Bienala de fotografie contemporana si imagine dinamica, ”CAMERA PLUS”

camera plus iasi

Editia pilot a Bienalei de fotografie contemporana si imagine dinamica, ”CAMERA PLUS”, organizata de Centrul de Fotografie Contemporana din Iasi, se va deschide pe 18 mai 2016 si va prezenta publicului o serie de expozitii, o conferinta, evenimente de performance audio-video, prezentari si proiectii de filme experimentale. De asemenea, va fi organizata si o sesiune de recenzii de portofolii de fotografie contemporana.

Perioada desfasurare: 18-30 mai 2016.

Bienala CAMERA PLUS vizează să contribuie la susținerea producției cercetării artistice și teoretice prin analizarea și medierea practicii fotografice, a imaginii dinamice și teoriei critice a fotografiei din România și din străinătate. Prin organizarea acestei bienale se propune crearea unui cadru al cunoașterii și promovării practicii fotografice contemporane, facilitarea constituirii unor grupuri de analiză a practicii fotografice actuale în vederea unei mai bune înțelegeri a rolului imaginii fotografice în raport cu experiențele culturale contemporane și cunoașterea multiperspectivală a lumii, precum și investigarea practicii fotografice a tinerilor artiști, care lucrează în mediul fotografiei, filmului experimental și a artei video, în vederea constituirii unei cât mai vizibile platforme de afirmare profesională.

Echipa de organizare a bienalei este formată din grupul de inițiativă al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași: Matei Bejenaru, Lavinia German, Cătălin Gheorghe, Cristina Moraru, Cristian Nae şi Cătălin Soreanu.

Bienala CAMERA PLUS este sprijinită financiar de Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Francez din Iaşi, British Council Iași, Centrul Cultural German din Iași. Parteneri: Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, U.A.P.R. – Filiala Iași, Borderline Art Space, Muzeul Literaturii Române din Iași și Asociația 4Culture (WASP).

PROGRAM

Conferinte

20 mai 2016, orele 10:00-14:00; Institutul Francez (Galeria „Benjamin Fondane”)

ETICA FOTOGRAFIEI SI POLITICA IMAGINII PE TIMP DE CRIZA
Participa: Pascal Beausse (director al Colectiei de Fotografie din cadrul Centre national des arts plastiques, Paris), Calina Barzu (cercetator la Nederlands Fotomuseum, Rotterdam), Louise Clements (director artistic al QUAD si al Festivalului International de Fotografie FORMAT, Derby), Laurentiu Fuiorea (Universitatea Bucuresti), Markus Hartmann (editor de carte de fotografie si co-fondator al Hartmann Projects, Stuttgart), Corina Ilea (curator asociat al Mois de la Photo, Montreal), Diana Margarit (lector, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iasi), Raluca Oancea Nestor (lector, Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti), Ana Lúcia Coelho Pereira da Silva Nobre (Universitatea din Lisabona, sprijinita de un grant al FCT – Fundação para a Ciência e a Tecnologia).

Expozitii

20 mai 2016, ora 18:00

Galeria „Nicolae Tonitza”, Str. Lapusneanu nr. 7-9  (expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 – 30 mai, între orele 11 – 17) EVENIMENTE FARA CAUZA (I)
Artisti: Andrei Nacu, Mihai Nistor, Andrei Venghiac. Curator: Lavinia German.

Galeria Cupola;  Str. Cuza Voda nr. 2 (expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 – 30 mai, între orele 11 – 17) EVENIMENTE FARA CAUZA (II)
Artisti: Bianca Basan, Lucian Bran, Nona Inescu, Alex Maxim, Andrei Nacu, Mihai si Horatiu Sovaiala, Andrei Venghiac. Curator: Lavinia German

  • Un moment fotografic este un efect al unei cauze. Ceva trebuie să se întâmple pentru a fi capturat în mod conştient. Evenimentul nu se întâmplă, în mod necesar, în faţa camerei, ci se poate produce, de asemenea, în mintea fotografului, printr-o privire compulsivă. Fiecare imagine este o transcriere a unui eveniment şi incorporează o fascinaţie melancolică de a recupera o imagine a trecutului. Reproducerea fotografică analizează ceea ce rămâne vizibil şi transformă trecutul într-un „obiect social” în jurul căruia se întâmplă o conversaţie tăcută şi care facilitează o tranzacţionare emoţională a experienţelor actuale. Expoziţia „Evenimente fără cauză” constă într-un ansamblu de scenarii re-produse, auto-create sau găsite despre modul în care este interpretat prezentul. Practicile artistice contemporane selectate aici exemplifică metode de instrumentalizare a fotografiei şi a imaginii dinamice, utilizând seducţia estetică şi interogarea politicului în negocierea dintre trăirile trecutului, experienţele cotidiene şi naraţiunile personale.

Galeria „Theodor Pallady”,  Str. Lapusneanu nr. 7-9 (expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 – 30 mai, între orele 11 – 17) ARHIVE NOMADE
Artisti: Dan Acostioaei, Tudor Bratu (RO/NL), Alexandra Croitoru, Tatiana Fiodorova (MD). Curator: Cristian Nae

  • Ca instrument de producere a subiectivității, jurnalul de călătorie a jucat un important rol transformator în perioada modernă. Aflat între document și narațiune literară, între mărturie și construcție imaginară, alături de alte ego-documente precum arhiva fotografică și albumul de familie, acest instrument a contribuit în cultura modernă la ficționalizarea istoriei, producând noi geografii culturale și noi imaginaruri sociale. Utilizând disruptiv potențialul acestor forme discursive, expoziția face loc unor modalități polifonice și performative de reconsiderare a noțiunii de arhivă. Caracterul nomadic al arhivei desemnează aici deopotrivă instabilitatea sa internă și deplasările operate în diverse câmpuri de cunoaștere care tind să delimiteze cartografic și să structureze simbolic spațiul social. Selecția curatorială operată, angajată critic față de noțiunea de structură și față de epistemologia modernistă a documentului, reluate în discuțiile din ultimul deceniu privind specificul economic și politic al localității, urmărește să evidențieze trasee relaționale divergente și politici ale memoriei implicite. Lucrările expuse instanțiază puncte oarbe și produc fricțiuni între imagine și text, între narațiune și vizualitate, care testează limite ale vizibiliului și dicibilului în cadrele instabile ale discursului actual al globalizării.

Atelier critic

21 mai 2016, orele 12:00-14:00; Studioul Foto-Video al Facultatii de Arte Vizuale si Design

INSTRUMENTARI ALE TEORIEI CRITICE IN ANALIZA FOTOGRAFIEI SI IMAGINII DINAMICE
un atelier condus de Cristina Moraru (Centrul de Fotografie Contemporana si Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi).

  • Atelierul oferă o incursiune critică asupra conceptelor cu care operează anumite teorii, încadrate în spectrul extins al teoriei critice, investigând posibilităţile de interpretare a unor lucrări de artă ce abordează fotografia şi imaginea dinamică. Metodologie: În cadrul atelierului pot participa între 7-15 persoane. Prezentarea temei și a metodei de lucru (30 min.), lucrul individual pe tema dată prin aplicarea metodei (30 min.), discuții despre rezolvarea temei (30 min.).

Arhiva / Screening

21 mai 2016, ora 15:00 Prezentarea Arhivei Fotografice Minerva Sala de Sport a UAGE Iasi
Razvan Anton si Denes Miklosi (Cluj-Napoca)

  • Arhiva fotografică Minerva conține negative fotografice realizate de reporterii ziarelor comuniste clujene Igaszàg și Făclia din perioada 1965 și 1993. Cele peste 50.000 de negative format mediu constituie o importantă bancă de imagini pentru studiul mecanismelor metodelor de propagandă din regimul trecut, precum și analiza nuanțată a unor fenomene din societatea românească din perioada comunistă, precum industrializarea forțată sau munca în agricultură.

Proiectii de filme experimentale

21 mai 2016, ora 16:00; Sala de Sport a UAGE Iasi
Filme de autor realizate de artistul Ion Grigorescu in anii ’70 urmate de o discutie sustinuta de Matei Bejenaru si Cristian Nae.

  • Realizate cu mare discreţie în perioada comunistă, filmele experimentale pe peliculă Super8 sunt un document al vieţii de zi cu zi în Bucureştiul de acum patru decenii şi un simbol al rezistenţei intelectuale într-o perioadă istorică dificilă.

INFO

www.c-f-c.ro/cameraplus

www.facebook.com/CentruldeFotografieContemporana

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: