Asociatia Studentilor Jurnalisti Iasi se întâlneste cu jurnalista poloneză Lidia Ostalowska

ASJ Iasi - Lidia Ostalowska

Viitorii jurnalisti din cadrul Asociatiei Studentilor Jurnalisti Iasi o vor cunoaste pe jurnalista poloneză Lidia Ostalowska. Evenimentul se desfăsoară sub forma unui workshop, prefatat de un dialog moderat de prof.univ.dr. Daniel Condurache, alături de jurnalista Oana Lazăr (TVR Iasi) si Lidia Ostalowska.

Evenimentul va avea loc miercuri, 30 octombrie, în cadrul Institutului Francez Iasi si va începe la ora 14.00.  În prima parte a întâlnirii, la ora 14.00,  pot participa toti cei interesati de tema jurnalismului literar (polonez, românesc).

TEME DE DISCUTIE

  • Tema ermetică – pătrunderea într-un mediu inchis  („tiganul tot tigan”, „Acuarele”).
  • De la reportajul din presă la prima carte non-fiction. (Când apare cartea? Culegere de texte sau monolit? Lucrul cu trecutul. Compozitie, naratie, limbă).

DESPRE

Lidia Ostałowska a absolvit cursuri de filologie polonă la Universitatea din Varsovia. Din anul 1989 este jurnalist la renumitul cotidian “Gazeta Wyborcza”. Autoare a unor reportaje despre cei a căror viată este mai grea – minoritătile nationale si etnice, femei, tineri apartinând unor subculturi si despre cei exclusi din viata socială, precum si co-autoare a numeroase volume de reportaj. În 2000 a apărut editia I a cărtii Cygan to Cygan/ Tiganul tot tigan (editia a II-a – 2012), în anul 2011 a publicat volumul de reportaj Farby wodne/Acuarele (nominalizat la Premiul Literar Nike 2012 si la Premiul Gwarancje Kultury 2012), iar în 2012 – cartea Bolało jeszcze bardziej/A durut si mai mult (nominalizată la Premiul „Ryszard Kapuściński”).

[A lucrat ca reporter la publicatiile Przyjaciółka si itd. În urma verificărilor efectuate în perioada legii martiale, nu a mai putut fi angajată. A colaborat cu sindicatul „Solidaritatea, în perioada lui de ilegalitate. Din 1989 scrie pentru sectia de reportaj a cotidianului „Gazeta Wyborcza”, unde lucrează si în prezent. Se numără printre fondatorii Fundatiei ITAKA, si este membră a consiliului fundatiei. Sustine cursuri postuniversitare de gender studies la Institutul de Cercetări Literare al Academiei Poloneze de Stiinte.]

Cărti publicate:

  • Cygan to Cygan, Editura Czarne, 2000, 2012 (editia română ”Tiganul tot tigan”, trad. Cristina Godun, Editura ARC, 2011, Chisinău)
  • Farby wodne/Acuarele, Editura Czarne, 2011
  • Bolało jeszcze bardziej/A durut si mai mult, Editura Czarne, 2012.

INFO

www.culturapoloneza.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: