Astra Film on Tour ajunge la Iași

Astra-Film-on-Tour-la-Iasi

Documentare premiate în 2014 la Astra Film Sibiu sunt proiectate în premieră în fiecare zi din 26 până în 28 martie 2015 de la ora 17:00, la Teatru Fix din Iași.

În avanpremiera programului Astra Film on Tour este proiectat filmul Aliyah DaDa (regia Oana Giurgiu), miercuri, 25 martie, de la ora 18:00 la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”. Ca însemnat centru al comunității evreiești din România, Iașul este teatrul unor importante evenimente prezentate în film.

Joi, 26 martie, programul ia start cu filmul Waiting for August (regia Teodora Mihai), care prezintă traiul de zi cu zi a 7 copii din Bacău care trăiesc singuri într-o locuință socială. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă în viața lor doar digital, la telefon sau pe skype. Documentarul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film și a fost premiat la festivaluri de profil din Australia, Norvegia, Ungaria, Kosovo, Canada, Statele Unite, Elveția sau Islanda.

De la ora 19:00, Art War (regia Marco Wilms) prezintă ideile revoluționare ale Primăverii Arabe transpuse prin arta graffiti sau muzică hip hop. Filmul a fost expus la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Vineri, 27 martie, sunt proiectate două documentare care ne poartă la nord și la sud de Iași. Mohamed Tomescu (regia Olesya Bortnyak) spune povestea unui băiat crescut în satul Vama din județul Suceava care-și dorește să renunțe la numele moștenit de la tatăl său, neputând să-l ierte pentru că l-a abandonat în copilărie. Aliyah DaDa este o incursiune personală a regizoarei în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei. Istoria pornește din Moinești, locul unde s-a născut Tristan Tzara și se încheie cu Marcel Iancu, care a înființat un grup de creație artistică la Ein Hod – Israel, filmul fiind un tribut adus celor doi artiști.

A treia zi, sâmbătă, 28 martie, debutează cu un documentar emoționant, Sunday Lunch (regia Dorottya Zurbo). Filmul urmărește relația dintre un băiat de 15 ani și mama sa, despărțiți în urmă cu patru ani, când băiatul a fost dus la orfelinat, mama lui locuind într-un adăpost pentru oamenii străzii.

Programul Astra Film on Tour la Iași se încheie cu Maidan (regia Sergei Loznitsa), unul dintre cele mai aclamate documentare din 2014. Filmul surprinde piața centrală din Kiev în plină forfotă revoluționară.

Astra Film on Tour la Iași este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu și Teatru Fix.

INFO

Teatru FIX

Str. Cuza Voda 10

Web: www.teatrufix.ro

FB: www.facebook.com/TeatruFix

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: