”Biblioteca vie”, performance realizat de Fanny de Chaillé

biblioteca-640x194

Dacă ai fi o carte, cum ţi-ai spune povestea ? Este întrebarea de la care pleacă performance-ul realizat de Fanny de Chaillé, invitata Institutului Francez din Iaşi în perioada 15 – 25 iunie. Cărţi vii se adresează cititorilor într-un loc transformat în spaţiu al interacţiunii, Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”.

Proiectul „Bibliothèque vivante” presupune ateliere de pregătire a unor voluntari care pleacă de la experienţe personale pentru a construi cărţi consultabile de către public. În cadrul spectacolului final, vizitatorii sunt invitaţi de o bibliotecară să aleagă un titlu de „carte vie”, pe care au posibilitatea să o asculte, aşezându-se în faţa povestitorului. Apoi, firul poveştii se desface prin întrebările cititorului, ceea ce aduce în experienţa lecturii o dimensiune interactivă.

Biblioteca vie îşi aşteaptă cititorii VINERI 24 iunie şi SÂMBĂTĂ 25 iunie, în intervalul orar 14.00 – 18.00, în Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”. Alegerea spaţiului pentru spectacol nu este întâmplătoare, unul dintre scopurile proiectului fiind acela de a adăuga o nouă poveste în locuri cu istorie proprie. Fanny de Chaillé propune un alt fel de întâlnire cu lumea cărţilor, bazată pe dialog, care demontează obişnuinţele de lectură ale publicului şi îl plasează faţă în faţă cu autorul.

Fanny de Chaillé este artist asociat la Théâtre de la Cité Internationale din Paris. Este iniţiatoarea mai multor proiecte menite să promoveze dimensiunea interactivă a lecturii şi transformarea unor spaţii neconvenţionale în biblioteci vii.

INFO

Institutul Francez din Romania – Iasi

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

Tel.: 0232 267 637 sau 0769 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Once Upon a Time… A Symphonic Fairytale | Amfiteatrul Palas

Lux Æterna și Vocea umană/The Human Voice | Cinema Ateneu

Boss Baby: Afaceri de familie 3D | Cinema Ateneu

România sălbatică | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: