Asistentă gratuită pentru persoanele cu autism din Iasi

Persoanele cu autism din judetul Iasi si familiile acestora pot beneficia de asistentă de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere si asistentă pentru persoane cu autism – Iasi. Centrul oferă interventii personalizate fiecărui beneficiar, în functie de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare si disponibilitatea sa si a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.

Centrul este deservit de personal specializat – psihologi si/sau psihopedagogi instruiti în lucrul cu persoane cu autism. Acestia evaluează fiecare caz nou în parte si, împreună cu familia, realizează un plan de interventie, pe termen mediu sau lung, în functie de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât si de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe si oferă consiliere părintilor si familiilor persoanelor cu autism.

În acest moment, la Centrul de consiliere si asistentă pentru persoane cu autism din Iasi, beneficiază de asistentă 8 copii, cu vârste cuprinse între 2 si 12 ani.  Busilă Carmen, psiholog în cadrul acestui centru, declară: „Consider că serviciile oferite de acest Centru constituie un important sprijin pentru familiile care se confruntă cu tulburarea de spectru autist (TSA), acest lucru fiind întărit de multele solicitări primite.  Dincolo de sprijinul concret pe care părintii îl găsesc în cadrul acestui centru (terapie, consiliere, grup de suport) rămân, însă, reale dificultătile întâmpinate de acestia în a avea acces la suficiente servicii de terapie de lungă durată. De asemenea este imperios necesară informarea corectă si completă a tuturor categoriilor de populatie, pentru ca acesti copii să fie acceptati si integrati.  Persoanele cu TSA sunt diferite de noi dar si noi suntem diferiti unii fată de altii. Este important  ca societatea să înteleagă persoanele cu autism, pentru că ele chiar există. Trebuie să-i integrăm pentru că ne apartin.

În TSA terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficientă este crescut atunci când afectiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) si copilul începe, cât mai din vreme, o formă de interventie specializată. Din acest motiv, este esential ca părintii să-si observe foarte bine copilul si să fie atenti la orice comportament neobisnuit al acestuia, încă din primele luni de viată. În cazul în care au suspiciuni, părintii trebuie să i le semnaleze medicului de familie si să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă:

 • par că nu aud si nu răspund niciodată la nume;
 • nu observă persoanele din jur si nu sunt interesati de jocul altor copii;
 • par că nu stiu să se joace cu jucăriile;
 • au alte comportamente specifice tulburării (miscări repetitive, atasament neobisnuit fată de obiecte).

Centrul de consiliere si asistentă pentru persoane cu autism din Iasi fost înfiintat de Fundatia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice – Directia Protectia Copilului si cu Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului Iasi, prin proiectul „Si ei trebuie să aibă o sansă! – program de sprijin pentru integrarea socială si profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. Centrul functionează în municipiul Iasi, str. Sf. Andrei nr. 25 A, Jud. Iasi (în cadrul Complexului de Servicii Comunitare “Sf.Andrei”).

Centrul de Consiliere si Asistentă pentru Persoane cu Autism din Iasi face parte dintr-o retea natională de 40 de centre aflate în 35 de judete ale tării si în municipiul Bucuresti. Centrele au fost înfiintate prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o sansă!”, desfăsurat de Fundatia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice – Directia Protectia Copilului si cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. De la înfiintarea celor 40 de centre si până la această dată, 895 de copii cu autism din întreaga tară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, sectiunea Servicii.

Proiectul „Si ei trebuie să aibă o sansă!” urmăreste cresterea sanselor de integrare socială si, ulterior, de acces pe piata muncii a copiilor si tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce si facilitarea accesului la servicii si programe de recuperare si asistentă specializată. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si beneficiază de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeste în oameni!”.

INFO

Centrul de consiliere si asistentă pentru persoane cu autism

Str. Sf. Andrei nr. 25 A

www.autism.raa.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

7 comentarii la “Asistentă gratuită pentru persoanele cu autism din Iasi”

 1. calin gabriela says:

  poate fi diagnosticat un copil in varsta de 12 ani cu spectru autist?

 2. RATA PETRICA says:

  buna ziua ,am si eu o intrebare la dv terapia este gractia?ce ar trebui sa facem ?va multumesc

 3. Botez Iulia says:

  Primiti si copii din alte judete?

 4. Ungureanului Aurelia says:

  Buna Ziua,întrebarea mea este daca se poate face diagnosticarea pentru autism a unui copil de 17 luni la dumneavoastră.

 5. anea pamela marinica says:

  nici macar nu sunt informata despre boala va rog sa ne ajutati

 6. anea pamela marinica says:

  buna ziua as dori sa va inteb am si eu un baietel cu autism daca pot beneficia de terapie gratuita nu avem posibilitati materiale suntem din baltati varugam daca ne puteti ajuta va rog sa ma contactati nr 0760069869 va multumesc

  1. Mihai Ursachi says:

   Buna ziua,am o singura intrebare,se poate face terapie gratis la dumneavoastra?Ce ar trebui sa facem?Multumesc

Scrie un comentariu: