APEL PUBLIC: Tentative de trecere a frontierei în perioada 1947-1989

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face un apel public pentru strângerea de informații relevante privind încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale în cazul tentativelor de trecere a frontierei în perioada 1947-1989.

Așa cum se știe, mai ales pe frontiera dintre România și fosta Yugoslavie, pe Dunăre, s-au consumat acte de eroism și cruzime deopotrivă. Pentru a documenta aceste biografii ale „frontieriștilor”, IICCMER face apel la memoria familiilor și a persoanelor care fie au fost direct implicate, fie au asistat la asemenea episoade. În afara poveștilor de succes ale celor care au reușit să evadeze la propriu din blocul statelor subjugate de bolșevism, avem o datorie față de destinele necunoscute ale celor care, cu precădere tineri, au eșuat. Informațiile astfel colectate urmează să fie sortate, verificate, coroborate cu altele, obținute prin cercetarea proprie a IICCMER, și organizate în vederea sesizării organelor judiciare.

Dincolo de dimensiunea penală, niciodată prea târziu de aplicat, memoria are și un rol pedagogic, niciodată epuizat. Mai ales pentru cei născuți după 1989, obișnuiți să călătorească oriunde și oricând, este crucială cunoașterea mai adâncă a unei perioade în care erai oprit cu forța să părăsești paradisul dictaturii proletariatului.

Acum, la aproape trei decenii de la căderea comunismului, când România asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europe – un proiect politic bazat tocmai pe libera circulație a mărfurilor și a oamenilor – este esențială conștientizarea valorii libertății pe care o avem. Trecutul recent ne învață cât de prețios este un asemenea dar, că el nu este de la sine înțeles, că are o fragilitate constitutivă și că, în anumite condiții, poate fi suprimat.

Puteți trimite informațiile, indiciile sau mărturiile pe adresa  ionut.marcu@iiccmer.ro. Pentru informaţii suplimentare, contactaţi IICCMER la adresa de e-mail comunicare@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 0725 124 133.

INFO

IICCMER

www.iiccr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: