Biserica “Sf. Spiridon”

Biserica Sf. Spiridon

Nava dreptunghiulara, foarte spatioasa a bisericii “Sf. Spiridon” are ridicata deasupra partii sale centrale o turla rezemata pe un sistem de patru arce cilindrice

Actuala biserica, construita in perioada 1805-1807, pe locul alteia mai vechi devenita impracticabila in urma cutremurului din 26 octombrie 1802, prezinta o compozitie asemanatoare bisericii Manastirii Frumoasa.

Planul bisericii se intinde pe o axa longitudinala, evitand diviziunea spatiului conform conceptiei arhitectonice a bisericii feudale romanesti care impartea credinciosii dupa sexe si clasa sociala in compartimente diferite in interiorul edificiului de cult.

Nava dreptunghiulara, foarte spatioasa a bisericii “Sf. Spiridon” are ridicata deasupra partii sale centrale o turla rezemata pe un sistem de patru arce cilindrice, doua foarte late si doua inguste alipite zidurilor longitudinale.

In ansamblul ei, edificiul prezinta o compozitie arhitecturala care imbina compozitia de tip central cu o formula spatiala dezvoltata de-a lungul unei axe longitudinale.

Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul Sf. Spiridon,  primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea sec. XVIII.

INFO

Adresa: Str. Bulevardul Independentei, nr. 1

Hram: Sfantul Spiridon facatorul de minuni (12 decembrie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-16.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: