Baletul ”Spargatorul de nuci”

Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” invita publicul iesean  luni, 31 martie 2014, de la ora 20.00, in sala mare a Teatrului National Iasi la baletul ”Spargatorul de nuci”.

Plin de culoare si dinamism, spectacolul îi are în prim-plan pe Horatiu Chereches si Delia Luca (Spărgătorul de nuci si Marie), doi solisti care vor tine publicul în suspans, dar si în extaz, prin coregrafia plină de elemente tehnice acrobatice si deloc usoare, deosebit de spectaculoase. Costumele Nataliei Kornilova îti mângâie ochii si îti încântă sufletul. Istorisirea este plasată în vremea lui E.T.A.Hoffmann, dar tenta de epocă este redată prin materiale strălucitoare moderne, linii stilizate si sugestii de basm.

Muzica: P.I.Ceaikovski, Coregrafia: Gheorghi Kovtun, Scenografia: Natalia Kornilova, Asistent coregrafie: Monica Chereches

ACTUL 1  / Tabloul I
În casa domnului Stahlbaut domneste forfoteala dinaintea sărbătorii de Crăciun. Recent, Marie a primit cadou o carte minunată, “Spărgătorul de nuci”. Marie este încântată de cartea citită. Ea îi roagă pe părintii săi să se joace cu ea. Acestia sunt de acord , dar obosesc repede.

ACTUL 1  /Tabloul II
Afară este iarnă. Domneste atmosfera sărbătorească a Crăciunului. La patinoar s-a adunat multă lume: copii si părinti patinează veseli. Pe neasteptate, pe patinoar apare Drosselmayer, directorul teatrului de păpusi si unchiul Mariei. El a adus cadouri câteva păpusi deosebite si înfrumusetează astfel sărbătoarea. Copiii sunt bucurosi, dar cunoscându-l pe Drosselmayer îi cer un cadou special de Crăciun. Acesta este de acord să le arate un spectacol pregătit pentru sărbătoarea de Crăciun. Este povestea unui mic Print, care din cauza nepăsării sale, este transformat într-un “Spărgător de nuci”. Cortina se ridică…povestea începe.

ACTUL 1  / Tabloul III
Familia Stahlbaum si neastâmpărata Marie asteaptă oaspetii de Crăciun. Si iată, casa se umple de musafiri. Copiii se bucură de cadouri, adultii discută cuviincios. În acest moment apare Drosselmayer – unchiul Mariei. Fetita se aruncă în bratele lui, încep să se hârjonească, iar apoi îl roagă să îi arate cadoul pe care i l-a pregătit. Drosselmayer dispare pentru o clipă, si apare cu o păpusă ciudată, un “Spărgător de nuci”. Marie este foarte încântată – aceasta este păpusa despre care tocmai a citit în carte. Drosselmayer întorce resortul păpusii, si Spărgătorul de nuci începe să spargă nuci, bucurând copiii. Cu totii se uită la păpusa mecanică. Unchiul este mândru de cadoul său, si le mai arată copiilor că Spărgătorul de nuci poate si dansa.  În timpul dansului, resortul se opreste si păpusa se prăbuseste pe podea. Musafirii sunt dezamăgiti si se împrăstie prin casă. Marie rămâne cu păpusa încercând să o ridice. Apare unchiul Drosselmayer care o ajută să întoarcă din nou resortul, si păpusa începe vesel să danseze. Dar din nou resortul se opreste si păpusa cade. Marie este îngrijorată, însă unchiul îi spune că Spărgătorul de nuci este doar o păpusa. Acum ea trebuie să meargă la culcare.

Musafirii se retrag. Din teatru apare regele soarecilor – dusmanul Spărgătorului de nuci. Marie este speriată, dar unchiul Drosselmayer îi spune fetitei că a visat. Văzând puternica atractie a Mariei fată de Spărgătorul de nuci, Drosselmayer dă viată povestii. Casa se transformă într-un brad de Crăciun plin cu jucării însufletite. Asupra jucăriilor năvăleste o armată de soareci în frunte cu regele lor.

ACTUL 2 / Tabloul IV
Începe bătălia. Spărgătorul de nuci conduce armata de păpusi. El se luptă vitejeste cu dusmanul, dar fortele sunt inegale. Văzând că foarte multi soareci s-au năpustit asupra Spărgătorului de nuci, Marie îsi scoate pantoful si îl aruncă în Regele soarecilor. Acesta cade. soarecii îsi iau regele rănit si dispar. Marie este dezorientată. Unchiul Drosselmayer ridică păpusa, o trece pe sub pelerină si îi dă viată. În locul urâtului Spărgător de nuci, se iveste un Print din basme. Printul îi multumeste Mariei pentru ajutorul ei neasteptat si o invită în Tara Basmelor.

Intră  în scenă Zâna bună si le face cadou Mariei si Spărgătorului de nuci haine din povesti…începe să ningă. Dansul fulgilor de nea îi duce pe fericita Marie si pe Print în mult dorita tară a Povestilor.

ACTUL 2 /Tabloul V
Marie si Printul se reîntâlnesc cu Zâna cea bună si cu suita sa. Azi, în cinstea lor se va da un bal. Dar până atunci ei pot vizita împrejurimile si pot face cunostintă cu locuitorii Tării Povestilor. Numai că Regele cel rău al soarecilor nu îl lasă în pace pe Spărgătorul de nuci. Înfrânt în prima bătălie, acesta vrea să se răzbune. Într-o luptă corectă în fata tuturor locuitorilor tării Povestilor, Spărgătorul de nuci îl învinge Regele soarecilor. Locuitorii sunt fericiti si începe o sărbătoare în cinstea învingătorului.

Drosselmayer si Zâna bună încing un dans vesel. Florile roz ale valsului îi ridică pe Marie si pe Print; acestia dansează fericiti, nemaivăzând nimic în jurul lor…

Drosselmayer întelege că visul trebuie să se sfârsească. tara Povestilor se transformă în camera de acasă. Părintii o găsesc pe Marie dormind alături de Spărgătorul de nuci. Fetita nu vrea să se despartă de păpusă. Părintii încearcă să o ducă pe Marie cu forta la culcare, dar ea scapă din mâinile lor si fugecătre Spărgătorul de nuci. Unchiul Drosselmayer le lasă timp să îsi ia rămas bun…

Astfel, Marie îsi ia rămas bun de la copilărie…

BILETE

Biletele se gasesc la casa de bilete a salii de spectacol, agentia teatrala si online pebilete.ro, startickets.ro si ticketstore.ro. Pretul unui bilet este de 100 lei.

INFO

www.tnobconstanta.ro
facebook.com/tnobconstanta

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: