Atelierul Romano ButiQ: Piesa de teatru “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, jucata in limba romani

Saptamana aceasta la Atelierul cu mestesugari Romano ButiQ ( Bd. Independentei, nr 166- fosta piata Dimitrov) veti avea parte de muzica de fanfara cu Valea Mare din Vaslui si premiera la Iasi a spectacolului de teatru “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, jucat in limba romani si supratitrat in romana.

* Vineri, 13 mai 2011, de la 20:30-  Concert cu Fanfara Valea Mare din Vaslui

Fanfara Valea Mare din Vaslui are o istorie indelungata: in anul 1961 au castigat premiul I la un concurs national, iar in anul 1994 au obtinut premiul I in Franta, la un concurs international de fanfare.

Fanfara cuprinde forte traditionale, experimentate, dar si energii tinere-  cel mai in varsta muzician din formatie are 72 de ani, iar cel mai tanar 17 ani. Cei  14 membrii ai trupei nu au urmat nicio scoala muzicala,  talentul si iscusinta fiind mostenite in familie, din generatie in generatie.

Nici instrumentele lor nu se sustrag de la regula experientei: instrumentele fanfarei  au traditie, recordul fiind inregistrat de un bas care depaseste 100 de ani vechime.

* Sambata, 14 mai, de la ora 19:30 – Premiera spectacolului de teatru „Jekh rat lisame”- “O noapte furtunoasa”, de I.L.Caragiale.

„Jekh rat lisame”este primul spectacol de teatru din Romania in care se vorbeste integral in limba romani, fiind pus in scena de 5 actori profesionisti care isi asuma fara rezerve apartenenta la etnia roma si un actor roman care a vrut sa invete limba romani pentru a-si juca rolul.  Piesa este supratitrata in limba romana.

Imbinand elemente specifice culturii romani, pe fondul unei unei muzici lautaresti de calitate, spectacolul ne introduce in lumea de dincolo de lume si de timp, vesnica mahala de la periferia Bucurestilor. Aici poti cunoaste o farama din sufletul celui care desi se afla atat de aproape de noi, este inca atat de necunoscut; acest alter ego care este romul.

Spectacolul este realizat cu sprijinul Asociatiei Culturale “AMPHITHEATRROM.

Actorii care vor performa sunt: Marcel Costea(Jupan’ Dumitrache), Zita Moldovan(Veta), Sorin Aurel Sandu(Chiriac & Zita), Pavel Barsan (Nae Ipingescu), Madalin Mandin(Rica Venturiano), Dragos Dumitru(Spiridon).

Regia: Rudy Moca si Sorin Aurel Sandu.
Scenografia: Rudy Moca
Traducerea si adaptarea textului in limba romani: Sorin Aurel Sandu

Atelierul Romano ButiQ pregateste saptamanal iesenilor expozitii, demonstratii cu mestesugari si evenimente precum concerte, spectacole de dans si teatru, proiectii de film si multe altele! Vizitati atelierul constant pentru detalii!

Atelierul Romano ButiQ face parte din proiectul Romano Cher- Casa Romilor prin care se doreste revalorizarea mestesugurilor traditionale rome.

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: