Astra Film Festival 2014 – cinema documentar de top la Sibiu!

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival se va desfăsura în perioada 6 – 12 octombrie 2014.  1.400 de filme din 90 de tări au fost înscrise în 2014 la Astra Film Festival, din care 120 de filme din 40 tări au fost selectionate în programul oficial.

Astra Film Festival 2014 are patru sectiuni competitionale. Sectiunea International adună cele mai recente filme din toată lumea, cu semnăturile unor autori precum Frederick Wiseman, Michel Gondry sau Corneliu Porumboiu. Filmele din sectiunea Europa Centrală si de Est abordează subiecte care definesc identitatea regiunii si redau realităti necunoscute uneori chiar si între tările vecine. În sectiunea Student intră în competitie productii ale tinerilor autori din marile centre universitare din Geneva, Manchester, Londra, Munchen, Budapesta, Bucuresti sau San Antonio de los Banos (Cuba). Cele mai recente productii românesti, realizate în ultimul an, sunt proiectate în premieră în sectiunea România. Alături de sectiunile competitionale, o serie de programe speciale întregesc programul editiei din 2014 a Astra Film Festival.

Astra Film Festival este promotorul filmului documentar si a adus pe marile ecrane cele mai noi productii românesti si internationale, încă din 1993. AFF este festivalul care a popularizat filmul de non-fictiune în România si a adus în dezbatere publică realităti umane de actualitate. Bazându-se pe succesul răsunător si impactul cultural si social al documentarelor realizate în ultimii ani, numărul curent al publicatiei Sight and Sound, editată de British Film Institute, a realizat un top al celor mai bune documentare din toate timpurile, prin votul a 340 de regizori, programatori, critici si teoreticieni avizati în domeniu. Clasamentul este disponibil aici: www.bfi.org.uk/sight-sound-magazine/greatest-docs

Programul editiei din 2014 aduce pe marele ecran, la Sibiu, cele mai importante productii de cinema documentar. Faptul că filme din editiile anterioare, precum The Act of Killing, Leviathan, West of the Tracks, Belovy sau Titicut Follies se regăsesc în topul primelor 30 de documentare în sondajul celor de la British Film Institute demonstrează încă o dată că Astra Film Festival a contribuit la consacrarea cinemaului documentar în România si în lume.
Prin profilul programelor sale, Astra Film Festival se înscrie în topul evenimentelor de cinema documentar contemporan. Contributia sa la reconsacrarea genului, de-a lungul celor 21 de ani, este recunoscută si incontestabilă. Sondajul celor de la British Film Institute vine ca o confirmare a faptului că în prezent focusul breslei de cinema se extinde în egală măsură atât spre filmul de fictiune, cât si spre cel documentar.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2014, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra si Fundatia Astra Film; Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe – Media; Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundatia pentru Parteneriat, Consulatul General German Sibiu Actiune cofinantată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu; Parteneri media: HBO, TV5 Monde, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decât O Revistă, Catavencii, LiterNet, CinemaRX, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, CinEuropa, Magic FM, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%

INFO

Astra Film Festival – Festivalul International de Cinema de la Sibiu

www.astrafilm.ro

facebook.com/AstraFilmFestival

twitter.com/AstraFilm

youtube.com/user/AstraFilm

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: