Au început înscrierile pentru programul “Şcoli europene pentru o planetă vie”

Scolile din România sunt invitate să se înscrie în programul international “Şcoli europene pentru o planetă vie“, dezvoltat de WWF împreună cu Fundaţia ERSTE. Initiativa se adresează elevilor cu vârste între 13 si 16 ani din 11 ţări din regiune: România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

ESFALP, 2012, Illmitz, AT

Şcolile şi liceele din România sunt invitate să se înscrie în programul 2013 – 2014, prin trimiterea, până pe 9 iulie, a unei scrisori de motivaţie şi a unui formular ce poate fi descărcat de pe pagina: www.wwf.ro. Aplicaţiile sunt aşteptate în format electronic la adresa cmurariu@wwfdcp.ro sau prin postă la adresa WWF Dunăre-Carpati România, Bucuresti, sector 1, str. Ioan Vodă Caragea, nr. 26, în atentia Cătălinei Murariu,

„Programul contribuie la crearea în regiune a unei noi generatii de tineri activi si atenti atât la mediul înconjurător, cât si la nevoile comunitătii.La fiecare nouă editie “Şcoli europene pentru o planetă vie” suntem la fel de impresionati de capacitatea extraordinară a elevilor de a concepe si pune în practică proiecte de mediu, de creativitatea, maturitatea si forta lor. La fiecare nouă editie cunoastem profesori care ne devin aliati în demersul de educatie pentru dezvoltare durabilă, la fiecare nouă editie, atitudinea de responsabilitate fată de mediu ajunge în noi si noi comunităti pe care elevii le animă si sensibilizează.” a afirmat Cătălina Murariu, coordonatorul programelor de educatie pentru dezvoltare durabilă al WWF România

Iniţiativa Şcoli europene pentru o planetă vie“ debutează cu Academia de o săptămână (27 septembrie – 2 octombrie 2013) din Austria, în cadrul căreia un profesor şi un elev din fiecare echipă vor primi informatii pe diverse teme legate de natură si protejarea mediului înconjurător. Prin intermediul atelierelor interactive şi a activităţilor în aer liber eco-pedagogii WWF şi experţii în conservarea naturii le vor prezenta elevilor şi profesorilor temele programului : „Amprenta ecologică – efectele globale ale consumului”, „Dunărea – linia vie a Europei şi „Cetăţenie activă – mobilizarea şi motivarea celor din jur” – si le vor da sfaturi utile pentru implementarea ulterioară a propriilor proiecte de mediu.

Fiecare echipă îsi va alege tema proiectului, dintre cele trei propuse de organizatori si, până la sfârşitul anului şcolar viitor, va construi proiecte în jurul subiectului ales. Ideile proiectelor şi realizarea acestora vor depinde în totalitate de creativitatea elevilor si de interesul autentic pentru solutionarea unei probleme de mediu identificată în comunitatea locală. Activităţile pot varia de la piese de teatru şi expoziţii, până la evenimente de stradă si organizarea de zile dedicate reciclării.

Evoluţia proiectelor de mediu ale elevilor poate fi urmărită pe blogul programului: http://schools.foralivingplanet.eu. La finalul programului / anului scolar, în iunie 2014, echipele se reîntâlnesc în cadrul evenimentului final ce are loc în zona unui parc natural din România. În cadrul acestui eveniment echipele îsi vor prezenta activităţile desfăsurate si realizarile obtinute în proiectele initiate si implemenate de elevi si îsi vor împărtăşi experienţele cu ceilalţi. Evenimentul va include si o componentă de planificare pe mai departe, o zi fiind dedicată dezvoltării de idei pentru o acţiune internaţională ecologică pentru toamna 2014.

„Iniţiativa Şcoli europene pentru o planetă vie completează într-un mod interesant lista proiectelor noastre educative internaţionale. Suntem încântaţi că numărul tinerilor care se implică într-un mod creativ în programul nostru de schimb de experienţă internaţional creşte de la an la an”, a declarat Doraja Eberle, Preşedintele Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.

Programul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” s-a desfăsurat  pentru prima dată în anul scolar 2008/2009. De atunci, 165 scoli din 11 tări europene au participat la această competitie, generând proiecte cu efecte în tot atâtea comunităti locale. Astfel, aproximativ 3000 de elevi cu vârste cuprinse între 13 si 16 ani si-au pus în practică proiectele ecologice individuale.

PE SCURT

Temele programului –  „Amprentă ecologică – efectele globale ale consumului”, „Dunărea –linia vie a Europei” şi „Cetăţenie activă – mobilizarea şi motivarea celor din jur”

Termenul limită pentru înscrieri: 9 iulie 2012.

Țări participante: România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Participarea elevilor este gratuită. Clasele participante vor primi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor. Discuţiile din cadrul Academiei, documentaţia proiectului şi prezentările din cadrul evenimentului final vor fi realizate în engleză, limba oficială a întregului program.

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

INFO

Mai multe informaţii despre programul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” şi formularul de înscriere se pot găsi pe www.wwf.ro.

Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:

Andreea Gurău – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

WWF- Romania

Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă – E-mail: cmurariu@wwfdcp.ro, Tel. 0730 098 104

Graffiti PR

Mariana Oprea –E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro; Tel. 0730 202 354

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: