Ateneul Tătărași Iași împlinește 94 de ani

Ateneul_Tatarasi-popular-foto-arhiva-iasiAteneul Tătărași împlinește astăzi, 25 aprilie 2014, 94 de ani de când a fost înființat. După cum spunea Mihail Sadoveanu, „Singura acțiune pozitivă în Iași, după marele războiu, este aceia a Ateneului Popula din Tătărași”. Ateneul Tătărași a fost, de-a lungul timpului, un lăcaș al culturii naționale, un puternic așezământ de cultură.

„De 94 de ani, începând din 1920, aprilie 25, Ateneul Tătăraşi răspunde cu succes necesităţilor culturale şi artistice ale comunităţii locale îndeplinindu-şi misiunea pentru care a fost înfiinţat de personalităţile marcante ale Iaşilor de altădată, aducând un plus de valoare vieţii culturale ieşene.

La ceas aniversar echipa Ateneului Tătăraşi propune publicului larg, iubitor de artă şi evenimente culturale o nouă ediţie a proiectului Zilele Ateneului Tătăraşi, ce se va desfăşura la sfârșitul lunii mai 2014. Proiectul, aflat la a IV-a ediţie anul acesta, este unul deosebit deoarece, prin tematica sa, îşi propune să apropie trecutul de prezent prin promovarea istoriei şi memoriei locale. În acest scop am optat ca manifestările organizate în cadrul proiectului să comemoreze evenimente, oameni şi locuri de ieri, de azi, ce au marcat, în sens pozitiv sau negativ, parcursul societăţii româneşti din secolul trecut.

Din categoria evenimentelor, Ateneul Tătăraşi comemorează centenarul Primului Război Mondial, eveniment ce a indus un alt curs evoluţiei socieţăţilor europene şi nu numai care, totodata, le-a marcat profund. Tot în acestă epoca, în care lumea a fost smulsă din perioada Belle Epoque pentru a cunoaşte ororile celui mai mare conflict mondial, România inregistra una din cele mai „prospere” perioade de creaţie artistică în toate domeniile. Printre creatorii vremii s-a numărat şi Camil Petrescu, romancier, dramaturg, doctor în filosofie şi poet, de la naşterea căruia în luna aprilie a acestui an se împlinesc 120 de ani, iar Academia Română, în semn de omagiu, a numit anul 2014, anul Camil Petrescu. Astfel unele evenimente vor avea in centru amintirile şi imaginea Primului Război Mondial la Iaşi, precum şi promovarea dramaturgiei şi personalităţii lui Camil Petrescu.

Vă invit pe această cale dragi iubitori de artă şi cultură, la Ateneul Tătăraşi, pentru a cunoaşte împreună oameni, locuri şi fapte de ieri şi de azi prin intermediul unor evenimente şi personalităţi din mediul local şi naţional.”

Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătăraşi.

„Datorăm Ateneului Popular Tătărași o însemnată contribuție la statornicirea temeiurilor solidarității naționale, prin desfășurarea unei activități culturale ale cărei roade se vădesc din ce în ce mai îmbelșugate. Acest puternic așezământ de cultură,condus de d. C. N. Ifrim, a fost inaugurat la 25 Aprilie 1920. […] După modelul Ateneului Popular Tătărași s-au întemeiat Ateneele din Nicolina și Păcurari (Iași).” ( „Solia Moldovei. Foaie de propagandă culturală, scoasă de Ateneul Popula Tătărași”, luni 24 ianuarie 1927. Director C. N. IFRIM, președintele Ateneului Popular Tătărași, Prim redactor: G. C. RĂCOARE, publicist).

INFO

ATENEUL TĂTĂRAŞI

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi, Tel/fax: 0232-261.846,

e-mail:ateneutatarasi@yahoo.com; www.ateneutatarasi.ro

www.facebook.com/ateneutatarasi

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: