Aproape 1000 de spectatori la proiectia de gala a „Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu”, la Iasi

O sala arhiplina a intampinat vineri seara, la Cinema Victoria din Iasi, filmul lui Andrei Ujica, „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”. Aproape o mie de spectatori au format cozi la intrarea in cinematograf pentru a viziona unul dintre cele mai aclamate filme romanesti din ultimii ani, in prezenta cineastului Andrei Ujica. Dupa proiectia care s-a sfarsit in aplauze, regizorul a raspuns intrebarilor publicului, intr-o sesiune prelungita de Q&A, moderata de George Onofrei, redactor-sef al „Suplimentului de cultura”.

Filmul ruleaza, incepand din 19 noiembrie, la Cinema Victoria din Iasi. In urmatoarele saptamani, pelicula isi va continua traseul prin cinematografele din tara, la Cluj, Craiova si Medias.

Recent, „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” a obtinut o mentiune speciala la Festivalul International de Documentar de la Copenhaga (4 – 14 noiembrie), a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la Festivalul International de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, si cu Marele Premiu al sectiunii documentar la Festivalul International de Film de la Bergen (BIFF).  Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes si a mai fost prezentat, in aceasta toamna, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver, Londra.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Nationala de Filme si Televiziunea Romana, filmul acopera 25 de ani din viata lui Nicolae Ceausescu, de la instalarea sa la putere, in 1965, pana la prabusirea din 1989.

Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” este un eseu despre grandoarea si absurditatea puterii, care demonstreaza ca imaginile de propaganda contin in ele insele si propria contradictie.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: