Au inceput repetitiile pentru premiera operei ”Carmen” in regia lui Karel Drgac

Karel_DrgacIn luna iulie, la Opera Națională Română Iași se desfășoară repetițiile pentru cea mai cunoscută operă romantică, „Carmen” de Georges Bizet. Premiera spectacolului va avea loc în luna septembrie iar regia o semnează Karel Drgac, director de casting al Operei de Stat din Praga. 

Atras de fascinantul personaj al nuvelei lui Prosper Merimée, compozitorul Georges Bizet a compus o muzică pe cât de tulburătoare, pe atât de atrăgătoare, datorită ritmurilor de dans spaniole şi conturării unor personaje pline de viaţă şi adevăr. Spre marea sa dezamăgire, premiera de la Opera Comique Paris din 3 martie 1875 a fost un eşec. Valoare operei s-a certificat în timp, „Carmen” atingând popularitatea „Traviatei” verdiene.

Premiera spectacolului va avea loc în luna septembrie iar regia o semnează Karel Drgac, director de casting al Operei de Stat din Praga. Alături de regizorul Karel Drgac își va pune amprenta asupra spectacolului și Cristina Cotescu (Opera Națională București).

Asistenți regie: Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia, Anca Șerbănuță. Decor: Octavian Neculai. Costume: Doina Levintza. Coregrafie: Carlos Vilán (Buenos Aires). Asistenti coregrafi: Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai. Conducerea muzicală va aparține dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Karel Drgac s-a născut în Republica Cehă și a urmat cursurile Universității din Viena (Departamentul Muzica) în Management cultural. A continuat studiile cu două masterate, unul în Teatru și Arte, precum și în Științele educației, la Universitatea din Ostrava, Republica Cehă, ca mai apoi să completeze cunoștințele cu studii de Regie Teatru (Departamentul Muzical) la Universitatea din  Viena, Austria.
În calitate de asistent de regie a lucrat cu Jean-Pierre Ponelle (Opera Lirică din Chicago, Metropolitan Opera, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Opera Zürich) și Frank Corsaro (Opera regală Covent Garden).

A fost asistent de regie și coordonator de spectacole și la Opera din Granz, Austria. În anii 1987-1990 a fost profesor al catedrei de Regie la Facultatea de Muzică din Amsterdam. Din anul 1990 până în 1995 este  manager și director artistic al Operei de Stat din Praga, revenind la Opera pragheză în 2004 ca director de casting, funcție în care activează și în prezent. Devine fondatorul Federației Wagner în Praga (1991), primește Premiul de apreciere pe regiunea Austriei Inferioare pentru realizare muzical-dramatică în 2001 iar patru ani mai târziu este distins cu Medalia Onorifică de Aur (Goldenes Ehrenzeichen) în aceeași regiune.

A REGIZAT URMĂTOARELE SPECTACOLE: Wolfgang Amadeus Mozart – Răpirea din serai (2x), Don Giovanni (3x), Flautul fermecat; Giuseppe Verdi – Rigoletto (2x), Trubadurul (2x), Nabucco (2x), Traviata (2x), Aida (3x) (la Teatrul Național din Belgrad, Centrul Sava); Richard Wagner – Tannhäuser, Lohengrin, Olandezul zburător (Ulm); Jacques Offenbach – Povestirile lui Hoffman; Bedřich Smetana – Mireasa vândută (Monte Carlo); Leoš Janáček – Jenůfa, Vulpea cea isteață; Alexander von Zemlinsky – O tragedie florentină, Ziua de naștere a Infantei; Hans Krása – Logodnă în vis (Opera din Praga, Teatrul Național Mannheim, Opera Washington); Gottfried von Einem – Procesul; Georges Bizet – Carmen (x3) ; Giacomo Puccini – Boema (Toronto), Turandot, Tosca, Madama Butterfly (Mumbai); Gioachino Rossini – Bărbierul din Sevilla; Ludwig van Beethoven – Fidelio; Antonín Dvořák – Rusalka.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi:

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Cod postal 700074 Iasi, Romania.

Telefon: +40-(0)232 211 144.

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: