Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”

Biserica “Sfantul Nicolae Domnesc” este situata in zona administrativa a orasului, in partea de nord-est a vechii incinte a Curtii Domnesti.

A fost construita la porunca domnitorului Stefan cel Mare, zidirea incepand, asa cum reiese din pisanie, la 1 iunie 1491 si sfarsindu-se la 10 august 1492. Prima biserica mentionata documentar, este considerata ca fiind “cel mai vechi edificiu religios din Iasi ce s-a pastrat pana astazi”.

Biserica actuala este cea din 1904, ale carei lucrari de refacere au fost conduse de arhitectul Lecomte du Nouy. Acesta a cautat sa respecte atat stilul, cat si caracteristicile bisericii zidite de voievodul Stefan cel Mare. Arhitectural este in plan triconc, cu altarul si absidele naosului semicirculare in exterior si interior. In interior edificiul este impartit in pronaos, naos si altar.

In pronaos, in partea stanga este pictata familia regala: Carol I, Regina Elizaveta, Principele mostenitor Ferdinand, Principesa Maria, (in randul de sus) si Principesa Maria, Principesa Elizaveta, Principele Carol (in randul de jos). Carol I a contribuit la reconstructia bisericii cu bani, obiecte de cult, catapeteasma, stranele si alte odoare.

Peretii si boltile bisericii sunt zugravite mural, in tehnica fresca, pe fond albastru, lucrarea fiind realizata de pictorii francezi Boris Bernard, Emilie Mempiot si P. Mauretal , angajati de arhitectul Lecomte du Nouy.

Biserica “Sfantul Nicolae Domnesc”, lacas de rugaciune si Catedrala Mitropolitana unde se ungeau cu Sfantul mir domnitorii Moldovei, a avut un rol esential in pastrarea si propasirea limbii si culturii nationale. Mitropolitul Dosoftei a infiintat aici o tipografie unde, in 1679, a fost tiparit “Liturghierul”, iar intre 1681-1686, cea mai importanta opera a sa, “Vietile Sfintilor”, traduse din limbile greaca si slava.

INFO

Adresa: Str. Anastasie Panu, nr. 28

Hram: Sf. Ierarh Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Stefan (27 decembrie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-19.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: