Biblioteca ICR Stockholm ofera peste 700 de motive de bucurie

Incepand cu luna martie a acestui an, amatorii de cultura romana din Suedia vor avea 700 de motive in plus sa viziteze sediul Institutului Cultural Roman de la Stockholm. In anul participarii Romaniei ca invitata de onoare la Targul de Carte de la Göteborg, ICR Stockholm aduce in atentia cititorilor cele 700 de volume din colectia sa, in limbile romana, suedeza, engleza, franceza si germana. Mai mult de jumatate dintre aceste titluri sunt literare, restul constand in carti de arta, arhitectura, istorie, film, teatru si filozofie, enciclopedii, dictionare si manuale de limba romana, precum si diverse publicatii. De asemenea, biblioteca contine si titlurile publicate de-a lungul anilor de ICR Stockholm.

Inca din 2008, an in care Romania a fost tema secundara a Targului de Carte de la Göteborg, ICR Stockholm a pus la punct o banca literara online care contine informatii si extrase din cunoscuti scriitori romani din toate generatiile. in prezent exista un numar de 150 de carti ale autorilor romani traduse in limba suedeza, lista completa putand fi consultata aici. in acest an, proiectul a fost completat cu postarea saptamanala, pe site-ul institutului, pe pagina de Facebook si pe site-ul Targului de Carte, a profilului unui scriitor roman, pentru familiarizarea publicului suedez cu literatura romana.

In paralel, ICR Stockholm a facilitat de-a lungul timpului imbogatirea colectiilor principalelor biblioteci din Stockholm cu un fond de carte romaneasca. Astfel, bibliotecile suedeze ofera cititorilor lor in jur de 8 500 de volume in limba romana si in jur de 10 000 de titluri romanesti in diverse limbi de circulatie internationala. Dintre acestea, in jur de 2000 de volume in limba romana se regasesc in colectia Bibliotecii Nationale (Regale) a Suediei, o oferta similara avand si Biblioteca Municipala a orasului Stockholm. O alta institutie cu un bogat fond de carte romaneasca este Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze, care ofera cititorilor sai literatura romana si critica literara romaneasca atat in original, cat si in limibile suedeza, engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, norvegiana si daneza. Interesant este de asemenea faptul ca lista autorilor cuprinde atat scriitori clasici (M. Eminescu, I. Creanga, L. Rebreanu, M. Sadoveanu, M. Sorescu, N. Stanescu etc), cat si contemporani (A. Blandiana, N. Breban, A. Buzura, M. Cartarescu, F. Florian, C. Noica, D. Lungu, N. Manea, H. Müller, A. Plesu, L. D. Teodorovici s.a.). O impresionanta colectie de carte romaneasca se afla si la Biblioteca Universitatii din Lund, acolo unde cursurile de limba si civilizatie romana au o vechie traditie.

ICR Stockholm a contribuit la oferta de carte romaneasca din Suedia si cu o productie de carte proprie, constand in doua antologii literare si opt publicatii de arta. Publicatiile institutului  pot fi consultate in marile biblioteci universitare din Suedia, iar unele chiar in marile biblioteci ale lumii (Library of Congress din Washington, Stanford University Libraries, Harvard College Library, Museum of Modern Art Library din New York, Bibliothèque nationale de France, Bayerische Staatsbibliothek din München, Bodleian Libraries Oxford University, Biblioteca Nationala a Israelului s.a.).

In urma achizitiilor realizate in ultimii sase ani, a donatiilor primite de la editurile Polirom si Humanitas si a titlurilor oferite gratuit de ICR Bucuresti, Biblioteca ICR Stockholm va putea oferi o mare varietate de carti, albume si reviste romanesti. Efortul de imbogatire a fondului de carte, dar si a realizarii unei arhive de film, arta si muzica reprezinta o preocupare constanta a institutului.

INFO

www.icr.ro/stockholm

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: