Au început înscrierile pentru SWPA 2016, cea mai mare competiție de fotografie din lume

Au început înscrierile pentru ediția 2016 a Sony World Photography Awards (SWPA), cea mai mare competiție de fotografie din lume, organizată de World Photography Organisation. Ajunsă la cea de-a noua ediție, competiția a devenit un reper în lumea fotografiei, prezentând cele mai bune fotografii contemporane din ultimele 12 luni ale fotografilor amatori și ale celor cunoscuți la nivel internațional.

Photo-by-Aristide-Economopo

Fotografie de Aristide Economopoulos, castigator la sectiunea – Arts & Culture 2015

Înscrierea în concurs este gratuită, iar fotografii amatori și profesioniști pot aplica accesând următorul link: www.worldphoto.org la oricare din cele cinci concursuri: Profesioniști; Open; Tineret; Premiu Național și Student Focus.

Un element de noutate pentru 2016 îl reprezintă împărțirea celor 14 categorii dedicate profesioniștilor în două genuri distincte: Artă și Documentar. Schimbarea va aduce o structură mai clară pentru lucrările fotografilor, iar ambele genuri vor avea categorii noi, astfel că Arta va conține începând cu această ediție categoriile Regizat și Neregizat, în timp ce Documentar va conține noile categorii Viață cotidiană și Mediu.

British Journal of Photography (BJP), cea mai longevivă publicație de fotografie din lume, va fi în permieră partener al World Photography Organisation și al competiției Student Focus.  În urma parteneriatului, portofoliul câștigătorului categoriei Student Focus va fi prezentat într-un feature online pe site-ul BJP, iar fotograful va gestiona contul de Instagram al publicației.

Sony World Photography Awards oferă o serie de beneficii și privilegii tuturor participanților. Toate imaginile înscrise în concurs vor fi analizate de un juriu format din experți din lumea fotografiei.  În plus, fotografii finaliști și câștigători vor beneficia de expunere și recunoaștere și vor avea posibilitatea de a-și promova și vinde lucrările prin intermediul World Photography Organisation.

Printre premiile din cadrul competiției se numără: echipament digital Sony de ultimă generație, includerea lucrărilor în cadrul expoziției Sony World Photography Awards din Somerset House, Londra, prezența în cartea cu lucrările câștigătorilor din 2016 și 30.000 de dolari americani pentru câștigătorii competițiilor.

Ediția de anul trecut a Sony World Photography Awards a atras 173.444 de înscrieri din 171 țări. Anul trecut, fotograful John Moore de la Getty Images a fost desemnat ”Fotograful anului”, câștigând trofeul L’Iris d’Or. Expoziția anuală dedicată lucrărilor câștigătoare și a finaliștilor au fost văzute la Somerset House, Londra de un număr-record de 33.394 vizitatori.

Lista finaliștilor Sony World Photography Awards 2016 va fi anunțată pe 23 februarie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 21 aprilie, urmând ca expoziția de la Somerset House, Londra să aibă loc în intervalul 22 aprilie – 8 mai 2016.

Lucrările finaliștilor și ale câștigătorilor din 2015 pot fi descărcate de aici: press.worldphoto.org

CATEGORII

Profesioniști – dedicat fotografilor profesioniști, e format din 14 categorii împărțite în două genuri, va fi evaluată întreaga lucrare

  • Artă – Arhitectură, Concept, Peisaj, Portret, Regizate, Natură moartă, Neregizate
  • Documentar – Campanie, Actualitate, Probleme contemporane, Viață cotidiană, Mediu, Oameni, Sport

Open – deschis tuturor fotografilor, format din 10 categorii, va fi evaluată o singură fotografie

  • Arhitectură, Artă și Cultură, Îmbunătățite, Lumină slabă, Natură și fauna sălbatică, Panoramic, Oameni, Zâmbet, Instantaneu, Călătorie

Tineret – dedicat fotografilor cu vârste cuprinse între 12-19 ani, format din trei categorii, va fi evaluată o singură fotografie

  • Cultură, Mediu, Portret

Premiu Național –cea mai bună fotografie a unui fotograf local din peste 50 de țări

Student Focus – dedicat studenților fotografi cu potențial înscriși la cursuri de fotografi

Participarea la toate competițiile este gratuită iar fotografiile înscrise trebuie să fie realizate în 2015. Fotografii pot participa fie la competiția dedicată Profesioniștilor, fie la cea Open, însă nu se pot înscrie la ambele categorii. Mai multe detalii despre regulament sunt disponibile aici: www.worldphoto.org

WPO oferă suport pentru fotografii profesionişti şi amatori, respectiv studenţii de fotografie, oferind o platformă globală de comunicare pentru industria foto, unde pot discuta despre curentele actuale din fotojurnalism, fotografie artistică şi fotografie comercială. WPO derulează iniţiative şi programe variate în cadrul comunităţii globale, inclusiv programe comerciale, culturale şi educaţionale, desfăşurând şi activităţi culturale la care poate participa publicul. La ora actuală portofoliul WPO include: Sony World Photography Awards; Competiţia World Photography Student Focus şi Photo Shanghai.

INFO

Sony World Photography Awards 2016

www.worldphoto.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: