Bob Dylan este laureatul din 2016 al Premiului Nobel pentru literatura

bob-dylan

Premiul Nobel pentru literatura pe 2016 i-a fost acordat lui Bob Dylan „pentru crearea de noi moduri de expresie poetica in marea traditie a muzicii americane“ (din motivatia jurului).

Bob Dylan, scriitor, compozitor, autor de lyrics, cantaret si artist plastic, pe numele sau Robert Allen Zimmerman, s-a nascut la 24 mai 1941, la Duluth, Minnesota. In timpul studentiei a inceput sa interpreteze cantece folk si country, luandu-si numele de Bob Dylan, dupa cel al poetului Dylan Thomas. Dupa primele discuri care l-au consacrat pe scena folk si ca portdrapel al miscarii protestatare din epoca, a folosit, incepand cu albumul Bringing It All Back Home (1965), si instrumente electrice, fapt care i-a contrariat, in epoca, pe puristii genului. Transgresand genurile muzicale, este unul dintre cei mai mari interpreti si compozitori de folk-rock. Discografia sa cuprinde pana in prezent 36 de discuri originale, carora li se adauga numeroase inregistrari live si compilatii. Multipremiat – printre distinctiile recente, Presidential Medal of Freedom acordata de presedintele Barack Obama in 2012 –, cu peste 100 de milioane de discuri vandute, Bob Dylan continua sa concerteze si sa aiba o influenta notabila. De la Jimi Hendrix pana la formatii alternative precum Laibach, cantecele sale au fost si sunt si astazi preluate si adaptate.

Primul sau volum Tarantula, publicat in 1971, este cel mai experimental text al sau si a aparut in 2014 la Humanitas Fiction in colectia „Raftul Denisei“ coodonata de Denisa Comanescu, in traducerea lui Sorin Ghergut, cu o prefata de Mircea Cartarescu.

Opera sa scrisa mai include The Definitive Bob Dylan Songbook (2001), cartea de memorii Cronica vietii mele. Volumul intai (Chronicles: Volume One, 2004; Humanitas Fiction, 2015), Lyrics: 1962–2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962, Edited by Christopher Ricks.

La Editura Humanitas Fiction, in colectia „Poezia“, a aparut in 2012 o selectie de 100 de poeme din Lyrics, purtand titlul Suflare in vant, in traducerea lui Mircea Cartarescu, care a intocmit antologia si a semnat prefata volumului:

Am tradus cu o bucurie care sper ca se vede in texte. […] Sa traduci lyrics, chiar cele ale unor compozitori recunoscuti ca (mari) poeti precum Bob Dylan, Lennon-McCartney, Paul Simon sau Frank Zappa, ar putea parea o actiune deznadajduita daca… daca versurile muzicii folk-pop-rock nu ar da atat de bine cand sunt puse pe hartie. Daca nu ar aparea atat de consonante cu poezia de azi, scuturata de podoabe. Daca insusi faptul ca le lipseste muzica nu ar face textele mai enigmatice. Daca, lipsite de splendoarea hainei muzicale, n-ar fi atat de impresionante in saracia lor de multe ori inselatoare. Daca, in cazul de fata, textele n-ar fi de Bob Dylan, un poet urias, chiar si-n lipsa muzicii, cum sper ca va veti convinge.

Asemenea lui Kerouac, Ginsberg, Burroughs, Gregory Corso, si poate mai mult decat ei, Bob Dylan a reprezentat in cantecele si-n scrierile lui (ce alcatuiesc un continuum fara fisura) criza de identitate a Americii de dupa razboi, cautarile artistice ale unei generatii obsedate de sentimentul unei schimbari iminente a lumii.“ (Mircea Cartarescu, in prefata fascinantului volum Tarantula)

Bob Dylan nu numai ca a contribuit la schimbarea paradigmei in poezia americana, dar a si «sensibilizat» marele public, prin muzica sa, la poezia autentica. Iar daca ar fi sa punem in context romanesc, s-ar putea spune ca generatia ’80 si nu numai se trage din lyrics-urile lui Bob Dylan.“ (Denisa Comanescu, poeta si director general Humanitas Fiction)

INFO

Editura Humanitas

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: