Astra Film Festival Sibiu (25-30 Octombrie)

ASTRA FILM FESTIVAL  SIBIU (AFF Sibiu), festivalul international de film documentar din Romania, cu o solida reputatie, dedicat documentarului creativ din regiunea central si Est Europeana, a fost infiintat in 1993, iar acum este cel mai vechi festival international care se desfasoara in Romania.

AFF Sibiu

Sibiu, casa filmului documentar din Romania

In cei aproape 20 de ani de existenta, AFF Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut in Romania si in strainatate. Prin competitia sa, prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate si a workshopurilor de specialitate, festivalul este considerat cel mai important forum de specialitate al filmului documentar din Romania.

Highlight-urile editiei:

COMPETITIE. Filmele poarta semnaturi foarte diverse: de la cele mai sonore nume de cineasti documentaristi din lume (Avi Mograbi, Kim Longinoto, L. Rettel Helmrich, Lixin Fan) pina la studenti de la universitati din toata lumea, filme ce vor fi jurizate in patru sectiuni; International, Europa, Romania si Student, de un juriu alcatuit din cineasti si specialisti de prim rang: Cristi Puiu (Ro), Emanuel Chicon (Fr), David Macdougall (Au), Cristian Nitulescu (Ro), Michael Stewart (Uk), Ada Rosetti (Ro), Michael Yorke (Uk), Liviu Tipurita (Uk/Ro), Stéphane Breton (Fr), Galia Bador (Is).

DOCUMENTARE ROMANESTI. Acopera o treime din programul festivalului, sase dintre filme fiind in premiera absoluta. AFF Sibiu este singurul festival din Romania unde se poate vedea toata productia de documentar realizata in ultimii doi ani. Pentru aceasta, s-au acreditat deja selectioneri de la festivalurile de documentar din Franta, Austria, Israel, Estonia, Anglia, Abu Dhabi etc. Se prefigureaza un program foarte bogat de documentare romanesti, majoritatea filmelor aratind realitati ale cotidianului romanesc actual, sau din istoria recenta, filme ce abordeaza subiecte necunoscute de publicul romanesc.

PROFESIA DOCUMENTARIST! programe speciale pentru profesionisti. 1. Masterclass, 25-29 octombrie, se vor analiza diferite genuri de film documentar: documentarul observational, documentarul independent, documentarul antropologic si documentarul de tv, precum si genul de documentare care iau nastere in zona intersectarii documentarului cu internetul si cu newmedia. Capodopera documentaristului chinez Wang Bing, The west of the traks, cu o durata de 9 ore, va fi proiectata si analizata la AFF2011. 2. Documentarul de Investigatie – masa rotunda, 28 octombrie.

AFF JUNIOR (19-21 Octombrie 2011) – festival de film documentar pentru copii. Se bucura de o mare popularitate (peste 10.000 de elevi au participat la editiile anterioare). Vor fi prezentate documentare grupate pe trei categorii de virsta (prescolari, scoala primara, liceu), prin care copiii descopera intr-un mod placut alte culturi din lume.

Eco CinematogrAFF Sibiuprogram de documentare despre alimentatie, agricultura organica. Muzica aleasa si expozitia de fotografie si cea de desene facuta de copii vor completa programele speciale. Patru lungmetraje europene remarcabile care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugureaza, duminica, 30 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, programul special – ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival 2011. 

Cele patru filme diferite tematic si stilistic, dar in egala masura captivante si provocatoare, sunt: Acasa (Home, Franta, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regie si productie de Tracy Worcester, Gindeste global, actioneaza local (Solutions locales pour un désordre global, Franta, 2010), regie Coline Serreau si Subjugare – Pledoarie pentru nenascuti (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl.

Acasa (Home, Franta, 2009), in regia lui Yann Arthus-Bertrand, este un documentar interesant nu doar prin prisma subiectului „fierbinte” abordat, ci si datoritamodalitatii inedite si spectaculoase prin care acesta este pus in valoare. Acasa- produs de celebrul cineast francez Luc Besson si narat de populara actritaamericana, de cinci ori nominalizatala Oscar, Glenn Close – este primul film compus integral din cadre aeriene. Pentru acestea, Yann Arthus-Bertrand si echipa sa s-au deplasat in 54 de tari ale lumii, reusind sane convingaca, dacain cei 200.000 de ani ai existentei sale, omenirea a compromis grav echilibrul planetei, nu mai putem ignora sau minimiza pericolul si trebuie saactionam decis, impreuna, pentru a pune punct tendintei de degradare a ecosistemului, inainte ca raul sa devina ireversibil. Gratie minunatelor filmari aeriene, Acasa ne ofera si ocazia rara de a beneficia de o perspective de ansamblu asupra schimbarilor pe care le sufera mediul inconjurator.

Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regizat si produs de Tracy Worcester, este un documentar de investigatie profesionist, rodul unei anchete care a durat patru ani si a scos la lumina adevaruri ascunse si socante. Pentru a dezvalui modul in care cresterea si procesarea intensive ale porcinelor afecteaza calitatea alimentatiei si a ambientului, dar si sanatatea si bunastarea comunitatilor agricole, realizatoarea s-a infiltrat in ferme din Europa (in special Polonia si Romania) si SUA, confruntindu-se cu cele mai importante firme multinationale, aflate in continua expansiune, din aceasta industrie foarte profitabila. Mesajul filmului este ca noi, consumatorii avizati, putem spune nu corporatiilor, care calca in picioare comunitati intregi, distrugind democratia si cultura – daca ne-am folosi de puterea noastra de cumparare si am opta hotarit pentru produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute in conditii naturale si sanatoase, am putea prelua controlul.

Gindeste global, actioneaza local (Solutions locales pour un désordre global, Franta, 2010), scris si regizat de Coline Serreau, incepe prin a demonstra, gratie numerosilor experti intervievati (din Brazilia, Elvetia, Franta, India, Maroc, Ucraina), faptul ca sistemul agricol mondial a fost si este pervertit de imperativele financiare ale marilor companii. Dar realizatoarea documentarului nu se opreste aici. Spre deosebire de filmele alarmiste si catastrofiste cunoscute, acesta propune si solutii locale ale haosului global. Agricultori, economisti si filosofi, constienti ca societatea noastra s-a impotmolit in actuala criza ecologica, financiara si politica, inventeaza si experimenteaza  noi alternative. Astfel, filmul ne invita sa descoperim sisteme si tehnici de productie care s-au dovedit eficiente nu doar in obtinerea unor recolte mai bune, cu alimente mai sigure, prin utilizarea rezonabilaa resurselor, ci si in repararea daunelor si oferirea unei vieti comunitare mai sanatoase.

Subjugare – Pledoarie pentru nenascuti (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl vorbeste despre „lumea chimica” in care traim si pe care noi insine ne-am construit-o, incepind cu al Doilea Razboi Mondial. Daca, pe atunci, omenirea folosea anual un milion de tone de substante chimice, azi s-a ajuns la 500 de milioane de tone, in conditiile in care, dintre industriile mondiale, cea chimica cunoaste cel mai rapid ritm de crestere; zi de zi, utilizam cam 100.000 de substante chimice. Regizorul-scenarist a efectuat un test de singe, ale carui rezultate sunt analizate de un profesor renumit, pentru a explica „incarcatura chimica” existenta in corpul tuturor persoanelor nascute dupa razboi. Documentarul ne prezinta marturiile si opiniile a 23 de oameni de stiinta(din Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia si SUA) despre problemele pe care aceste substante chimice, pe care le purtam cu noi si le folosim zilnic, le pot genera.

Juriul

Galia Bador

Director al Festivalului Docaviv-Tel Aviv IDFF, presedinte al Forumului Realizatorilor de Film Documentar din Israel intre 2005 si 2008, producatoare a Ramallah-Tel Aviv Int΄l Human Rights FF in 2000, initiator si director al Shorts FF 1997 si Tel Aviv Int’l Student FF (1996). Licentiată în studii de film si televiziune, studii de productie la Camera Obscura Film School, canale de comunicare film/video la Champlain College – Israel, in prezent şefs de promotie la Tel Aviv University. Producatoare a mai multor filme, precum: Rabbi Firer (regizor: Amit Goren) 2008, Jerusalem is Proud to Present (reg: Nitzan Giladi), cistigător al Premiului pentru drepturile omului la IDFA 2007, Perfect Family (reg: Roni Aboulafia) 2007, Eshbal (reg: Ziv Even-Tsur) 2005, Amnon & Jill (reg: Gonen Glazer) 2005;

Stéphane Breton


Realizator de filme de nonfictiune si antropolog francez, regizor independent, se ocupa de filmare si sonorizare, in zone indepǎrtate ale lumii (Papua de Vest, Kyrghyzstan, New Mexico, Nepal, spera ca pe viitor si in Rusia), dar si pe strada din Paris pe care locuieste. Dintre filmele regizate de el amintim: “Them and Me” (2001), “Heaven in a Garden” (2003), “A Silent Summer” (2005), “The Outside World” (2007), “Night Rising on Clouds” (2007), “The Empty House” (2008), “Ascent to the Sky” (2009);

 

Emmanuel Chicon

Jurnalist, critic de cinema documentar la L’Humanité intre 1999 si 2007, producator la France Culture intre 2003 si 2009 (in special pentru emisiunile “La Fabrique de l’Histoire” si “Sur les docks”), Emmanuel Chicon organizeaza si un atelier radiofonic la sectia de cinema a Haute école d’art et de design din Geneva .Din 2007, consilier artistic pentru programele Visions du Réel, festivalul international de film de la Nyon (Elvetia), caruia i-a creat sectiunea “A l’écoute du réel” (2007-2008) si a conceput prima sectiune retrospectiva (“La Trace”, 2011). Coordoneaza sectiunea “Grands reportages et faits de société” la Festivalul international al programelor audiovizuale de la Biarritz (FIPA) din 2010;

David MacDougall

A jucat un rol esential in dezvoltarea filmului etnografic si a antropologiei vizuale. Ca regizor, a realizat filme in Africa, Australia, India si Europa. Filmele sale au cistigat numeroase premii internationale, printre care Premiul Cinéma du Réel, Marele Premiu Astra si Premiul Earthwatch Film Filmele sale au ciştigat numeroase premii internationale, printre care Premiul Cinéma du Réel, Marele Premiu Astra si Premiul Earthwatch Film. In calitate de teoretician, abordeaza probleme esentiale in ceea ce priveşte cinematografia documentarelor si relatia film-antropologie. Lucrarile sale prezinta o imagine de ansamblu asupra istoriei antropologiei vizuale, precum si comentarii pe mai multe subiecte, cum ar fi punct de vedere şi subiectivitate, reflexivitate, estetica sociala si rolul subiectului cinematografic. Autor a doua carti: Transcultural Cinema (1998) si The Corporeal Image: Film, Ethnography, and the Senses (2006), este in prezent profesor asociat la Australian National University in Canberra. Membru al juriului la Astra Film Festival in 1998 şi 2000;

Cristian Nitulescu


Membru CA SRTV si consilier management TVR3. Fost producator executiv la departamentul stiri al Societatii Nationale de Televiziune Redactor sef stiri TVR, coordonator TVR Bucuresti, realizator film documentar, intre care Povestea de aur – o serie de noua filme documentare – a fost selectionat pentru targul de film documentar de la Cannes 2010. Studii de filologie, specializari in managementul in televiziune si in antropologie culturala. A realizat o serie de emisiuni pe teme de antropologie culturala pentru Televiziunea Romana. Este autor de studii si carti de cercetare lingvistica;

Cristi Puiu


Regizor si scenarist, unul dintre cineastii de mare succes al noii generatii de regizori romani. Autor de scurt metraje si filme de fictiune cistigatoare de premii importante. Preocuparea si interesul declarat al lui Cristi Puiu pentru filmul documentar transpare si în peliculele de fictiune pe care le semneaza. A cistigat numeroase premii, printre care “Un Certain Regard” la Cannes, “Silver Hugo Special Jury Prize” la Festivalul de Film de la Chicago si “Ursul de Aur” la Festivalul International de Film de la Berlin. Cel mai recent film, “Aurora”, este al doilea din seria celor sase “Povesti de la marginea Bucurestiului”;

Ada Roseti

S-a alaturat echipei Discovery in anul 2008 iar acum ocupa pozitia de Channel Director pe Europa de Sud-Est, fiind responsabila de continutul si imaginea canalelor Discovery din aceasta regiune. Cariera sa in media a inceput ca prezentator la radio Pro FM, iar in televiziune a lucrat atit în fata camerei, cit si în spatele ei, fiind responsabila cu achizitia de programe pentru TVR, National TV si Prima TV. A devenit cunoscuta publicului larg ca un respectat critic de film, contribuind, de-a lungul timpului, la realizarea multor programe radio si TV despre industria cinematografica. Este de asemenea lector la Facultatea de Litere din Bucuresti pe teme ce tin de audiovizual;

Michael Stewart

Un antropolog de renume care isi desfasoara activitatea in Europa de Est; ca producator de film, a lucrat cu case de productie independente si cu BBC. In prezent este directorul festivalului de film documentar Open City de la Londra. Are doctoratul  in antropologie sociala.  Si-a desfasurat activitatea academica la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetator asociat la School of Public Policy, UCL si la Departamentul de Antropologie al London School of Economics;

 

 

Liviu Tipurita

Un multi-premiat regizor specializat in documentarul de investigatie si observational, a lucrat timp de mai bine de 16 ani pentru BBC, CHANNEL 4, ITV, CNN, ABC, NBC si ARTE. In documentarele sale regasim subiecte delicate – traficul de copii si de persoane, abuzul sexual, terorismul, prostitutia. A lucrat sub acoperire pentru a scoate la iveala traficul ilegal (de femei, de copii, de organe) sau abuzurile drepturilor omului (schimbul de copii la adoptiile internationale, maltratarea copiilor în orfelinate). In 2003, Liviu a realizat “Comerţul sexual cu copii” pentru Cutting Edge/C4 – un documentar care are ca subiect retelele de pedofili si traficul pan-european de copii, cistigǎtor a numeroase premii internationale precum “The George Polk Award for Television Reporting” şi “The National Headliners Award for Investigative Reporting”. Nominalizat la premiile BAFTA; ciştigǎtor  al premiilor  FPA (Foreign Press Award) in 2009 si Royal Television Society Award (RTS) in 2010;

Michael Yorke

Regizor de film documentar si profesor de antropologie vizuala, preda cursuri despre realizarea aplicata a filmelor etnografice in cadrul Departamentului de Antropologie Vizuala al University College London si cursuri de antropologie vizuala la institute precum LSE, SOAS, Oxford University si Manchester University Granada Centre. Membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival, a fost membru al juriului la numeroase festivale de film internationale. Producator / regizor la BBC si producător independent, cistigator a numeroase premii internationale, instruieste in prezent sociologi in tehnicile de realizare a filmelor in format digital.

BILETE ŞI ABONAMENTE la Astra Film Festival 2011

Biletele si abonamentele pentru Astra Film Festival 2011 sunt disponibile la casieria festivalului de la Casa de cultura a Sindicatelor (str. E. Cioran 1-3), in perioada 25-30 octombrie.

Programul caselor de bilete între 11.00  – 22.00

BILETE

Pret bilet:     5 RON (≈ 1,2 EURO)

Acces la o sesiune de proiectii  de cca. 2 ore (un  lung metraj sau un grupaj de scurtmetraje)

ABONAMENTE

Abonament 1 zi:     15 LEI (≈ 3,5 EURO)

Acces la toate proiecţiile publice din ziua respectivă.

Festival PASS:         80 LEI (≈ 19 EURO)

Acces la toate proiectiile publice, pe toata perioada Festivalului, acces la sesiunile de masterclass.

Abonamentul are forma unei bratari waterproof, care trebuie purtata pe toata perioada acoperita de respectivul abonament.

MASTERCLASS

Accesul la sesiunile de Masterclass este deschis doar detinatorilor unui Festival PASS.

 

Astra Film 2011 – THE WIRED PRUT – Preview / Competition Europe
1062 THE WIRED PRUT / SARMA DE PE PRUT / Leontina Vatamanu / Moldavia / 2011

http://www.youtube.com/watch?v=jiXPBF4x194

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: