ATENEUL ROMAN / Promenada muzicala intre Paris si Bucuresti, 16 iunie, ora 19.00

Solisti ai Filarmonicii George Enescu si muzicieni romani stabiliti la Paris se intalnesc pe scena Ateneului Roman (Sala Mare) sambata, 16 iunie 2012, ora 19.00, pentru un eveniment special – Promenada muzicala de la Paris la Bucuresti – un regal muzical cu piese purtand semnatura compozitorilor francezi contemporani cu Enescu. Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu“ in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Ateneul Roman

Gazda evenimentului: Ateneul Roman (Sala Mare)

Interpreteaza: Fernand Iaciu (vioara), Micaela Mingheras-Couture (soprana) , Andrei Licaret (pian), Ionut Bogdan Ștefanescu (flaut), Emil Visenescu (clarinet) si Horia Maxim (pian).

In program: Françaix – Thème avec variations (soprana, clarinet si pian), Debussy – Clair de lune (pian), Chausson – Poème op. 25 (vioara, pian), Enescu – Cantabile si Presto (flaut, pian), Poulenc – Sonate (clarinet, pian), Saint Saëns – Violons dans le soir (soprana, vioara, pian), Saint Saëns – Une flûte invisible (soprana, flaut, pian), Ravel – Tzigane (vioara, pian), Ravel – La flûte enchantée (Shéhérazade) (soprana, flaut, pian), Debussy –Trois préludes (pian), Fauré – Fantaisie (flaut, pian), Spohr – 6 Deutsche Lieder (soprana, clarinet, pian).

Violonistul francez de origine romana FERNAND IACIU a studiat sub indrumarea lui George Manoliu, Daniel Podlowski si Galina Barinowa. A debutat alaturi de Filarmonica George Enescu, in acelasi timp avand si o bogata activitate concertistica, fiind membru al Cvartetului Philarmonia. S-a stabilit la Lille in 1982, iar doi ani mai tarziu a devenit prim-violonist al Orchestrei Nationale din Lille, alaturi de care a cantat sub bagheta unor mari dirijori. A fost invitat ca solist al Orchestrei de Camera din Auvergne, l’Orchestre de Montpellier et l’Orchestre Philharmonique du Luxembourg. Din 1986 este liderul Cvartetului Lalo, alaturi de care a efectuat numeroase turnee in Italia, Marea Britanie, Germania si a participat la festivaluri in compania unor importanti solisti, si din acelasi an preda vioara la Conservatorul National din Lille.

Nascuta in Romania intr-o familie de muzicieni, MICAELA MINGHERAS a studiat canto la Conservatorul din Bucuresti sub indrumarea prof. Arta Florescu. A debutat pe scena Operei din Galati in rolul Gilda din Rigoletto si a aparut ulterior in numeroase roluri ca invitata a Operei din Timisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti. Stabilita in Franta, si-a continuat cariera lirica sub bagheta unor renumiti dirijori precum Richard Bradshaw, Guy Condette, Cyril Diederich, Laurence Foster, Alain Lombard, Friedrich Pleyer, Michelangelo Veltri, alaturi de Paata Burchuladze, Giovanna Casolla, Margarita Castro-Alberty, Gregory Kunde, Leontina Vaduva si Giogo Zancanaro, intr-o bogata activitate concertistica.

ANDREI LICARET a concertat in toata Europa si in Statele Unite, castigand un numar important de competitii printre care Jeunesse Musicales (premiul I), Bucuresti Yamaha (premiul I) sau Premiul II la concursul Lory Wallfish. Printre profesorii cu care a studiat se numara Gabriela Enasescu, Viniciu Moroianu, Dana Borsan, Dan Dediu (cu care a studiat compozitie) si Jacques Rouvier. A studiat si la Salzburg cu Dmitri Baskirovs, iar in prezent este studentul lui Leon Fleisher la Peabody Conservatory.

Doctor in muzica al Academiei de Muzica din Bucuresti, IONUT  BOGDAN STEFANESCU a debutat ca solist in anul 1983 si a sustinut numeroase recitaluri si concerte in Romania si in strainatate (Anglia, Franta, Spania, Cehia, Germania, Olanda, Coreea de Nord, Japonia, U.S.A), participand in acelasi timp la mai multe festivaluri nationale si internationale. Ionut Bogdan Stefanescu este in acelasi timp compozitor (Pianissimo Summer Dream – piesa pentru ansamblu de percutie – prima auditie absoluta la Conservatorul din Lausanne, 2005), autor de librete de opera, de scenarii de film, precum si autorul unor volume printre care Joc de oglinzi (2004), Varstele flautului (2005), Despre pietre si pasari (2006).

Clarinetistul EMIL VISENESCU a studiat in cadrul Universitaţii Naţionale de Muzica din Bucureşti sub indrumarea profesorilor Ioan Cudalbu şi Valeriu Barbuceanu. in 1993 a devenit membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. Are o activitate susţinuta pe scenele de concert din ţara şi din strainatate, atat ca solist al unor orchestre simfonice, cat şi ca membru al unor ansambluri camerale cum ar fi Pro Contemporania, Hyperion, Profil şi Devotio Moderna. Emil Visenescu este membru al Trio-ului Mozaic, ansamblu care a colaborat strans cu numerosi compozitori romani, rezultatul fiind mai multe piese dedicate ansamblului. Din 2002 preda clarinetul la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

HORIA MAXIM este considerat unul dintre cei mai buni pianisti ai generatiei sale. Este un muzician afirmat dupa 1990, abordand un repertoriu vast, atat ca solist concertist (colaborator al majoritaţii orchestrelor simfonice din Romania, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cat şi ca partener al unor importanţi interpreţi romani şi straini, in diferite ansambluri camerale. Maiestria sa pianistica a fost apreciata şi in recitaluri şi concerte susţinute in importante sali de concert din Europa şi Japonia. Lista repertoriului sau solistic cuprinde concerte de Mozart (KV 466 si 488), Beethoven (nr. 2, 3, 5), Brahms (nr. 1), Ceaikovski (nr. 1), Grieg, Rahmaninov (nr. 2 si 3), R. Strauss (Burlesca), Ravel (nr. 1 si 2), in timp ce programele camerale oferite publicului conţin o mare varietate de lucrari, incepand de la Bach şi Händel, şi incheind cu cei mai apreciati compozitori contemporani.

BILETE

Biletele, in valoare de 30, 25 si 20 lei, au fost puse in vanzare la casa de bilete a Ateneului Roman.

INFO

Detalii suplimentare: www.icr.ro/promenada

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: