Berliner | Cinema Ateneu

Berliner aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale.

Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului îl urmărește pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie, de unde hotărăște să-și continue campania electorală. Sediul de campanie va fi chiar casa unuia dintre săteni, tractorist de meserie, de unde politicianul va derula un plan cameleonic.

Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri. Se întâmplă pretutindeni desigur, dar pe mine m-a intersat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde după cum ne amintim și «morții pot să voteze». Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta”, declară Marian Crișan.

În rolurile principale din film, spectatorii îi vor putea recunoaște pe îndrăgiții actori Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan. Alături de ei, din distribuția filmului fac parte și Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 12 lei și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul cinemaiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului National din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: cinemaiasi.ro

FB: www.facebook.com/Cinema.Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: