Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari, de Lucian Boia / Editura Humanitas

Până la a fi românesc, din 1913, Balcicul era doar un spectacol al mării si un seducător amalgam etnic si cultural de la marginea fostului Imperiu otoman. Dacă administratia noastră preia un târg modest, pictorii dau aici de Orient în toată splendoarea sa, dar mai ales de un peisaj si de o lumină cu totul aparte.

Desi îl vizitase în 1915 si văzuse ce era de văzut, regina Maria se îndrăgosteste de Balcic abia în 1924, într-atât de puternic, încât îsi construieste, pe tărmul stâncos si sălbatic, un adevărat paradis. Se poate spune că datorită ei, din acest moment, mitul Balcicului nu mai are nevoie de combustia istoriei, este pur si simplu sincron cu realitatea, ba chiar o înrâureste, dându-i o strălucire fără egal în perioada interbelică. Boema artistică, animatorii culturali, scriitorii, arhitectii si chiar si politicienii vin vară de vară la Balcic, înfrumusetându-l si pregătindu-l pentru o promitătoare carieră de statiune marină si culturală.

Ca orice paradis, si Balcicul a fost pierdut. Lucian Boia l-a reconstruit însă atât de bine din fărâme de memorie, din documente si fotografii de epocă, încât se poate spune că, printr-o carte atât de frumoasă, am recâstigat, simbolic, paradisul pierdut.

Dupa ani de tacere, dupa ani de uitare, Balcicul revine in constiinta publica romaneasca. Nenumarate panze in muzee il arata asa cum a fost candva, si mai ales asa cum l-au vazut artistii, iar la fata locului “Cuibul linistit” al reginei Maria, vizitat de tot mai multi romani, sta marturie, durabila, a unor vremuri care par de mult apuse, dar care nu sunt chiar atat de indepartate. (Lucian Boia)

Pentru turism, Balcicul era, într-adevăr, splendid dăruit, atât prin pitorescul lui natural, cât si printr-un pitoresc uman, nu mai putin bătător la ochi. În totul, era diferit, era altfel. Istorie, legendă, cine mai stie unde era adevărul? De fapt, translatia spre legendă e un semn bun, un simptom de vitalitate. Rămâne cu noi doar acea parte a trecutului susceptibilă să stârnească imaginatia. Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, si transfigurându-l, s-a asezat un Balcic imaginar.“ (Lucian BOIA)

In librarii, din februarie 2014!

DETALII

  • Titlu: Balcic. Micul paradis al României Mari
  • An aparitie: 2014
  • Pagini: 224
  • Format: 14,5×20,5 cm

Colectie: Seria de autor Lucian Boia; Domeniu: istorie; Autor: Lucian Boia; Pret: 39 lei

INFO

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: