Bob Dylan

Astazi avem un nume mare la Power Play. Este vorba despre Bob Dylan, unul dintre cei mai influenti compozitori si muzicieni din intreaga istorie a culturii americane. Pe numele sau adevarat Robert Allen Zimmerman, el s-a nascut pe 24 mai 1941 in Duluth, Minnesota.


Cu stramosi evrei care veneau din Rusia, Ucraina si Lituania, Robert a primit de mic o doza de cultura amestecata, noile valori americane fiind intrepatrunse cu traditiile ancestrale ale familiei. La fel se poate spune si despre muzica, Bob orientandu-se in special spre blues si folk, desi tatal sau insistase ca el sa cante la balalaika intr-un ansamblu local. Bob a ramas in Minnesota si in timpul facultatii, atmosfera de acasa fiindu-i prielnica pentru viitoarea sa cariera de muzician. Influentele rock’n roll ale vremii l-au atins si pe el, de aceea si-a cautat un pseudonim care sa sune simplu si pe care oamenii sa-l retina usor. Dupa mai multe incercari s-a oprit la Bob Dylan.

Vocea sa usor nazala si versurile cu tenta politico-sociala au impresionat unul dintre producatorii concertelor de folk din Dinkytown, care i-a oferit un contract. A invatat foarte multe de la colegii de concerte, insa si-a pastrat ideile nealterate. In 1962 apare sub egida Columbia discul de debut Bob Dylan, un amestec de folk, blues si gospel, care se va pastra si pe viitor. De-abia in 1964, Bob se va impune pe piata americana cu discul “The Times They Are A-Changin”. Lumea a inceput sa-l asculte pe Bob Dylan mai ales datorita versurilor, pentru ca muzica era destul de simplista. Lirica sa ironica, umorul in care de multe ori cel care canta era si subiectul glumelor. Intre 1964 si 1968, faima sa a crescut repede mai ales datorita faptului ca Bob Dylan a fost unul dintre cei care s-a opus razboiului din Vietnam. In aceasta perioada el a scris cateva din cele mai cunoscute piese ale sale: “Subterranean Homesick Blues”, “It’s All Over Now, Baby Blue” sau “Mr. Tambourine Man”.

“Like A Rolling Stone” piesa sa epica de peste 6 minute a ajuns in top atat in Statele Unite, cat si in Marea Britanie, iar fanii sai s-au inmultit odata cu introducerea chitarii electrice in muzica folk, o inovatie pe care Bob a facut-o intr-un moment in care a simtit ca versurile sale aveau nevoie de o muzica mult mai puternica pentru a completa actul artistic. Insa o parte din fanii sai au fost foarte nemultumiti de aceasta miscare, unul din ei strigand la muzician “Judas !” in timpul unui concert din Manchester. In 1966, Bob Dylan a reusit sa adune mai multe insemnari din timpul turneelor si cateva poeme sub titlul “Tarantula”. Cartea a avut un imens succes in Statele Unite, insa Bob nu s-a putut bucura deplin deoarece in acelasi an, un cumplit accident de motocicleta l-a aruncat departe de lumea artistica. Intre 1967 si 1977, Bob Dylan a incercat atat sa se refaca din punct de vedere medical, cat si compozitional, fiindca presa punea prea multa presiune asupra lui. Muzica a devenit ceva mai relaxata, discursul politico-social ramanand insa la fel de feroce.

Cel mai important album al acestei perioade este “Blood on the Tracks” din 1975. In 1976, Bob Dylan a aparut in concertul de adio al trupei “The Band”, alaturi de Joni Mitchell, Muddy Waters, Van Morrison sau Neil Young. Dupa excelentul LP din 1979, “Slow Train Coming”, versurile sale au luat o alta directie, in special datorita faptului ca Bob a devenit un crestin infocat si a simtit nevoia sa cante despre asta. Criticii muzicali s-au pus de acord asupra faptului ca anii 80 au fost cei mai slabi din punct de vedere muzical pentru Bob Dylan, cantitatea fiind in acesti ani mai importanta decat calitatea. Albumele sale au inceput sa se vanda prost, Bob a pierdut contractul cu cei de la Columbia, insa a continuat sa cante si sa inregistreze disc dupa disc. In 1988 a fost introdus in celebra “Rock N’Roll Hall Of Fame” si a luat parte la inregistrarile super-grupului Travelling Wilburys alaturi de Roy Orbison, Jeff Lynne, Tom Petty si George Harrison.

In anii 90, Bob Dylan a reusit sa-si recupereze partial fanii din anii 60, desi chitara electrica era prezenta in toate cantecele sale. De altfel, albumele “Good As I Been to You” (1992) si “World Gone Wrong” (1993) au fost un “back to the roots”. In 1995 a fost inregistrat si un MTV Unplugged in care Bob Dylan a strans cele mai bune cantece ale sale. In 2001, piesa “Things Have Changed” de pe coloana sonora a filmului Wonder Boys a luat un Oscar si un Glob De Aur pentru cel mai bun cantec. “Love And Theft” sau “Masked & Anonymous” i-au readus lui Bob faima de altadata, mai ales din cauza compozitiilor simple, mult mai indreptate spre folk. In 2006, deloc modest, Bob Dylan declara despre discul sau “Modern Times” ca e singura muzica valabila in zilele noastre si ca restul este “un zgomot repetitiv fara niciun sens”. Valabil si de succes a fost si albumul din 2009, “Together Through Life”, care a ajuns no.1 in State si in Marea Britanie, fiind primul succes de acest gen obtinut de Bob Dylan de la “New Morning” din 1970.

In prezent, interpretul este plecat mai mult prin turnee promovandu-si albumul lansat in toamna anului trecut, “Tempest”, al 35-lea din uriasa lui discografie. Am putea sa vorbim despre Bob Dylan inca doua zile, insa ne vom opri aici pentru a-i da Cezarului ce-i al Cezarului: Bob Dylan – “Like a Rolling Stone”!

http://www.youtube.com/watch?v=qSk5K3wfHlg

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: