Bolnavii de aritmie au o noua alternativa de tratament în Romania: ablatia epicardica

Spitalul Monza, centru specializat în chirurgie cardiovasculară, a anuntat o nouă interventie realizată în premieră pentru România: ablatia epicardică în cazul bolnavilor de aritmie ventriculară. Interventia a fost efectuată de Dr. Radu Vătăsescu, medic specialist cardiologie-aritmologie.

În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveste numărul deceselor cauzate de acestea (60% din toate decesele), preventia si metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului, ne-am implicat activ în ambele directii: am derulat campanii de informare si evaluare pentru preventie, si am realizat anumite interventii pentru prima oară în România”, a spus Carmen Drăgan, Presedinte Spitalul Monza.

Tahicardiile ventriculare (ritm cardiac anormal, accelerat, cu originea în ventriculi) sunt întâlnite frecvent la pacientii cu afectare structurală cardiacă, în special când performanta de pompă a inimii este semnificativ afectată — între 30 si 50% dintre pacientii cu insuficientă cardiacă decedează subit prin mecanism aritmic. În mod frecvent, în tahicardiile ventriculare, zonele care cauzează aritmia sunt situate în grosimea peretelui cardiac (intramurale) sau pe suprafata externă a inimii (epicardice).

Până în prezent, în România, bolnavii ce prezentau aceste zone aritmogene pe exteriorul inimii nu aveau o metodă de preventie si tratament dedicată. Defibrilatorul implantabil salvează vieti, oprind aritmiile, dar nu poate preveni recurenta acestora. În plus, adesea, interventia defibrilatorului afectează calitatea vietii pacientilor, si cel putin pentru socurile electrice se asociază cu exces de mortalitate. Medicamentele antiaritmice au o eficienta limitată atât în terminarea aritmiilor, cât mai ales în prevenirea acestora, fiind totodată grevate de frecvente si severe efecte secundare.

Ablatia clasică (endocavitară sau endocardică) la pacientii cu tahicardie ventriculară cu circuit pe exterior nu este la fel de eficientă precum în cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, în speranta că vei atinge zona aritmogenă aflată pe exterior. Abordarea epicardică —sau ablatia celulelor de pe exteriorul muschiului cardiac— asistată 3D este solutia de preventie si tratament în cazul bolilor structurale de inimă. Această metodă poate fi curativă, adesea nemaifiind necesară o medicatie antiaritmică ulterioară”, a declarat Dr. Radu Vătăsescu.

Spre deosebire de procedura clasică, în care cateterul este introdus printr-o venă sau arteră a piciorului, în cazul ablatiei epicardice se introduce un ac special în regiunea situată imediat sub stern. Procedura se efectueaza sub anestezie locala; daca nu există complicatii, aceasta durează 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă a doua zi.

Pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicală pe cord (cum ar fi o interventie de bypass coronarian, sau plastie de valvă) procedura de ablatie epicardică trebuie uneori modificată, fiind necesar un abord chirurgical, combinat cu cel epicardic. Pentru aceste situatii, dar si pentru a preveni orice risc, interventiile epicardice se vor efectua în prezenta unui chirurg cardiovascular din echipa condusă de Dr. Theodor Cebotaru, Director Departament Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Monza.

Despre Spitalul Monza
Cunoscut în special ca fiind centrul de excelentă în chirurgia cardio-vasculară, Spitalul Monza este specializat în efectuarea interventiilor chirurgicale complexe si în asigurarea unor servicii medicale de înaltă performantă. Parte componentă a grupului italian de spitale “Policlinico di Monza” —grup ce însumează 10 spitale situate în Lombardia si Piemonte— spitalul este o structură medicală modernă, dotat cu tehnologie medicală de vârf si echipamente electro-medicale de ultimă generatie. Departamentele spitalului sunt conduse de medici reputati ai sistemului de sănătate din România.

INFO

www.spitalulmonza.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: