Casa Bolta Rece

Numele Bolta Rece a devenit un simbol si un loc de referinta pentru orice iesean, indiferent de etate si profesie si chiar de faptul ca omagiaza sau nu memoria lui Bachus. Prima mentiune documentara cunoscuta privind cladirea si locul care va deveni vestita locanta a Iasilor “Bolta Rece” dateaza din 17 ianuarie 1786.

Bolta Rece
Casa Bolta Rece, Str. Rece 10, Iasi

Localul se gaseste pe marginea sud-estica a renumitului deal al Copoului, pe strada care nu intamplator se numeste Rece, intrucat aici se cunosc din vechime intinse si ramificate pivnite care se intretaie intre ele si mai mult, unele se afla pe nivele mai adanci sau mai putin adanci, ca niste adevarate etaje subterane.

Ospetia a fost construita in stil specific moldovenesc, ca o casa taraneasca, cu prispa. Deasupra solului, in jurul unei mari bucatarii si al unui cuptor, exista un salon unde erau serviti un numar mare de meseni; in subsol au fost zidite, in piatra, hrube cu firide, de unde lumina opaitelor se rasfrangea asupra vaselor de stejar care adaposteau licoarea de Cotnari, de Bucium, de Uricani si din alte podgorii.

Pentru distantele parcurse, pe tot cuprinsul pendularilor, hanul a devenit localul popasurilor; Mihail Sadoveanu, in opera sa axata pe cele doua coordonate:  pamantul romanesc si trecutul nostru istoric –  din timpul lui Stefan cel Mare pana la revolutia industriala –  ne-a lasat, in marea fresca a societatii romanesti, imaginea hanului unde, la focurile din ziduri de cetate, langa carele drumetilor, se consuma o lume, dar in acelasi timp se consolida si capata noi valente, o adevarata experienta.

In acest loc a stat meditativ Mihai Eminescu, in fata canii sale cu vin? Oare tot aici cei doi prieteni nedespartiti, Eminescu si Creanga, sa fi poposit la discutiile lor prelungite?!… Dezbaterile boltagiilor sa fi fost tot langa aceasta fereastra prin care patrunde lumina soarelui, dar si a amintirilor?!…

In atmosfera nimbata de intelectualism si prietenie, aici au facut iscusita zabava, dezbatand chestiuni de cultura, in general, si literatura in special, multi junimisti. La Universitas Vinorum de la Bolta Rece unele personalitati din cercul Junimistilor, care lansasera deviza “mancarea-i fudulie, bautura temelie”, nu de putine ori au fost vazuti la “un sfat de vorba”.

Ca o dovada ca la aceasta locanta trona umorul, mai amintim ca in noiembrie 1899, a vazut lumina tiparului  o revista satirica , care din motive financiare nu s-a putut mentine decatin cinci numere. Din informatiile ce le detinem, se pare ca locanta ieseana este unica in tara prin detinerea unei reviste satirice.

Prestigioase nume ale artei si literaturii noastre au fost prezente la ”Festivalul de poezie Mihai Eminescu” din octombrie 1968, incheiat cu o seara de epigrame la Bolta Rece. Retinem printre participanti in ambianta Boltei Reci, pe Victor Eftimiu, Zaharia Stancu, Stefan Augustin Doinas, Traian Iancu, Dumitru Radu Popescu, George Lesnea, Constantin Ciopraga, Alexandru Husar, Alexandru Pascu, Ion Arhip s.a.

Localul azi ca-n vremuri de-altadat! / Ne rostuieste in lumina pasii / Iar vinul in butoaie ferecat / Ne-asteapta la baut sa fim noi nasii!”

MENIU

Liste meniu Menu
Specialitatea casei: tochitura moldoveneasca si chisca moldoveneasca  

Specialitatea bucatarului: zama de gaina cu taitei de casa

Minuturi din oua Egg snacks
Oua la pahar Egg-cup served soft boiled eggs
Omleta simpla Omlette
Omleta cu ciuperci Omlette with mushrooms
Omleta cu ceapa Omlette with onions
Omleta cu sunca si cascaval Omlette with ham & romanian pressed cheese
Omleta cu cascaval Omlette with romanian pressed cheese
Omleta cu sunca Omlette with ham
Gustari calde Warm snacks
Creier la gratar Grilled brain
Cascaval pane Breadcrums coated pressed cheese
Clatite umplute cu ciuperci Fritters filled with ham & mushrooms
Crenvusti fierti Boiled frankfurters
Cabanos la tigaie Panfried salami
Ficatei de pui la tigaie Panfried fowl liver
Chisca moldoveneasca Moldavian black pudding
Gujon piept pui Gujon chicken brast
Gustari reci Cold snacks
Sunca presata Prague style pressed ham
Pastrama de porc Pork pastrami
Salam de sibiu Sibiu salami
Cascaval Romanian pressed cheese
Telemea de oi, cas Ewe’s cottage cheese
Masline negre Olives
Salata ton ton salade
Salata de cruditati
Supe Soups
Supa de galuste din gris si piept de pasare Semolina duplings soup
Supa de rosii cu orez Tomato soup with rice
Supa de pasare Chicken soup
Creme Creams
Crema de legume Vegetable cram
Crema de ciuperci Mushrooms cream
Ciorbe Soups
Ciorba taraneasca de vacuta peassant beef soursoup tschorba
Ciorba taraneasca de porc Peasant pork soursoup tschorba
Zama de gaina cu taitei de casa chicken soup with noodles
Ciorba de perisoare a al grec A la grecminced meat balls sousoup
ciorba de burta Tripe soup
Borsuri Bortsches
Bors de legume Vegetable bortsch
Bors de fasole alba White beans bortsch
Preparate din carne porc Pork dishes
Escalop de porc Zingara Pork escalop Zingara
Tochitura moldoveneasca Moldavian dish of fried pieces of meat
Cotlet de porc pane Breadcrums coated pork cutlet
Cotlet de pork la tava Baked pork cutlet
Rulou din cotlet cu ciuperci Pork cutlet roll with mushrooms
Sarmalute-n foi de varza Force-meat rolls in cabbage leaves
Parjoale moldovenesti Moladavian minced meat croquettes
Pastrama de oaie cu mamaliguta si branza Ewe’s pastrami with polenta & cheese
Cordon bleu Cordon bleu cutlet
Tochitura moldoveneasca cu chisca si cascaval Moldavian dish of fried pieces of meat
Preparate din carne vita Beef dishes
Muschi de vita la tava Baked beef sirloin fillet
Biftec tartar Tartar sauce beefsteak
Snitel din muschi de vita Collops beefsteak
Sarmalute-n foide vita Force meat rolls in wine leaves
Preparate din carnepasare Fowl
Ficatei pasare sote Sauted fowl liver
Ficatei pui la gratar Grilled chicken livers
Ficatei de pui la tigaie Fried chicken livers
Piept pui dezosat pane Boneless chicken brast
Pulpe pui la tigaie Fried chicken gammon
Pulpe pui fara os la gratar Grilled chickn gammon
Pui la frigare Spitted chicken
Produse lactate Dairy produces
Telemea oi cu mamaliguta si unt Ewe’s cheese with polenta & bread
Branza cu smantana si mamaliguta Cheese & cream with polenta
Smantana Cream
Preparate la gratar Grilled
Cotlet de porc Pork cutlet
Ceafa porc Pork nape
Muschi de porc Pork sirloin fillet
Mititei Grilled long shaped minced meat – “mititei”
Frigarui din piept de pui Chicken breast roasted on the spite
Preparate la gratar Grilled
Muschi de vita la gratar Grilled beafsteak
Frigarui din muschi de vita Spitted beef sirloin fillet
Piept de pui la gratar Grilled chicken breast
Carnaciori de porc la gratar Grilled fresh sausages
Ficat de porc la gratar Grilled pork liver
Creier la gratar Grilled brains
Frigarui din cotlet de porc Spitted porkchops
Preparate din paste
Spaghete cu sos, sunca si cascaval Spaghetti with sauce, ham & pressed cheese
Garnituri Trimmings
Mazare sote Sauteed green peas
Varza de Bruxelles Bruxelles cabbage
Broccoli Broccoli
Porumb boabe Indian com
Piure de cartofi Mashed potatoes
Fasole verde sote Sauteed beans
Ciuperci sote Sauteed mushrooms
Morcov sote Sauteed carrots
Cartofi pai Chips
Morcovi parisienne sote Sauteed carrots parisiennes
Cartofi natur Boiled potatoes
Mamaliguta Polenta
Sosuri Dressings
Mustar Moustard
Maioneza Mayonnaise
Mujdei de usturoi Garlic juice
Sos de hrean Horseradish sauce
Ketchup Ketchup
Sandwichuri Sandwiches
Sandwich cu salam de Sibiu si cascaval Sandwich with Sibiu salami & pressed cheese
Sandwich cu sunca si cascaval Ham and pressed cheese sandwich
Sandwich cu cascaval Pressed cheese sandwich
Sandwich cu salam de sibiu Sibiu salami sandwich
Sandwich cu sunca Ham sandwich
Salate Salads
Salata de ardei copti Fried peppers salad
Rosii natur Tomatoes
Castraveti natur Fresh Cucumbers
Ardei iuti Hot chili peppers
Salata de rosii, ceapa si castraveti Tomatoes, onion & cucumber salad
Castraveti in otet Cucumbers in vinegar
Lamai Lemons
Salata de rosii cu ceapa Tomatoes with onion salad
Pulpa de gogosari la otet Bell-peppers in vinegar
Castraveti murati Pickled cucumbers
Gogonele murate Pickled tomatoes
Preparate din peste Fish dishes
File salau pane Znader filet viennese manner
Somon pane Somon viennese manner
File crap salbatic in ulei Crap fillet in oil
File salau gratar Grilled zander filet
Salata de fructe de mare Sea fruits salad
File salau meuniere Zander filet a la meuniere
Somon meuniere Somon a la meuniere
Desert Dessert
Coltunasi cu branza Chese triangular dumplings
Papanasi cu branza de vaci si smantana Cottage friters with cheese & cream
Clatite cu crema de ciocolata Chocolate cream pancakes
Clatite cu branza de vaci Cheese pancakes
Clatite cu dulceata Jam pancakes
Salata de fructe Fruit salad
Cocteil de fructe Fruit cocktail
Compot de ananas Pineapple fruit-stew
Inghetata cu frisca Big ice cream
Inghetata asortata Assorted ice cream
Alune pellito Pellito peanuts
Alune prajite Roasted peanuts
Alune la cutie
Fistic
Vinuri Winery
Francusa
Blanc Cotnari
Chateau Cotnari
Feteasca Alba
Grasa de Cotnari
Tamaioas Romaneasca
Feteasca alba (vinoteca – 1994)
Grasa de Cotnari (vinoteca – 1979)
Grasa de Cotnari (vinoteca – 1984)
Grasa de Cotnari (vinoteca – 1989)
Grasa de Cotnari (vinoteca – 1995)
Tamaioasa romaneasca (vinoteca – 1989)
Grasa de Cotnari (vinoteca – 1975)
Podgoria Tohani :
Pinot Noir
Muscat Ottonel
Riesling
Cabernet Sauvignon
Muscat Ottonel
Tamaioasa
Busuioaca
Pinot Gris
Podgoria Bucium :
Feteasca Alba
Muscat Ottonel
Furmint
Riesling
Feteasca Regala
Merlot
Aligote
Feteasca Neagra
Feteasca Alba
Podgoria Jidvei :
Dry Riesling
Sauvignon Blanc
Feteasca Regala
Feteasca Alba 1994
Spumant
Podgoria Murfatlar :
Sauvignon Blanc
Caubernet Sauvignon
Riesling
Chardonay
Pinot Gris
Pinot Noir
Merlot
Lacrima lui Ovidiu
Alte podgorii :
Vinula casei alb (Sauvignon Copou)
Vinul casei rosu (Cabernet Uricani)
Busuioaca de Bohotin
Caubernet Sauvignon (Recas)
Sauvignon Blanc (Copou)
Muscat Ottonel
Vampire Pinot Gris (Recas)
Cardaca( Recas)
Pinot Noir (Recas)
Caubernet Sauvignon 1997
Riesling 2003
Feteasca Alba
Sauvignon Blanc 2003
Sampanie :
Jidvei
Muscat Ottonel
Brut
Vinuri de vinoteca :
Feteasca Alba Bucium 1986
Feteasca Alba Bucium 1992
Feteasca Neagra 1979
Feteasca Regala 1992
Traminier 1992
Riesling Italian rezerve XX
Busuioaca de Bohotin rezerve XX
Feteasca Alba 1993
Feteasca Iasi 1991
Feteasca Regala 1992
Sauvignon Blanc rezerve XX
Cabernet Rezerve XX
Tamaioasa rezerve XX
Cabernet”Comoara Pivnitei” 1993
Merlot “Comoara Pivnitei” 1993
Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot 1995
Feteasca Neagra 1995
Pinot Noir 1996
Sauvignon Blanc 2000

Internet Wi-Fi gratuit

Casa Bolta Rece vine in intampinarea nevoilor clientilor sai, oferindu-le posibilitatea de a naviga pe net sau de a-si verifica mesajele de e-mail prin intermediul unei conexiuni wireless, de mare viteza, la internet. Serviciul este gratuit pentru toti clientii.

GALERIE FOTO


INFO

Casa Bolta Rece

Str. Rece 10, Iasi

www.casaboltarece.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Copii, gatim de Halloween?

Bazar bipolar @Acaju

Glow in the dark Party @Coopers Club

Trei workshop-uri pentru un debut perfect la facultate

Scrie un comentariu: