
Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot 1995 | |
Feteasca Neagra 1995 | |
Pinot Noir 1996 | |
Sauvignon Blanc 2000 |
Internet Wi-Fi gratuit
Casa Bolta Rece vine in intampinarea nevoilor clientilor sai, oferindu-le posibilitatea de a naviga pe net sau de a-si verifica mesajele de e-mail prin intermediul unei conexiuni wireless, de mare viteza, la internet. Serviciul este gratuit pentru toti clientii.
GALERIE FOTO
INFO
Casa Bolta Rece
Str. Rece 10, Iasi