Astor Piazzola: iubirea profund pasională!

sin-pan-1

Dacă ar fi să creionăm prezentul pe care îl trăim zi de zi, oscilând între a invoca trecutul și a proiecta perspective, am putea spune pe bună dreptate că ne aflăm într-o continuă tranziție socială, culturală, economică, politică etc. Dar sufletul? Trăirea spirituală a fiecăruia dintre noi unde se află sau unde și-ar dori să se afle în raport cu toate acestea? Cât măsoară ea? Am putea să ne imaginăm sufletul omului ca fiind acel sâmbure al ființei în care se adună toate sentimentele, emoțiile, vibrațiile, impulsurile într-un anumit moment?

Copile, dă-mi un buchet de voce/Așa voi ieși să vând suferințele mele în flori/Ucide-mă cu trei trandafiri care să doară/Pentru foamea pe care nu ți-am înteles-o, copile!”.

Desprinse parcă din tablouri rubensiene, versurile tulbură prin mesajul și expresivitatea lor, prin așezarea riguroasă a cuvintelor de justă importanță în descrierea unei mame desfrântate: copile, suferințe, ucide-mă, foamea. Horacio Ferrer, poet, libretist, scriitor de texte pentru tangouri reușește să smulgă emoția ascultătorului asigurându-și accesul liber și necondiționat în inima acestuia. Mereu.

Astor Piazzola, cel mai cunoscut și apreciat compozitor de tangouri din lume, a ales să compună o muzică a sufletelor. Fiecare instrument este o entitate vie, cu existență aproape nepământeană, atotcuprinzătoare. Sunetele vin de nicăieri și se grupează genial într-o muzică balsamică, fascinantă, riguros controlată și totuși plină de libertate de expresie. Cine nu a fredonat cel puțin o dată în viața sa Libertango, Adios Nonino, Jacinto Chiclana și altele, nu a trăit cu adevărat! Întâlnirea dintre Astor Piazzola și Horacio Ferrer a generat o tulburătoare creație artistică din care s-au înfruptat și vor continua să o facă generații întregi. O muzică atemporală, profundă, subtilă.

Tierra Sin Pan, septetul ieșean alcătuit din muzicieni de certă valoare, a reușit în seara de 15 noiembrie 2014 să semneze o pagină din cultura universală prin maniera deosebit de originală de a pune în scenă un repertoriu exclusiv Astor Piazzola. Sala de concerte a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” a fost plină. Sonorități precum cea a viorii (lect. univ. dr. Raluca Dobre), a violei (lect. univ. dr. Luminița Ciobanu), pianului (asist. univ. drd. Edit Arva), contrabasului (prof. Grigoriță Mandache), acordeonului (Daniel Bîrlescu), percuției (Theo Popescu), la care s-a adăugat vocea (asist. univ. drd. Mihaela Gârlea) au făcut din tangoul argentinian și baladele lui Piazzola un univers aparte cu un limbaj muzical de tip meditativ, determinat de ritmuri susținute alternate cu pasaje rubato sau accente bruște, agresive, frapante, generate de ipostaze tehnico-interpretative diverse prin atacuri de arcuș, mici clastere la pian, generoase glissandouri, contraste dinamice, subtile disonanțe armonice, o melodică în care se regăsesc deopotrivă elemente din folclorul tradițional argentinian combinate cu cele specifice muzicii moderne.

sin-pan-2
Evenimentul Astor Piazzola con Tierra Sin Pan s-a bucurat de o viziune scenică specială de tip sincretic, fapt ce a generat titulatura de spectacol total: luminile în diferite nuanțe (componentă esențială în conturarea planurilor vizual-sonore) au alternat între ele sau cu elemente deosebit de inspirate de plastică corporală (la balcon, în fața scenei, pe laterale, printre spectatori) a studenților de la Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de teatru și Academia Show (sub coordonarea profesionistă a doamnei lector univ. dr. Ligia Grozdan) sau a elevilor de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă (prof. Cristina Todi), precum și tangouri argentiniene puse în scenă de dansatori de la Tango Feliz (prof. Petru Mirel Grăjdeanu); poezia, adusă din universul Piazzola și Ferrer de solista septetului Tierra Sin Pan și-a găsit locul potrivit în spectacol, înlocuind adesea prezentarea de tip clasic.

Succesiunea momentelor din cadrul concertului a suscitat progresiv atenția publicului, astfel încât la finalul serii artiștii au fost aplaudați și ovaționați zeci de minute. Întorși în scenă pentru bis, membrii septetului Tierra Sin Pan au oferit publicului un colaj scurt Astor Piazzola ce a culminat cu apariția acordeonistului septetului, contratenorul Daniel Bîrlescu care s-a alăturat solistei Mihaela Gârlea, cei doi, împreună cu ceilalți muzicieni, reușind să contureze și din punct de vedere actoricesc esența muzicii lui Astor Piazzola: iubirea profund pasională!

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Adresa: Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

 Astor Piazzola

Tierra Sin Pan

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: