Cum primești informații din trafic direct pe telefonul mobil

cum-primesti-informatii-din-trafic-direct-pe-telefonul-mobil-iasi-gadget-my-love-colegu-foto

(Lucian ROTARU)

Șoferii din România care doresc o versiune modernă a stațiilor de comunicare pentru a afla informații în timp real din trafic pot folosi aplicații speciale pentru smartphone. Săptămâna aceasta la rubrica „Gadget, my love” prezentăm două astfel de servicii gratuite.

Colegu’ este o aplicația dezvoltată de firma Gambit International din Iași ce are o denumire inspirată de modul în care se adresează șoferii din România ce folosesc stațiile auto. Aplicația a fost realizată cu scopul de a crea o comunitate virtuală în care șoferii pot schimba ușor informații din trafic. Astfel, utilizatorii pot semnaliza prin această aplicație radare mobile și fixe, filtre ale poliției și mașinile de tractări cu ajutorul GPS-ului și al Internetului de pe mobil. Participanții la trafic vor primi notificări audio și vizuale în funcție de raza de acoperire selectată.

Până în acest moment, aproximativ 47.000 de membri s-au alăturat Comunității Șoferilor din România prin folosirea acestei aplicații pe telefoanele cu iOS sau Android. Fiind lansată de foarte puțin timp, orice utilizator poate trimite sugestii sau raporta erori la secțiunea Informații pentru a putea fi îmbunătățită. Pe pagina de Facebook a aplicației Colegu’ a fost deja anunțată lansarea versiunii 2.0 care va avea un design mai atrăgător, un alt mod de introducere a punctelor de interes și noi funcționalități.cum-primesti-informatii-din-trafic-direct-pe-telefonul-mobil-iasi-gadget-my-love-waze-romania-foto

Waze este un alt serviciu gratuit din această categorie, folosit la nivel internațional și care aduce utilizatorilor mult mai multe informații din trafic. În comparație cu aplicația Colegu’, cu Waze pot fi semanlizate și accidentele din trafic, zonele aglomerate, șantierele din oraș și unde sunt cele mai mici prețuri la carburant. Mai mult, aplicația a fost gândită ca un joc social în care ai toți prietenii de pe Facebook și în care fiecare are un anumit nivel în funcție de punctele adunate. La început ești Wazer Bebe, dar dacă ajuți comunitatea oferind rapoarte din trafic sau conducând cu aplicația pornită poți ajunge un Wazer Cavaler sau un Wazer Regal.

Achiziționată de Google cu puțin timp în urmă, aplicația oferă un sistem de navigare „turn by turn” care se folosește de informațiile tuturor utilizatorilor din trafic pentru a găsi cele mai rapide rute. Cu alte cuvinte, când conduci și ai aplicația pornită în background pe telefon sau tabletă oferi în mod automat informații despre traseul parcurs (viteza medie, durată etc.). Dacă un utilizator circula bară la bară pe Independenței, ceilalți care folosesc aplicația vor fi avertizați de traficul din zonă. Cei care nu sunt confortabili cu această monitorizare pot folosi aplicația ca anonimi. Waze poate fi utilizat în limba română și este disponibil gratuit în App Store și Google Play.

  • UPDATE: „Doream sa adaug ca ar fi util de mentionat faptul ca Waze a crescut datorita utilizatorilor, comunitatii de editori de harti, acestea fiind facute de utilizatori. In plus, multe din ce presupune Waze in a deveni o aplicatie utila, pagina de facebook, alertele permanente de pe harta, toate apartin utilizatorilor. Pentru unii dintre noi e ca un al doilea job. Eu unul folosesc si lucrez la harti si la imbunatatirea Waze de aproape 4 ani. Inclusiv traducerea e facuta de mine si pregatim acum si o voce in limba romana care sa acompanieze utilizatorul si in mod constant am facut presiuni asupra celor din compania Waze pentru a ne activa si beneficia de toate facilitatile (de exemplu la inceputul anului ne-am mobilizat sa adaugam benzinariile din romania astfel incat serviciul de a raporta pretul carburantilor si a gasi benzinariile cu pretul cel mai mic, sa fie activat si la noi in tara). Lucrez si la site-ul www.waze.ro care are acelasi scop, sa deserveasca utilzatorilor. Acolo am creat si statistici si informatii in timp real din trafic din Romania (pentru ca ceea ce pusese waze la dispozitie nu ne ajuta prea mult). Pregatesc mai multe lucruri interesante pe acest site.” – Paul Dorneanu, Global Waze Champ.

cum-primesti-informatii-din-trafic-direct-pe-telefonul-mobil-iasi-gadget-my-love-waze-romania-foto

Te așteptăm pe pagina noastră de Facebook pentru discuții: www.facebook.com/GadgetMyLove.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro. Articol publicat în ediția tipărită de miercuri, 4 septembrie 2013, nr. 208 (6733), pagina7.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: