Aplicația care pune Internetul să lucreze pentru tine

ifttt-if-this-that-that-aplicatie-gadge-my-love-ziarul-de-iasi-mobile-foto-the-verge(Lucian ROTARU)

Cu aplicația IFTTT (If This Than That) poți crea o legătura între două servicii sau aplicații pe care le folosești deja astfel încât utilizarea acestora să fie cât mai eficientă. Serviciul a fost gândit pentru a-i ajuta pe utilizatori să controleze fluxurile de informații online, dar, mai exact, ce poți face cu IFTTT?

În traducere în limba română „dacă asta, atunci aia”, aplicația IFTTT te ajută să creezi diferite rețete între două servicii online, astfel încât dacă se întâmplă ceva în aplicația X, atunci să se efectueze o acțiune în aplicația Y. Deși are la bază o funcție din informatica din liceu, aplicația poate fi folosită de către oricine și nu necesită cunoștințe de programare. Serviciile utilizate în aceste combinații sau rețete poartă denumirea de canale, iar în acest moment sunt disponibile 69 de canale printre care Facebook, Twitter, Dropbox, Gmail, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pocket, WordPress, Blogger și multe altele.

ifttt-if-this-that-that-aplicatie-gadge-my-love-ziarul-de-iasi-mobile-foto

Rețetele pot fi create sau, în lipsă de inspirație, pot fi încercate rețetele altor utilizatori. De exemplu, există o rețetă care va modifica automat poza de profil de pe Twitter cu cea de pe Facebook de fiecare dată când o schimbi. Cu o altă rețetă poți seta să primești un SMS când se anunță ploi pentru a ști să iei o umbrelă cu tine sau poți selecta să primești un email când apare un episod nou din serialul TV preferat sau să primești un telefon când o acțiune depășește o anumită cotă la bursă. Există și multe rețete amuzante, de exemplu, dacă dorești să scapi dintr-o situație nepotrivită, trimiți un mesaj către IFTTT și imediat vei primi un apel telefonic fals salvator.

După ce iți faci cont vei observa că ai fost conectat automat la diferite canale sponsorizate (printre care și Boxoh Package, un serviciu care monitorizeaza coletele trimise în USA, deci inutil în România), dar le poți dezactiva accesând setările, apoi secțiunea Channels și apoi deconectezi fiecare canal pe care nu îl folosești. Tot de aici poți activa diferite servicii (să te loghezi cu contul de Facebook, Twitter, email sau oricare altul) pentru a le putea folosi în viitoare rețete.

Serviciul IFTTT este disponibil gratuit pe www.ifttt.com din septembrie 2011 și de aproximativ o lună există și o aplicație pentru iPhone care te ajută să folosești diferite rețete și cu următoarele aplicațiile din telefon: Contacte, Fotografii și Memento-uri. Pentru cei cu telefoane cu sistemul de operare Android există aplicația Pushover care preia informațiile generate de rețetele de pe IFTTT, dar din păcate aceasta nu este gratuită.

ifttt-if-this-that-that-aplicatie-gadge-my-love-ziarul-de-iasi-mobile-fotoTu de ce astfel de rețetă ai avea nevoie? Ne găsești și pe pagina de Facebook Gadget, My Love pentru discuții și articole din domeniu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro. Articol publicat în ediția tipărită de miercuri, 21 august 2013, nr. 196 (6721), pagina 7.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: