Anul Józef Piłsudski la Iasi. Conferinta internationala si expozitie la Muzeul Unirii

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Józef Piłsudski, renumit comandant și om politic, fără de care Polonia nu ar fi revenit pe harta Europei, pe 3 noiembrie 2017, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Polone în România și Muzeul Unirii din Iași vă invită la o conferință științifică internațională și la vernisajul expoziției intitulate „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”.

În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai cunoscută decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul cuceririi independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, adică împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei.

De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial.
Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de ex., în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație – chiar și printre adversarii săi.

Józef Piłsudski a fost prieten al familiei regale a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent – în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor – timp de câteva decenii.

În anul 2017, la 5 decembrie, se vor împlini 150 de ani de la nașterea sa. Cu acest prilej, parlamentul polonez a declarat anul curent Anul Józef Piłsudski, iar Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi a pregătit o serie de manifestări dedicate renumitului polonez. Cea mai importantă dintre ele este conferința științifică de la Iași, organizată cu câteva zile înainte de aniversarea a 99 de ani de la cucerirea independenței Poloniei, de Institutul Polonez în colaborare cu Ambasada Republicii Polone în România și Muzeul Unirii, precum și Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Centrul de Istorie a Secolului XX din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. La eveniment vor participa istorici din Polonia și România.

Conferința va avea, ca eveniment conex, vernisajul expoziției dedicate lui Józef Piłsudski la Muzeul Unirii, la care vor fi prezenți, printre alții, Ambasadorul Republicii Polone, domnul Marcin Wilczek precum și directorul Institutului Polonez din București, doamna Agnieszka Skieterska.

Se cuvine subliniat faptul că Muzeul Unirii din Iași se află într-un loc cu o mare încărcătură simbolică – în palatul care, între anii 1859-1862 a fost sediul cârmuitorului principatelor unite ale Moldovei și Țării Românești, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În timpul Primului Război Mondial, după evacuarea la Iași a autorităților române, clădirea a fost reședința regelui Ferdinand al României.

Expoziția dedicată omului de stat polonez va fi deschisă până la 27 noiembrie 2017.

PROGRAM

 • 10.30 – vernisajul expoziției „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”, cu participarea Ambasadorului Republicii Polone la București, domnul Marcin Wilczek și a Directorului Institutului Polonez din București, doamna Agnieszka Skieterska.
 • 11.30 – deschiderea conferinței polono-române „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”:
  1) Prof. Michał Klimecki, Universitatea „Nicolaus Copernic” din Toruń, Józef Piłsudski în istoria Poloniei și a Europei
  2) Prof. Silviu Miloiu, Universitatea Valahia din Târgoviște, Józef Piłsudski – comandant militar, în literatura științifică română interbelică
  3) Prof. Adrian Vitalaru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „Cea mai renumită personalitate poloneză. Józef Piłsudski în rapoartele diplomatice și memoriile lui Alexandru Iacovachi”
  4) Prof. Lucian Leuștean, Universiteatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Vizita Mareșalului Piłsudski în România din anul 1922
  5) Dr. Bogdan-Alexandru Schipor, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Józef Piłsudski și alianța polono-română în Europa după Locarno 1926
  6) Prof. Henryk Walczak, Universitatea din Szczecin, Vizita Mareșalului Piłsudski în România din anul 1928
  7) Dr. Daniel Hrenciuc, Colegiul Tehnic din Rădăuți, Vizita Mareșalului Piłsudski în România din anul 1932
 • 15.00 – închiderea lucrărilor conferinței.

Vernisajul expoziției și conferința vor avea loc în Muzeul Unirii din Iași, str. Alexandru Lăpușneanu 14.

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 27 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00.

INFO

Muzeul Unirii

Str. Al. Lapusneanu nr. 14, Iasi

Program vizitare: marti – duminica, 09.00-17.00

Web: www.palatulculturii.ro/muzeuunirii

FB: www.facebook.com/MuzeulUnirii

culturapoloneza.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: