Anim’est Chisinau 2012 – ce noutati aduce a doua editie

poster animest_chisinau 2012
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinau are onoarea sa va invite la cea de-a doua editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est de la Chisinau. Evenimentul va avea loc în perioada 1-4 noiembrie 2012 la Cinema Odeon. Organizatorii promit un nou festin cinematografic, din care nu vor lipsi premierele absolute sau  proiectiile speciale. Creepy Animation Night, noaptea de scurtmetraje animate neconvenţionale si bizare dublate de live act audio-vizual, va provoca si în acest an imaginaţia si simţurile spectatorilor din Republica Moldova.

PRIMA EDITIE

Prima editie Anim’est Chisinau din 2011 a adunat în cele patru zile de proiectii si evenimente peste 3.500 de oameni. 135 de filme din 28 de tari au fost proiectate în cadrul editiei speciale organizate de cel mai important festival de film din Bucuresti, iar spectatorii din Moldova au avut parte si de experienta Creepy Animation Night. Succesul de care s-a bucurat  prima editie  a festivalului de la Chisinau, reactiile extrem de bune din partea spectatorilor au încurajat organizatorii sa continue proiectul si anul acesta.

ANIM’EST 2012

Scurta declaratie a lui Laurentiu Bratan, presedintele Asociatiei ESTENEST: „E pentru noi o experienta extrem de placuta sa vedem entuziasmul cu care publicul din Chisinau vine la festival. Dorim foarte mult sa organizam acest festival si în anii urmatori!

Programul Anim’est Chisinau 2012 include o retrospectiva speciala, dedicata unuia dintre marii maestri ai animatiei japoneze si modiale: Hayao Miyazaki. Cu o cariera ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Miyazaki este un animator apreciat pe plan international, filmografia lui fiind dovada unei imaginatii debordante si uimitoare. Succesul filmelor sale i-au atras animatorului japonez comparatii cu Walt Disney, Nick Park sau Robert Zemeckis.

Miyazaki îsi începe cariera de animator în 1961, când se alatura studiourilor Toei Animation. A lucrat la o adaptare a Comorii din insula intitulata Dobutsu Takarajima si la un serial TV inspirat de Heidi. A debutat ca regizor în 1978 si a înregistrat un succes international cu Nausicaä of the Valley of the Wind. În 1985 pune bazele studiourile Ghibli. Unul dintre cele mai aclamate animatii ale sale ramâne Spirited Away, care a spart toate recordurile de încasari în Japonia si a câstigat o mulţime de premii, printre care Ursul de Aur la Berlinala din 2002 si Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în 2003. Un alt film apreciat a fost si Castelul umblator al lui Howl, prezentat în premiera mondiala la Veneţia, si unul dintre cele mai de succes filme din Japonia.

Cinefilii din Chisinau se vor mai putea bucura si de Ponyo, Animatia Anului la cea de-a 32-a editie a Premiilor Academiei de Film Japoneze; de Porco Rosso, aventurile unui pilot profesionist al anilor ’20, care, în urma unui blestem, a fost transformat într-un porc; sau My Neighbour Totoro, povestea a doua surori care se muta împreuna cu tatal lor în ceea ce pare a fi o casa bântuita. Cele doua îl întâlnesc pe Spiritul Padurii si afla ca nu toate spiritele sunt înfricosatoare.

Eveniment organizat de Asociatia ESTENEST si Asociatia ALTFilm. Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National

Cu sprijinul: Fundatia Japonia, Primaria Municipiului Chisinau, ICR „Mihai Eminescu” la Chisinau, Ambasadei României în Republica Moldova si Moldova Film

Parteneri media: JurnalTV, Kiss FM, Unimedia, Adevarul, Timpul

INFO

www.animest.md

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: