[GALERIE FOTO] Atelier Spre și WINK te invită într-o altfel de călătorie, pe urmele orașului Iași

Cȃteva staţii de autobuz din Iași invită publicul într-o călătorie de redescoperire vizuală a unora dintre cele mai interesante piese de mobilier urban, clădiri, ornamente, feronerii și detalii de poveste ale orașului de altă dată și până azi.

Spre Iași, într-o clipită este un proiect-concept realizat de WINK – compania ieșeană de publicitate out of home împreună cu Atelier Spre, un proiect de cartografiere urbană a Iaşului, prin care sunt ilustrate momente, locuri şi arhitecturi din oraş, alese anume pentru a-i reda farmecul uitat în tumultul cotidian.

Proiectul folosește drept instrument de comunicare cele mai moderne piese de mobilier urban: stațiile de transport în comun personalizabile, din portofoliul WINK.

Timp de 6 luni, mai multe refugii de călători, printre care Hotel Europa, Voinţa, Secţia 1, Rond Copou și G. Coșbuc, se vor prezenta sub forma unui program de expoziţie ce își propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare ce implică instalaţii, arhitectură şi ilustraţii cu caracter interactiv.

,,Atelier Spre este în primul rând o modalitate de a cunoaşte Iaşii, de a-i înţelege, de a-i apropia, de a-i însuşi. Relaţia unui arhitect cu oraşul este, dacă nu diferită, cel puţin particulară, aflându-se în postura de observator ce analizează, cântăreşte, măsoară, delimitează şi interpretează. Toate observaţiile recapătă contur şi formă prin ilustraţii, absolut necesare pentru a înţelege, dar mai ales pentru a comunica. Îmi doresc ca aceasta frumoasă colaborare cu WINK să devină o poartă către poveştile Iaşilor, către istoria construită a oraşului şi nu în cele din urmă un bilet de intrare într-o comunitate ce reflectă implicat asupra locurilor prin care trecem efemer“, spune Tiberiu Teodor-Stanciu, iniţiatorul proiectului Atelier Spre.

Staţiile de transport public personalizate cu ajutorul WINK devin o interfaţă între călători şi oraşul mai puţin cunoscut ce ne invită, astfel, să-l descoperim la pași mărunți.

Ilustraţiile decupează obiectul de arhitectură de zgomotul vizual în care de obicei se află, veşnic printre fire, cabluri, ţevi, conducte, contoare, antene sau alte instalaţii şi improvizaţii ce dotează mediul construit. Odată decupat, subiectul ilustrat poate fi descoperit, privit, înţeles, dar nu pentru a-i îngheţa sensul, ci pentru a motiva parcugerea oraşului cu plăcerea de a descoperi, privi şi înţelege.

Proiectul demarat de WINK este o invitaţie adresată tuturor de a se bucura de oraşul invizibil, de oraşul rătăcit printre reclame, instalaţii şi trecători grăbiţi.

Atelier Spre se poziţionează la intersecţia dintre signalistică, arhitectură şi grafică. Este înfiinţat în 2016 de Tiberiu Teodor-Stanciu, în prezent, arhitect cu umor şi intelect în echipa MIOLK. În prima etapă, proiectul vizează arhivarea grafică a oraşului Iaşi. În cea de a doua etapă, ilustraţiile rezultate vor anima hărţi de buzunar dedicate trecătorului aflat în căutarea ferestrelor, caselor, gardurilor, a locurilor şi momentelor care definesc oraşul.

WINK este o companie de media Out Of Home (OOH) specializată în gestionarea de reţele de digital signage, administrare și închiriere de spaţiu publicitar multimedia. 78 de refugii de călători fac parte, în prezent, din portofoliul WINK. Începută ca și proiect de reabilitare a staţiilor de călători din Iași, investiţia companiei în mobilierul stradal presupune modernizarea, mentenanţa, curăţarea staţiilor și atribuirea de proiecte care se încadrează frumos în spaţiul colectiv și zona publică și care, dincolo de interacţiunea cu consumatorii pe care brandurile reușesc să o aibă, oferă călătorilor o altă perspectivă asupra transportului în comun, dar și asupra orașului Iași.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: