Biserica Armeana

Biserica_armeneasca_din_Iasi

Biserica armenească din Iaşi este un lăcaş de cult armenesc situat în centrul oraşului Iaşi, pe str. Armeană nr. 22, gard în gard cu Biserica „Sf. Sava”. Conform inscriptiei gravate pe o placa de marmura, confectionata si montata in 1803, cu ocazia restaurarii, pe frontispiciul portalului, a fost fundata in anul 1395, pe locul unde se afla si astazi.

Unii istorici contestă autenticitatea acestei inscripţii fără a exclude însă posibilitatea ca biserica să fi fost construită în 1395. Acest lăcaş de cult a fost reparat radical în anul 1803. Lucrarile de restaurare au inceput in noiembrie 2005 si s-au finalizat in 2008 . Biserica armenească din Iaşi are hramul Sfânta Maria (8 septembrie).

Din cauza stării accentuate de degradare, intervenţia în cazul Bisericii Armene a fost una dificilă şi costisitoare. Pentru refacere, inceputa in anul noiembrie 2005 au fost alocate 12 miliarde de lei vechi de la Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţelor, din partea Inspectoratului din cadrul acestui minister, care intervine în situaţii de uregnţă, în special în cazul monumentelor istorice. Alte 15 miliarde de lei vechi au venit apoi din partea Ministerului Culturii şi Cultelor. Costul total se ridica, astfel, la 27 de miliarde de lei vechi. Alte trei miliarde de lei vechiau fost investite în pictura bisericii şi în finisaje, astfel că valoarea refacerii integrale a fost, în final, de 30 de miliarde de lei vechi, bani care nu s-au cheltuit în zadar, având în vedere importanţa Bisericii Armene ca monument istoric al Iaşului. Lucrarile de restaurare s-a incheiat in octombrie 2008.

Adevarat monument istoric, aceasta biserica este marturia existentei pe aceste meleaguri a unei importante comunitati armenesti. Restaurat in 1803, lacasul adaposteste o serie de pietre cu inscriptii, una dintre ele certificand inceputurile zidirii in anul 1385 de catre hagiul Macar. Inscriptia a fost gravata pe o piatra din zidul primei biserici si constituie cel mai vechi document scris pe piatra de atestare a Iasului si a edificiului armenesc.

In 1451, lacasului i-a fost daruita o Evanghelie scrisa si ilustrata in orasul Caffa din Crimeea, cu circa 100 de ani mai devreme.

Foto: Cezar Suceveanu

INFO

Adresa: Str. Armeana, nr. 24

Hram:  8 Septembrie – Nasterea Sfintei Fecioare Maria

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: