Anouk, o voce speciala

Astazi avem de sarbatorit o voce speciala la Power Play. E vorba despre Anouk Stotijn-Teeuwe, nascuta pe 8 aprilie 1975 in Haga, Olanda, si cunoscuta sub numele de scena simplu, Anouk.

Ea a fost introdusa inca de mica in lumea muzicii datorita mamei sale, o cantareata foarte cunoscuta de blues. A inceput sa cante la 16 ani cu trupa Shotgun Wedding, insa cele mai bune contracte le-au obtinut doar pentru a canta la petreceri in aer liber si nunti. In 1997 reuseste sa devina cunoscuta cu ajutorul unui compozitor renumit in Olanda, Barry Hay care facea parte din trupa Golden Earring. Acesta a vazut talentul tinerei interprete si s-a oferit sa-i scrie cateva piese pentru albumul de debut; dealtfel tot el a ajutat-o sa semneze si primul ei contract cu o casa de discuri ca artist solo. Insa timpul nu era suficient pentru a putea sa-si vada si de activitatea sa cu trupa, si a indrumat-o spre un prieten Bart van Veen, care i-a compus super hit-ul “Nobody’s Wife”, cu care a stat nu mai putin de 23 de sptamani in topul din Olanda. Fiindca a primit note bune de la criticii de muzica din diverse reviste, Anouk a cautat pentru primul sau album o casa de discuri cu distributie internationala.

In acelasi an a lansat sub egida Polydor “Together Alone” care s-a bucurat de succes nu numai in Olanda ci si in Belgia, Spania sau Austria. Stilul sau care aducea destul de mult cu rockul alternativ la moda in Statele Unite a facut-o rapid cunoscuta peste tot, iar concertele explozive au consacrat-o ca o artista pe deplin increzatoare in fortele sale. In 1999 apare cel de-al doilea LP pe care Anouk a incorporat elemente de ska, funk sau hip-hop, piesele cele mai reprezentative fiind “R U Kiddin’ Me”,”The Dark” sau “Don’t”. Daca pentru primul disc a primit doua premii TMF si unul Edison, pentru a doua sa realizare discografica a primit 2 premii Edison, si a fost nominalizata la alte 6. Deoarece a fost foarte ocupata cu promovarea acestui album, Anouk nu a reusit sa scrie alte piese noi, asa ca fanii au trebuit sa se multumeasca doar cu o compilatie de piese needitate si cateva inregistrari rare, stranse pe albumul “Lost Tracks”.

A revenit in 2002 cu “Graduated Fool”, album care nu a mai impresionat pe nimeni. A continuat in 2004 cu un live “Update”, insa marea lovitura a dat-o la sfarsitul lui 2004 atunci cand a editat “Hotel New York”, album care a intrat instantaneu pe prima pozitie in topurile olandeze si a reusit sa faca o impresie buna peste tot in Europa. In 2006 a fost desemnata cea mai buna cantareata olandeza, iar in 2007, 2009 si 2011 au aparut si alte albume semnate Anouk, Who’s your momma, For Bitter or Worse si To Get Her Together, de pe care s-au remarcat singleluri precum Good God si Killer Bee. In 2012, cantareata a anuntat pe reteaua de socializare Facebook faptul ca va reprezenta Olanda la Eurovisonul de la Malmo din 2013 cu singlelul “Birds”. Piesa este inclusa pe noul material al cantaretei, “Sad Singalong Songs”.

Anouk este cu siguranta o artista care nu poate trece neobservata, atat datorita calitatilor sale vocale cat si compozitiilor interesante, penduland intre mai multe stiluri, dar pastrand nealterat filonul de rock alternativ. Anouk vine astazi la Power Play cu “Nobody’s Wife” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.”
ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: