Andy Fairweather-Low

Andy Fairweather-Low, chitaristul grupului de blues Amen Corner, este sarbatoritul de astazi la Power Play. Andy Fairweather-Low s-a nascut pe 2 August 1948, in Ystrad Mynach, Tara Galilor, si a crescut intr-o familie saraca. Pasiunea sa pentru rock si blues s-a concretizat abia la 18 ani, cand dupa 10 ani de studiat chitara electrica, Andy a reusit sa-si formeze prima trupa.

Andy Fairweather-Low

Intitulat Amen Corner, dupa numele unui cartier rezidential din Berkshire, grupul canta la inceput un amestec de jazz si blues, dar la presiunea casei de discuri Decca Records (cea care le-a oferit un contract pentru cateva single-uri), au introdus si elemente de folk sau chiar pop, pentru ca discurile sa aiba si o relevanta comerciala. Primul album Amen Corner a aparut in 1969 si a produs o surpriza de proportii atunci cand piesa “If Paradise Is Half As Nice” ajunge number one in topul britanic.

Amen Corner deschide concertele unor nume faimoase ca Free sau The Who si ajunge in doi ani unul din cele mai interesante grupuri din insula, insa nu rezista mult, partial din cauza tensiunilor din trupa, partial din cauza presiunii pe care noua casa de discuri Immediate Records o facea asupra lor pentru a edita un album nou. Acesta apare totusi in 1969 sub numele “Explosive Company” si chiar reuseste cu doua dintre single-uri sa intre in clasamentul britanic, insa a fost un succes temporar, dupa editarea unui album live in 1970, trupa se desfiinteaza iar membrii se impart in doua tabere: o parte formeaza impreuna cu sarbatoritul nostru de astazi grupul Fair Weather, in timp ce restul se strang in trupa Judas Jump.

Andy Fairweather-Low a continuat sa compuna pentru noul grup dar sa si inregistreze solo albume valoroase din punct de vedere muzical, insa cu impact destul de mic la publicul britanic sau american. A editat 5 albume solo si unul singur cu Fair Weather, insa din 1980 a colaborat cu multi artisti de valoare ca Eric Clapton, Joe Satriani sau George Harrison, pentru ca in 2006 sa-l insoteasca pe Roger Waters in turneul sau Dark Side Of The Moon, iar in 2009 sa mearga alaturi de Eric Clapton pentru o serie de 11 concerte la Royal Albert Hall. Cea mai recenta contributie muzicala poate fi ascultata pe refrenul piesei “Wild Man” apartinand lui Kate Bush. Andy Fairweather-Low vine azi la Power Play cu hitul Amen Corner “If Paradise Is Half As Nice”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: