Anotimpurile si Nunta Insangerata

Opera Nationala Romana Iasi anunta  vineri, 27  ianuarie, incepand cu ora 18.30, la Casa de Cultura a Studentilor – Anotimpurile si Nunta Insangerata.

Anotimpurile-Nunta insingerata - Opera Romana Iasi

Imagine din spectacol.

Spectacol Coupé

Anotimpurile | Muzica de Antonio Vivaldi (1678-1741)

Regie si coregrafie: Roxana Colceag (Bucuresti)

Scenografie: Alina Dinca Puscasu

Nunta insingerata | dupa piesa cu acelasi titlu a dramaturgului Federico Garcia Lorca (1898-1936)

Balet in doua acte dupa piesa cu acelasi titlu de Federico García Lorca. Muzica – colaj muzical din: Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo, Isaac Albéniz, Pablo de Sarasate, Joaquín Turina, Loregla, Amadeu Vives, folclor spaniol etc.

Regie si coregrafie: Ioan Tugearu (Bucuresti)

Scenografie: Alina Dinca Puscasu

Interpreteaza ansamblul de balet al O.N.R.I.

Solisti

Leonardo: Catalin Ailiesei

Logodnicul: Dumitru Buzincu

Logodnica: Lacramioara Proca

Sotia lui Leonardo: Monica Mihai

Mama: Beatrice Rancea

Recita actrita Pusa Darie de la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi

Nunta insingerata – sinopsis

Tabloul 1. Mama indurerata isi plinge sotul si fiul mai mare omoriti de familia lui Leonardo, cu care erau intr-o veche dusmanie. Blestemul Mamei impotriva cutitelor – armele mortii – si a tuturor celor care le-au nascocit.

Apare Logodnicul, fiul mai mic al Mamei, singurul ramas in viata. El aduce darul de nunta, rochia de mireasa pentru Logodnica sa, iar treptat emotia si bucuria tinarului o imbuneaza pe batrina care-i daruieste verighetele. Mama si fiul se pregatesc sa plece in petit. Cind fiul vrea sa-si puna custura la briu, Mama i-o smulge cu spaima.

Tabloul 2. In casa lui Leonardo, Sotia acestuia isi leagana duios copilul asteptindu-si sotul. Intors acasa, Leonardo se arata rece si distant. Pentru a scapa de insistentele sotiei vrea sa plece din nou. Aceasta, furioasa, plina de gelozie si simtind indiferenta lui Leonardo ii cere socoteala.

Tabloul 3. Leonardo pleaca. Din casa ei, vecina, apare si Logodnica. Cu citiva ani in urma cei doi fusesera logoditi si cu toate ca au stricat legamintul, inca se mai iubesc. Ca intr-un vis, dorintele gindurilor lor, se intilnesc fara sa se vada si fara sa se atinga.

Tabloul 4. Mama si Logodnicul vin in petit, cu daruri, la casa Logodnicei. Aceasta il iubeste pe baiat, fara a putea insa sa se desparta cu gindul de Leonardo. Primeste cu bucurie, dar si cu o unda de tristete darurile, dorind sa scape totusi de obsesia lui Leonardo.

Dupa plecarea Mamei si a Logodnicului, prietenele o inconjoara pe fata cu ghidusii, curioase sa vada darurile. In finalul tabloului, o fulgeratoare aparitie a lui Leonardo o impietreste pe Logodnica.

Tabloul 5. Nuntasii joaca si petrec asteptind mirii. Sosesc mirii, care se prind in dans. Mireasa danseaza in rind cu toti nuntasii. Ajungind in bratele lui Leonardo, pare a nu se mai putea opri din virtej. Sotia, geloasa, ii atrage atentia Logodnicului de ceea ce se intimpla. Acesta se apropie de cei doi infruntindu-l pe Leonardo si provocindu-l la lupta. Mama isi vede fiul in primejdie, gata de a fi dezonorat si ii intinde cutitul. Are loc o lupta fara crutare terminata cu moartea celor doi rivali.

Bocetul si blestemul Mamei care si-a pierdut ultima fiinta iubita.

Durata: 2 ore si 20 de minute, cu pauza

Data: 20 ianuarie 2012, 18.30 – 20.00

Locatie: Casa de Cultură a Studenţilor. Piata Mihai Eminescu

Pret: 30 întreg / 15 redus / 20 balcon

Agenţia de bilete: 0232. 255999

 

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: