Asociatia romano-japoneza Himawari va avea placerea de a o avea ca oaspete, in perioada urmatoare, pe doamna Emiko Higashi, profesor de limba si cultura japoneza. Cu acest prilej, vor fi organizate o serie de ateliere de cultura japoneza la care sunt invitati toti iubitorii de frumos, indiferent de varsta. Activitatile se vor desfasura duminica, 27 aprilie si sunt gazduite de Centrul de Studii Europene al Universitatii “Al. Ioan Cuza” din Iasi.
- Sumi-E, pictură japoneză în tus
Sumi-e (すみーえ) reprezintă o tehnică asiatică de pictură ce vizează utilizarea tusului sumi, în diferite concentratii, pentru reprezentarea formelor si liniilor artistice.
Întocmai ca într-un haiku, sumi-e nu vizează redarea fidelă a realitătii ci doreste să surprindă sufletul său, printr-o metaforă plastică. Astfel, în cadrul compozitiei finale, inima artistului si imaginatia privitorului devin un tot unitar.
Cu ocazia atelierului nostru, participantii îsi vor putea însusii câteva dintre tehnicile de bază ale acestei arte si vor putea picta diverse desene sumi-e.
Pentru lectia de pictură japoneză, participantii sunt rugati să îsi aducă 20 de coli albe A4 obisnuite, 2 pahare (eventual si de unică folosintă) si o farfurioară. Celelalte materiale (tus, pensoane, hârtie de orez) vă vor fi puse la dispozitie, pe parcursul lectiei, de Asociatia noastră. La finalul întâlnirii participantii vor putea pleca cu toate lucrările realizate.
- Origami, arta japoneză a plierii hârtiei
Origami (おりがみ) înglobează atât dragostea japonezilor pentru frumos cât si pretuirea detaliilor de care dau dovadă acestia. Dacă acum câteva sute de ani hârtia era atât de scumpă, încât nu era accesibilă decât nobililor si familiilor bogate, astăzi această arta este accesibilă oricui. Mai mult decât atât, străvechea arta japoneză si-a găsit în zilele noastre utilitatea până si în tehnologia spatială. Vă invităm să descoperiti frumusetea acestei arte si să realizăm împreună minunate creatii de hârtie.
Hârtia de origami va fi pusă la dispozitie de Asociatia noastră, nefiind necesare alte materiale suplimentare. La finalul lectiei participantii vor putea pleca cu toate figurinele Origami realizate. Alături de alte figurine, studentii vor putea învăta să realizeze randuru – mai multe figurine origami în formă de cocor, create dintr-o singură coală de hârtie.
- Chigiri-e, arta japoneză a colajelor
Chigiri-e (ちぎりーえ), artă japoneză ce îsi are originea în perioada Heian – secolele VIII- XII, presupune ruperea unor fâsii si bucăti de hârtie colorată si re-asezarea lor în vederea creării unor compozitii artistice. În trecut, această artă era adesea folosită alături de caligrafie. Hârtia folosită este realizată manual (hârtie washi). În cadrul atelierul, participantii vor putea realiza câte o lucrare chigiri-e, pe care o vor lua acasă la finalul lectiei.
Pentru mai multe informatii si înscrieri, vă rugăm sunati la 0742 027 153. Inscrierile se fac pana pe data de 25 aprilie 2014.
INFO
Centrul de Studii Europene al Universitatii “Al. Ioan Cuza” din Iasi
Corpul I al UAIC (vis a vis de Casa de Asigurari de Sanatate)
Asociatia Himawari