Andy McCluskey, OMD

Andy McCluskey este pe lista noastra astazi la Power Play. Andy este mai cunoscut pentru munca sa in trupa OMD in anii 80. Dar sa o luam incet, de la inceput.

OMD

Andy McCluskey (stanga) si Paul Humphreys, adica Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD)

George Andrew McCluskey s-a nascut pe 24 iunie 1959, in Heswall, Cheshire, Anglia, si a fost atras  de muzica inca de mic. Parintii sai l-au dat la un profesor de pian care i-a aratat repede micului Andy cum se folosesc clapele albe si negre, asa incat la 14 ani era deja o capacitate in materie de muzica. Avand invatate atatea partituri clasice, Andy s-a gandit ca n-ar fi rau sa incerce altceva, el fiind atras de sound-ul electronic. In liceu l-a intalnit pe Paul Humphreys cu care a format trupa Orchestral Manoeuvres in the Dark, adesea abreviata ca OMD.

Equinox si Pegasus, cele doua incercari de trupa de pana atunci nu avusesera prea mult succes, insa cu OMD era alta treaba. Andy a strans in jurul sau si al lui Paul o echipa formata din 7 muzicieni cu care a inregistrat 6 piese. Primind acordul favorabil din partea casei de discuri, a mai inregistrat inca 4, si asa a aparut primul lor LP. Un an mai tarziu OMD aveau sa recidiveze cu discul ”Organisation”, de pe care doua piese au intrat in top 10.

In 1981 avea sa apara cel mai cunoscut album al lor: ”Architecture & Morality”, promovat de un turneu supradimensionat in Marea Britanie si Europa. Prinzand din urma valul de trupe synth-pop ca Erasure sau Depeche Mode, OMD au incercat sa se distanteze oarecum prin insertiunile de rock din muzica lor. ”Dazzle Ships” din 1983 sau ”Junk Culture” din 1984 au consolidat pozitia OMD in insula, insa in Statele Unite grupul nu avut prea multa trecere.

Situatia s-a schimbat in 1985 odata cu discul “Crush” pe care OMD l-au exportat cu succes in State si pe care au introdus cateva din cele mai bune compozitii ale lor. Dupe ce piesa “If You Leave” a aparut pe coloana sonora la filmul Pretty In Pink in 1986, trupa a intrat intr-un con de umbra si orice incercare de a revigora sound-ul si imaginea OMD au fost in zadar. In 1988, OMD se desparte in doua, Humphreys, Cooper si Holmes formeaza The Listening Pool, in timp ce Andy McCluskey continua cu alti muzicieni sub numele OMD. In 1996 insa, dupa alte cateva incercari esuate, Andy pleaca din trupa si se concentreaza mai mult asupra muncii de producator, iar una din piesele sale a ajuns number one in Marea Ritanie. Este vorba despre Atomic Kitten – Whole Again.

Cum o poveste atat de frumoasa avea nevoie de un final fericit, Andy McCluskey decide sa se reintoarca in OMD, alaturi de care pleaca in trei turnee in perioada 2007-2009.

Comeback-ul trupei se materializeaza in History of Modern, aparut in septembrie 2010, urmat la o distanta de trei ani de English Electric, album de pe care au fost promovate pana acum piese precum Metroland sau Dresden. Astazi insa ne aducem aminte de OMD ascultand una din piesele din perioada de glorie : Enola Gay !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: