Artmania Festival 2018

 

Steven Wilson, Leprous, ROME, Zeal & Ardor si Distorted Harmony sunt primii artisti confirmati la cea de-a 13-a editie a festivalului ARTmania, ce va avea loc in perioada 27 – 28 iulie 2018, in Piata Mare a cetatii medievale a Sibiului. Si in 2018, festivalul isi propune sa ofere pe durata celor doua zile de concerte un line-up variat, prin care sa ii aduca in fata fanilor pe unii dintre cei mai cunoscuti artisti ai momentului.

Steven Wilson, adus in premiera in Romania de ARTmania Festival, este un nume care nu mai are nevoie de prezentari. Fondator al binecunoscutei trupe „Porcupine Tree” si a altor proiecte de succes, artistul englez este unul dintre cele mai cunoscute si prolifice nume ale scenei muzicale internationale – un adevarat icon care, de aproape jumatate de secol, isi lasa, prin creatiile sale, amprenta asupra unor genuri variate, precum progresiv, psihedelic si nu numai.

Din 2003, Steven Wilson, a inceput sa compuna si sa produca muzica si sub propriul nume, noile lucrari incluzand abordari si tratamente muzicale inedite aplicate inclusiv unor piese cunoscute ale unor artisti ca: Alanis Morissette, Abba, The Cure, Momus, Prince sau Donovan. Din punct de vedere stilistic, acest lucru i-a permis lui Wilson sa-si extinda paleta muzicala abordata cu noi genuri precum muzica electronica sau “noise music”.

Primul album solo, „Insurgentes” (2008) a inclus 10 piese ce imbina o gama larga de ritmuri si stiluri, de la balade, la imnuri, la „industrial noise” si pana la abordari „dark”, toate acestea avand ca rezultat un album cu texturi foarte variate si surprinzatoare, inregistrat in studiouri din intreaga lume – din Mexic pana in Japonia sau Israel. Cel de-al doilea album solo, „Grace For Drowning” (2011) a fost nominalizat la categoria ”Best Surround Sound Album” la cea de-a 54-a editie a Premiilor Gammy si a intrat pe cele mai bune locuri din topurile germane, olandeze, britanice sau poloneze.

Printre proiectele sale muzicale trebuie mentionata si colaborarea cu binecunoscutul muzician suedez Åkerfeldt, de la „Opeth”, colaborare care a avut ca rezultat albumul „Storm Corrosion”, cu puternice influente de atmospheric rock si aranjamente orchestrale intunecate, inspirate de abordarile lui Stott Walker si Talk Talk – unii dintre artistii admirati de cei doi.

Leprous, revin intr-un eveniment ARTmania dupa sapte ani de absenta. Trupa este noua senzatie a metalului progresiv, una dintre acele “rising stars” ale scenei muzicale norvegiene. Este o formatie vizionara, care nu se teme sa experimenteze sau sa surprinda si care sfideaza orice incercare de incadrare in tipare. Intr-o lume in care genul „progressive” ofera publicului atatea optiuni, este nevoie de mult curaj si de multa personalitate pentru a reusi sa mai intorci privirile oamenilor catre tine. Iar Leprous este una din aceste trupe.

Muzica lor este o compilatie de stiluri, precum „progressive rock”, jazz sau „pure metal”, cunoscand influente ale unor compozitori de muzica clasica sau artisti din diferite genuri, ca: Björk, Muse, Porcupine Tree, Massive Attack, Ulver, Opeth sau Radiohead. Primele albume ale trupei „Tall Poppy Syndrome” (2009), „Bilateral” (2011) sau „Coal” (2013) au atras atentia presei si aprecierea publicului, in timp ce „The Congregation” (2015) le-a adus celor de la Leprous sansa de a participa la un turneu mondial. Ultimul lor album, „Malina” (2017) a fost intampinat cu entuziasm de critici, fiind apreciat drept un mix complex de sound-uri poliritmice imbinate cu versuri incisive, cu o atmosfera melancolica si cu pasaje vocale melodioase. Albumul reprezinta o schimbare de directie muzicala si vizuala, fiind cu totul diferit de lucrarile cu care formatia si-a obisnuit fanii. Acesta este si unul dintre motivele pentru care inregistrarea lui a durat de patru ori mai mult decat orice alt album de pana acum.

De-a lungul carierei lor, Leprous a cantat alaturi de unele dintre cele mai cunoscute nume ale scenei muzicale internationale, precum: Amorphis, Therion sau Opeth.

ROME va urca pentru prima data pe scena ARTmania Festival, fiind considerata una dintre cele mai importante trupe ale genului de neofolk si martial industrial. Infiintat in 2005 de luxemburghezul Jerome Reuter, acest proiect muzical a devenit cunoscut drept „arhitect al melancoliei”, o tema centrala a compozitiilor ROME.

Numele trupei este un derivat al prenumelui fondatorului, iar influenta pieselor provine de la lucrarile unor autori precum Jacques Brel, Leo Ferre, Albert Camus sau Jean Genet.

ROME creeaza peisaje muzicale cinematice, cu o identitate aparte, impletind pasiunea pentru istorie si pentru profunzimea poeziei cu o muzica de inspiratie acustica, ce include tuse diverse – de la chanson-ul frantuzesc, la darkwave, la notele amarui si angoasante ale post-punk-ului englezesc, la dark ambient, apocalyptic folk, acoustic rock sau cold wave. Toate acestea cuprinse in aranjamente muzicale complexe si neobisnuite ce transforma lucrarile ROME intr-o experienta muzicala surprinzatoare si memorabila. La inceputul anului viitor, trupa va scoate un nou album ale carui piese vor putea fi ascultate de fanii trupei in cadrul festivalului ARTmania.

Zeal & Ardor, in premiera in Romania, este un proiect de “avant-garde metal” fondat in 2014 de muzicianul elvetian Manuel Gagneux (cunoscut si datorita „Birdmask”, un proiect de „chamber pop” in care a fost implicat). Zeal & Ardor are deja la activ un album, „Devil is Fine”, iar muzica sa reprezinta locul de intalnire al unor genuri muzicale foarte variate: un mix de „avant-garde metal”, cu influente spirituale si ritmuri tribale, adancite de profunzimile black metal si de schimbari surprinzatoare imprimate de abordarile rock-ului experimental.

Distorted Harmony, in premiera in Romania, este una dintre cele mai cunoscute trupe de „progressive metal” din Israel, care s-a facut remarcata prin abordarea moderna pe care a imprimat-o metalului clasic progresiv. Fondata in 2010 in Tel Aviv, de Yoav Efron (producator si clape) si Yogev Gabay (tobe), trupa are deja la activ doua albume de studio, „Utopia” (2012) si „Chain Reaction” (2014), lucreaza la cel de-al treilea material si a urcat pe scenele unora dintre cele mai cunoscute festivaluri europene sau americane, precum: „ProgPower Europe” (2016), „Haunted Sky Festival” sau „ProgPower USA” (2017).

BILETE

Abonamentele pentru Festivalul ARTmania 2018 s-au pus in vanzare in reteaua Eventim.  Din ianuarie 2018 pretul unui abonament va fi de 190 de lei/ buc.

INFO

ARTmania Events

info@artmania.ro

artmaniafestival.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: