Aplicația InfoCorupție va fi disponibilă pe mobil din luna iulie

Aplicația InfoCorupție va fi disponibilă pe mobil din luna iulie/ foto gadget my love

(Lucian ROTARU)

Săptămâna trecută reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ), ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative (Universitatea „Petre Andrei” din Iași) au participat la o dezbatere publică la Iași în cadrul căreia a avut loc și o demonstraţie a aplicaţiei InfoCorupție ce va fi disponibilă pentru telefoane și tablete şi a platformei www.guvernmaibun.ro.

Cu ajutorul acestei aplicații utilizatorii vor putea sesiza prin diferite metode orice incident de corupție sau integritate de care află sau la care participă. De asemenea, prin intermediul softului aceștia vor putea afla informații despre evenimentele anticorupție (traininguri, seminarii, dezbateri) din România și se vor putea alătura comunității virtuale (pagina de Facebook și grupul de pe Facebook).

Aplicația InfoCorupție va fi disponibilă pe mobil din luna iulie/ foto gadget my loveExistă trei metode prin care o persoană ce folosește aplicația mobilă va putea reclama un incident. Astfel, se poate suna la un telefon verde (gratuit) anticorupție, scrie o petiție la care se va primi un răspuns în maxim 30 de zile sau semnala anonim cazul pe www.piatadespaga.ro. Pentru a înregistra o situație va fi necesară completarea unui scurt formular cu informații despre domeniul în care s-a dat mita, județul, orașul, instituția, valoarea mitei, forma în care s-a oferit (produse, bani etc.) și gradul de mulțumire față de serviciile primit în urma dării de mită.

Portalul Piața de Spagă a fost lansat în luna decembrie 2012 de către Asociația EPAS cu scopul de a reduce nivelul şpăgilor date în România, atât în mediul public, cât şi în mediul privat. Aproximativ 800 de cazuri au fost semnalate pe acest site și toate acestea pot fi identificate pe o hartă interactivă. În orașul Iași sunt semnalate până în acest moment 41 de cazuri în care a fost dată spagă și 11 situații în care se precisează că nu a fost nevoie plata unei mite. De asemenea, potrivit statisticilor acestui site media șpăgii în județul nostru este de 170 de euro, iar media națională în anul 2013 este de 228 de euro. Domeniul cu cea mai mare valoare a spăgii este „Sănătate/ Medicamente” cu aproximativ 63.000 de euro.

Aplicația InfoCorupție va putea fi descărcată gratuit de luna viitoare și va fi disponibilă pentru dispozitivele cu sistemul de operare Android sau iOS.

Vei folosi această aplicația pentru a semnala un incident de corupție? Ne găsești și pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuții și articole din domeniu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro, apărut și în ediția tipărită a ziarului din ziua de 28 iunie 2013, pagina 7A

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: