APOLODOR, spectacolul-concert al Adei Milea, după Gellu Naum

Apolodor_festivalul_international_de_teatru_pentru_tineret-foto-2015Anul acesta, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr va avea un prolog

Așa cum și-a obișnuit fanii, în fiecare an Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr  (FITPT) pregătește noi surprize teatrale. Unicitatea evenimentului, FITPT este singurul festival din România cu această identitate, și calitatea estetică probată încă de la prima ediție i-au adus prestigioasa recunoaștere de “festival european”, atribuită de Asociația Europeană a Festivalurilor. Un juriu alcătuit din experți internaționali  a evaluat evenimentul conform unei grile de criterii valorice și l-a apreciat demn de o asemenea titulatură. FITPT este membru al platformei EFFE, o rețea a festivalurilor de top, cu reprezentanți din 31 de țări europene care, cum se menționează în documentele organizației, “dezvoltînd sentimentul comunitar și creativitatea în interiorul continentului, fac Europa un loc mai bun”. FITPT este inclus în ghidul rețelei, a cărui versiune online va fi lansată în luna septembrie. “Sînteți printre cele mai bune festivaluri europene selectate”, se preciza în comunicatul oficial semnat de Hugo de Greef si Kathrin Deventer!

Ajuns acum la ediția cu numărul VIII (4-9 octombrie), fiind un festival de artele spectacolului, FITPT va avea un…Prolog. Ca orice prolog, rostul său va fi să atragă atenția spectatorilor și specialiștilor asupra manifestării, să creeze un orizont de așteptare adecvat receptării.

Prologul se desfășoară pe 25 septembrie, iar protagoniștii săi sînt artiști toți unul și unul: Teatrul Național Cluj Napoca va prezenta în premieră absolută în Iași spectacolul-concert al Adei Milea, Apolodor, după Gellu Naum.

Iată ce precizează Ada Milea în legătură cu propria creație: “Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Se interacționează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului“.

Instituția clujeană condusă de regizorul Mihai Măniuțiu nu a mai fost prezentă în agenda culturală a Iașulului de foarte multă vreme, revenirea în FITPT fiind și din acest punct de vedere o premieră, care li se datorează exclusiv organizatorilor, Teatrul Luceafărul Iași. Directorul artistic al FITPT, criticul de teatru Oltița Cîntec, spune despre spectacol că “Apolodor e un tonic estetic, un cocteil de forță imaginativă, emoție și energie. De calitate premium. Precum Cartea cu Apolodor care l-a inspirat, spectacolul Naționalului clujean e, sub aparența jovialității ludice și a umorului suav, o modalitate de a privi atent lumea înconjurătoare, în încercarea de a o desluși cît mai bine”.

Distribuţia îi include pe: Ada Milea, Dragoș Pop, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Adriana Băilescu, Cristian Regman, Sânziana Tarța, Adrian Cucu, Filip Odangiu. Scenografia e realizată de Cristian Rusu, desenele și umbrele de Paul Mureșan.

BILETE

Spectacolul se adresează tuturor categoriile de vîrste și este programat vineri, 25 septembrie, ora 19, la sala mare a Teatrului Luceafărul. Prețul unui bilet este 30 lei (preț întreg). Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de bilete cu reducere, pe baza unui document doveditor. Pentru aceste categorii, prețul unui bilet este 10 lei. Biletele pot fi achiziționate online de pe www.bilet.ro sau, de pe 2 septembrie, de la casieria teatrului.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web: www.luceafarul-theatre.ro‎

FB: www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: