Barbu Fundoianu/ Benjamin Fondane: Comemorare 70 de ani

barbu-fundoianu-benjamin-fondane-comemorare-70-de-ani-afisPrezentare de carte, dezbatere si spectacol de teatru-dans – 24 februarie 2014

Anul acesta se implinesc 70 de ani de la asasinarea, la Auschwitz II (Birkenau), a poetului, dramaturgului, criticului literar, filosofului si eseistului Barbu Fundoianu/Benjamin Fondane. Drept urmare, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti si Institutul Francez Iasi, in parteneriat cu Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi si Asociatia ALECART, organizeaza un eveniment special dedicat vietii si operei lui Fondane/Fundoianu.

Nascut la Iasi pe 14 noiembrie 1898, intr-o familie de origine evreiasca, Benjamin Fondane se stabileste la Paris la varsta de 25 de ani. Poet, ganditor, dramaturg si cineast, cu desavarsire „modern” si atent la fenomenul avangardei, ia cu toate acestea distanta fata de influenta scolilor, a doctrinelor si a miscarilor politice si literare, cautandu-si propria voce, ca un raspuns personal de dat intrebarilor atemporale, cat si celor adresate de catre epoca in care a trait.

De-a lungul anilor 1930 si 1940, Fondane dialogheaza cu personalitati marcante ale timpului sau: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, pentru a nu da decat cateva nume. Determinanta pentru evolutia sa este intalnirea cu filosoful existentialist Lev Sestov, al carui discipol devine. Dintre prietenii sai artisti, Brancusi, Brauner sau Man Ray ne-au lasat uimitoare portrete ale lui Fondane.
Arestat pe 7 martie 1944, este incarcerat la Drancy. Sotia sa reuseste sa-i obtina eliberarea, insa refuza s-o abandoneze pe sora sa, Lina, arestata odata cu el. Deportat la Auschwitz, este asasinat intr-o camera de gazare pe 2 sau 3 octombrie 1944.

PREZENTAREA CARTII BAUDELAIRE SI EXPERIENTA ABISULUI DE B. FUNDOIANU, URMATA DE DEZBATERE

Abisul este o tema in care Fondane se regaseste cu propriile lui obsesii si temeri, abisul devine de-a lungul cartii propria lui tema, tema exegetului, nu doar a scriitorului comentat. Nu cred ca exageram deslusind in alegerea si in formularea ei presimtirea funesta a lui Fondane, previziunea lucida a unui rau universal si, totodata, incercarea sa disperata de a conjura acest rau.” (Mircea Martin)
„Aceasta carte a regretatului Fondane reprezinta mai mult decat un simplu studiu despre Baudelaire si multe dintre paginile sale privesc problema inspaimantatoare a vietii morale din societatea de astazi.” (Benedetto Croce)

SPECTACOLUL DE TEATRU-DANS„EXIL IN PAMANTUL UITARII”, DE ANDREEA TANASESCU

„Exil in pamantul uitarii” are ca punct de plecare ultimele clipe din viata scriitorului – interminabilele suferinte traite in vagoanele deportarii spre lagarul de la Drancy si apoi, cumplita asteptare a trenului care urmeaza sa-l duca la Auschwitz. Coregrafa si regizoarea propune radiografierea unui mic grup de oameni prinsi in cursa deportarii, ale caror trairi penduleaza intre confuzie, revolta, resemnare, alienare. „Sunt redus la un simplu numar! Imi duc viata în valiza! Nu mai e timp!” (Benjamin Fondane, Le mal des fantômes).

Textul percutant al adaptarii realizate de Andreea Tanasescu, avand la baza poeme scrise de Benjamin Fondane in 1943, franturi de scrieri preluate din corespondenta purtata de autor cu familia Maritain, precum si o serie de reflectii din jurnal gasite în locurile în care scriitorul s-a ascuns sau a fost tinut prizonier, constituie suportul psihologic, dar si pretextul pentru un limbaj coregrafic si gestual original.

  • Eveniment coorganizat de Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti si Institutul Francez Iasi, in parteneriat cu Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi si Asociatia ALECART
  • Invitati: Maia Morgenstern, Mircea Martin, Andrei Corbea-Hoisie

PROGRAM

  • Ora 16.00 (Sala „B.P. Hasdeu”, etajul I, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi):

prezentarea cartii Opere XIV. Baudelaire si experienta abisului de B. Fundoianu
Invitati: Mircea Martin (profesor, critic literar, editor) si Maia Morgenstern (actrita, manager al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti)
Moderator: Andrei Corbea-Hoisie (profesor, editor)
INTRAREA LIBERA (in limita locurilor disponibile)

  • Ora 19.00 (Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi):

„Exil in pamantul uitarii”, un spectacol de Andreea Tanasescu dupa scrieri de Benjamin Fondane (o productie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti)
Cu: Mircea Dragoman, Viorica Bantas, Marius Calugarita, Darius Daradici, Nicolae Predica, Bogdan Iacob, Simona Mandache, Ana Maria Visan, Diana Chira, Sabina Ionita, Anuka Levanovici, Diana Gal, Ionut Dinita, Horea Suciu si Razvan Rotaru
Asistent coregraf: Simona Mandache
Concept Video: Vali Chincisan
Montaj video: Catalin Cretu
Regia si coregrafia: Andreea Tanasescu
INTAREA PE BAZA DE BILET (informatii si rezervari bilete la numerele de telefon: 0748179160, 0751293948, 0756039937, 0749052323)

Evenimentul pe Facebook: www.facebook.com/events/572421382852970

INFO

INSTITUTUL FRANCEZ IASI

www.facebook.com/pages/Institut-francez-Iasi

www.institutfrancais-roumanie.com/index/language/ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: