Artista portugheză Joana Vasconcelos, în România

Joana Vasconcelos, unul dintre cei mai importanți artiști vizuali contemporani ai momentului, se află în România, până pe 27 ianuarie, în cadrul unui program de diplomație și de mobilitate culturală derulat de Institutul Cultural Român.

Artista portugheză Joana Vasconcelos a vizitat, astăzi, Galeria Europeană și Galeria de Artă Veche Românească de la Muzeul Național de Artă al României, fiind încântată de tapiseria și icoanele românești. De asemenea, a admirat și eleganța sălilor renovate de la Fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei.

E un muzeu minunat. Sunt uimită de valoarea lucrărilor de artă românească, de artele decorative din țara dumneavoastră. Am fost impresionată, cu adevărat, de monumentalitatea și relevanța istorică a acestui spațiu“, a spus artista.

În cadrul întâlnirilor diplomatice, artista a avut întrevederi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu domnul ministru Teodor Meleșcanu și, la sediul Ambasadei Portugaliei, cu E.S. domnul Fernando Teles Fazendeiro, Ambasadorul Republicii Portugheze în România.

Mulțumesc Institutului Cultural Român, în mod special doamnei președinte Liliana Țuroiu, pentru această deosebită oportunitate de a întâlni un artist de o asemenea anvergură europeană. Doamna Joana Vasconcelos este și un real ambasador al Portugaliei, în contextul sărbătoririi celor o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Portugheză și România“, a spus ministrul Teodor Meleșcanu.

„În cadrul relațiilor de mobilitate inițiate de ICR putem atrage atenția țărilor mari ale lumii prin tradiție și artă contemporană, pentru că noi nu suntem puteri mari economice și militare, dar putem fi una în spațiul cultural. Iată de ce ne bazăm foarte mult pe domeniul cultural, al artei, pentru promovarea valorilor românești. Apreciem, așadar, cu atât mai mult eforturile din cadrul programului de mobilitate inițiat de Institutul Cultural Român“, a mai subliniat ministrul român.

În cadrul vizitei de la Ministerul Afacerilor Externe, președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, a punctat faptul că sprijinirea proiectelor românești în Portugalia, atât de instituțiile statului român, cât și de nume importante din domeniul cultural, precum Joana Vasconcelos, poate duce la o mare vizibilitate a artiștilor români pe plan internațional.

Este o onoare să avem în România un artist de anvergura Joanei Vasconcelos care a expus de mai multe ori în cadrul Bienalei de Artă de la Veneția, la cele mai mari muzee ale lumii – Palatul Versailles, Ajuda National Palace sau la Guggenheim. Este pentru noi o prioritate să ne unim eforturile în domeniul artei pentru a avea rezultate palpabile și imediate. Adresez mulțumiri echipei ICR Lisabona și Ambasadorului României în Portugalia, Excelenței Sale doamna Ioana Bivolaru, care și-au unit eforturile și au fost parteneri reali pentru succesul acestei vizite“, a apreciat președintele ICR.

INFO

Institutul Cultural Român

icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: