„Biserici de lemn din România”, în competiție la South East European Film Festival

afis_NEW_YORK_ENG

Documentarul „Biserici de lemn din România”, cel mai recent proiect al Casei de Producție „East Movies”, a avut, pe 8 aprilie, o proiecție europeană la Roma, la Biblioteca Vaccheria Nardi, prin amabilitatea Fundației Pro Patria și Ambasadei României în Italia.

După premiera de la Roma, documentarul va ajunge în California, la o prestigioasă manifestare internațională a genului. Filmul  a fost recent selecționat la South East European Film Festival Los Angeles (28 aprilie – 5 mai 2016), unde concurează pentru titlurile de  „Cel mai bun documentar” și „Cea mai buna imagine de film documentar”.

După proiecția din cadrul festivalului, va avea loc o sesiune de Q&A, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu și producătoarea Cristina Iordache. Participarea la festivalul din SUA a celor doi reprezentanți ai noii școli de film din România este susținută de Institutul Cultural Român din New York.

Alte filmele românești care vor avea premiera nord-americană în cadrul acestui festival sunt „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu și „București non-stop”, de Dan Chișu.

Igoiu

South East European Film Festival susține consecvent și promovează diversitatea culturală în contextul Europei de Sud-Est, prin prezentările anuale de filme din regiune și prin proiecții și programe derulate de-a lungul întregului an. SEEfest organizează conferințe, retrospective, servește drept reper cultural și resursă pentru cercetatori și producători de film, generând oportunități pentru schimburi culturale între California și Europa de Sud-Est.

Filmat în Oltenia, Banat și Transilvania, documentarul „Biserici de lemn din România”, în regia lui Kiki Vasilescu, este o incursiune într-un teritoriu al țării 0noastre cu monumente de cult tipice unei părți din spațiul național, dar prea puțin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparație cu cele din Maramureș: bisericile de lemn construite în secolul XIX.

Există un interes larg al publicului din România de a cunoaște mai bine valorile autentice ale țării noastre, valori care există la ora actuală, dar sunt prea puțin mediatizate. În prezent,  țara noastră e destul de dezvoltată ca să nu mai importe totul din Occident, începe să se nască o mândrie și o serie de valori românești cu care ne lăudăm. Bisericile din lemn sunt valori din punct de vedere istoric, arhitectural, etnografic, estetic și obiective turistice pitorești” , își motivează regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.

Parteneri pentru realizarea filmului documentar sunt AFCN, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România. Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român din New York, Muzeul Țăranului Român și Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului.

INFO

ICR New York

www.icr.ro/new-york

PE ACEEASI TEMA:

Gala de deschidere SFR: avanpremiera filmului LUCA, de Horațiu Mălăele

Moldova Film Festival | 23-26 aprilie 2020

Aperitiv informativ! O nouă ediție „Film pe Pâine”!

Festival Très Court 2020 – ediția online

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Proiectie de film: „Babyteeth: Prima Iubire”

Proiectie de film: ”Corpus Christi”

Auditii Quasar Dance – Trupe

Festivalul Filmului Francez 2020

Scrie un comentariu: