Biserica Barboi

Biserica Barboi a fost construita intre anii 1841-1844 de catre marele logofat Dimitrie Sturdza si sotia sa, Elencu, pe fundatia unei biserici datind din 1615.

Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. Porticul, sustinut de coloane dorice este realizat in stil clasic, in timp ce turla prezinta elemente romanice neogotice.

Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos, fiind singura biserica din Iasi avand planul in cruce greaca. Biserica este pictata in intregime in interior, cu chipuri de sfinti in picioare sau busturi, scene biblice, Maica Domnului cu Pruncul in brate, inconjurata de sfinti si ingeri, sfinti militari, cei patru evanghelisti.

In curtea bisericii se afla casa vechii egumenii, monument istoric in care a functionat primul institut pentru invatatura fetelor din Moldova, infiintata in 1834 de catre Mihail Sturza Voievod.

INFO

Adresa: Stradela Barboi, nr. 12

Hram: Sfintii Slaviti Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)

Program de vizitare: luni, marti si miercuri, intre orele 08.00-14.00; marti si miercuri, intre orele 14.00-20.00; joi, intre orele 08.00-13.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: